Sărci

De ce nu e bine te cerţi cu o fată? sau Cum să-ţi sapi singur groapa?

13 Iunie 2016 ⋅

 

Dacă aţi început deja să mă cunoaşteţi (ziceţi „da" - că e de bine, bine pentru siguranţa voastră), atunci ştiţi că îmi place mult să dezrădăcinez aceste obiceiuri meschine prin care s-a împământenit ideea de egalitate între bărbat şi femeie. Când o zbura porcu'! Cum să fie femeia egală cu bărbatul, când ea este una dintre cele mai mirifice creaturi şi totodată una dintre cele mai periculoase? De aici, de la acest subiect foarte discutat în zilele noastre, porneşte întreaga ceartă. Chiar dacă tu crezi că e o discuţie paşnică, e o ceartă. Chiar dacă nu pare că se supără, e o ceartă. Şi chiar dacă iniţial ai senzaţia că nu e nimic rău în a te certa cu o fată, atunci lasă-mă să-ţi prezint diavolul împieliţat cu care dormi în pat şi care îşi poate schimba înfăţişarea la fel ca Mistique din X-Men, în funcţie de cum te comporţi.

Eh, nu am spus că va fi ceva care o să fie pe placul tău.

#1 Pentru că e o fată

Dăă, normal! Nu te cerţi cu o fată. Niciodată. Pentru faptul că dai dovadă de impoliteţe şi de proastă educaţie. Unde îţi sunt manierele? Dar aprecierea pentru persoana care este posibil să-ţi poarte moştenitorii (pe ai tăi sau ai vecinului de la 6) în pântece? Aici apar comentariile alea în care ea se îmbujoarează şi se bosumflă şi spune ceva de genul: „Aşa te-a învăţat pe tine mama ta? Vaai, ruşine!". Şi chiar, bă! Aşa te-a învăţat pe tine mă-ta? Dacă o suni pe maică-ta după ce te-ai certat cu ea (asta dacă mai eşti în viaţă sau pe aproape) şi îi spui ce şi cum i-ai zis, nu îţi face singur iluzii. Şi ea va spune tot ceva de genul: „Hai, măi mamă! Chiar aşa i-ai zis? Pai aşa te-am învăţat eu?". Haha, 1-0, pierzătorilor. 

#2 Pentru că are mereu dreptate

Corect. Ai văzut pe cineva care să ştie să faca mâncare, piaţa, să ştie când sunt cele mai mari reduceri şi la ce magazine, să deosebească calitatea de ceva ieftin, să îţi spună toate nuanţele pe care ochiul tău chior nu le poate distinge? Ai văzut tu pe cineva care să aibă grijă de animale cu compasiune şi în acelaşi timp să ştie să urle la volan în timp ce conduce cu tocuri şi să stea pe ele jumătate de zi şi poate mai şi plouă afară? Ai văzut tu pe cineva care să poată supravieţui unei discuţii aprinse cu propria mamă, în acelaşi timp trecând prin durerile lunare şi având o problemă de economisire a banilor? Ai văzut tu pe cineva care să te suporte să te scarpini pe burtă şi când sforăi după ce ai băut bere cât un cal, sau pe cineva care să lase capacul de la toaletă de fiecare dată, fără reproşuri, după ce tu îl ridici mereu? Ai văzut? Spune! Noo. 2-0, şi nici măcar nu ne străduim.

#3 Pentru că se poate răzbuna  

Asta e clasică. La fel ca Tom şi Jerry. Toată lumea se poate răzbuna. Ooo, dar să se răzbune o fată! Acolo să vezi cum te iau palpitaţiile. Cea mai des întâlnită situaţie este aceea în care după o ceartă ea nu spune nimic şi începe să te trateze cu indiferenţă sau are cateodată replici pasiv-compulsive. Nu îţi mai face mâncarea de dimineaţă, nu îţi mai dă sfaturi despre cum să te îmbraci, nu te mai sună ca să ai motiv să pleci mai repede de la muncă, nu mai face ordine după tine, nu îţi mai spune unde ai pus cheile sau unde ai lăsat tricoul cu trupa ta favorită, nu mai mănâncă cu tine, nu mai doarme cu tine şi în scurt timp te trezeşti că viaţa ta este una fără vreun strop de culoare. Ajungi un om trist, flămând, care se îmbracă ca un cartof cu membre, obosit şi dezordonat, nu mai ai linişte noaptea şi uite aşa viaţa ta devine un calvar. Dacă ai crezut că asta este răzbunarea, atunci te înşeli enorm. Aici eşti la etapa unu, când ea îşi pregăteşte terenul. A doua e când acţionează şi eventual se plânge rudelor tale de felul în care te-ai purtat cu ea şi la a treia deja nu mai ai unde să te ascunzi. Poţi să mergi târâş sau pe coate până la picioarele ei în dormitor şi să o întrebi dacă vrea masaj. Îţi va zâmbi dulce, te va lăsa să crezi că ai scăpat. Ea se va alege cu relaxarea şi puncte bonus, iar tu vei descoperi în cele din urmă cât de murdar a jucat când vei vedea practic cum s-a răzbunat. 

#4 Pentru că poate crea răsturnări de situaţie

Corect. E la mintea cocoşului, cum s-ar spune. Ştii că se întâmplă ca de fiecare dată să te uimească. Şi o iubeşti pentru faptul că ştie să întoarcă situaţia în aşa fel încât totul să pară bine şi frumos, fără să mai fie nevoie de alte comentarii. Dar ce se întâmplă atunci când ea face în aşa fel încât să-ţi pice lumea în cap şi răsturnarea de situaţie nu este în favoarea ta, ci a ei. Vezi cum pocneşte din degete drăceşte şi pam pam paaam! Tu eşti ăla care are probleme din toate punctele de vedere şi ea e aia pe care lumea o pune la icoană. Ţi-am zis eu! 

#5 Pentru că te poate manipula

Măi, deci asta se simte de la o poştă. Îţi dai şi tu seama de asta, dar e la fel ca atunci când un câine acceptă să fie pus în lesă şi acceptă să ştie că altcineva deţine controlul. Vezi asemănările? Ea deţine controlul, numai că aici lesa este invizibilă şi vine prin porunci drăguţe. Oricum te manipulează, şi atunci când dormi şi eşti conştient că nu poşi să te întinzi ca anumalu' prin tot patul pentru că rişti să o striveşti. Dar închipuie-ţi cum e să te manipuleze când te cerţi cu ea! Ce zici de clasica replică cu „Mă duc la mama!" sau aia cu „Nu mai ai ce să vorbeşti cu mine! Am terminat-o, să ştii asta!". Dacă te-ai obişnuit cu ele deja te apucă rasul când le auzi ca puse pe replay, dar ştii că tot tu eşti ăla care va trebui să o împace. Aşa că ea ştie asta dinainte. Ştie dinainte cum vor decurge treburile. Da, ştie să te manipuleze. 

Inspiră adânc. Mai citeşte încă o dată dacă te ajută cu ceva. Nu încerca să o înţelegi, ar fi prea complicat. Oricum te-ai pierde încă de la începutul studiului amănunţit. Răspunsurile ideale sunt următoarele: „Da, draga mea.", „Ai dreptate!" şi „Cum spui tu, draga mea!". Ai grijă doar să le inserezi doar atunci când trebuie, altfel rişti să o dai serios în bară şi vei înţelege pe pielea ta de ce nu e bine să te cerţi cu o fată.