Sărci

Cum îți dai seama ești un bookaholic?

24 Februarie 2015 ⋅

Cărţi. Cărţi. Cărţi.

Doar la asta se gândeşte un bookaholic. Fie că este vorba de un thriller psihologic, în care încerci să te strecori printre cuvintele înşelătoare cu care autorul vrea să te păcălească (şi să te manipuleze, dacă e să fim sinceri) şi să descoperi cine este criminalul înainte de capitolul final, fie că este vorba de un roman SF, care îţi provoacă mintea prin cele mai neobişnuite peisaje şi lumi pe care le creezi din curiozitate şi pasiune, un bookaholic va trăi şi simţi o carte la un nivel mai special, faţă de alţi curioşi sau devoratori de cultură. Pentru el, lectura este acel drog legal şi unic, un declanşator olfactiv şi vizual, pe care puţini îl cunosc şi îl... consumă.

 

 

13 semne că ești un Bookaholic

1. Nu contează dacă eşti împreună cu iubirea vieţii tale, cu prietenii sau cu mama la cumpărături: când treci pe lângă o librărie, timpul se opreşte. Inima îţi bate mai tare. Paşii se răresc, până când alegi să te transformi într-o statuie neatractivă pentru porumbei, în mijlocul trotuarului, pentru a te uita în vitrină, la adevărata ta iubire, pe care o consideri secretă, în ciuda comportamentului "subtil" şi a faptului că toţi îţi cunosc crush-ul.

2. Când este un târg de carte în oraş sau în apropiere, îţi aminteşti de toate rudele "bune şi iubitoare" pe care le ai, simţi nevoie să le suni, să te asiguri că sunt bine şi sănătoase, iar după o oră la telefon, treci la pasul 2 al strategiei: bani. Cei care te cunosc te vor întreba direct "Cât vrei?" şi îţi vor ura "Lectură plăcută!". Dacă primul plan nu funcţionează, te uiţi la Puss in Boots şi îi exersezi trucul până când ochii tăi vor avea puterea de a-l convinge chiar şi pe cel mai crud rege că nimic nu este mai important ca acel târg de carte. În cazuri extreme, un bookaholic nu va mânca sau va renunţa la orice activitate care necesită bani pentru a-şi îndeplini scopul: să cumpere toate cărţile pe care şi le doreşte.

3. Ce miroase atât de frumos? O prăjitură nouă? Parfumul cu care m-am dat azi dimineaţă?
Mai încearcă: este mirosul de cerneală.
Chiar dacă este timid sau ruşinos şi evită să îşi recunoască "păcatul", majoritatea bookaholicilor au obiceiul să miroasă cărţi. V-am spus deja că sunt un drog, NU judecaţi! O carte abia ieşită din tipar are o mireasmă deosebită. Încearcă şi tu, nu ai ce pierde!

4. Un singur cuvânt poate să fie un declanşator puternic. Porţi o conversaţie normală, apoi auzi acel cuvânt care distruge iluzia că eşti o persoană obişnuită, acel cuvânt care este important sau deosebit într-o serie de cărţi, dar tu nu poţi să spui asta cu glas tare, fiindcă mai mult ca sigur grupul din care faci parte în acel moment nu a citit seria respectivă sau nu îţi poate înţelege durerea/emoţia şi amintirile care ţi-au acaparat mintea, transformându-te într-o simplă piesă de artă, care are nevoie de timp pentru a-şi reveni şi a relua conversaţia.

5. Când cineva îţi cere o recomandare, nu spui prima carte care îţi vine în minte. Îl întrebi ce gen preferă, de la ce editură, ce mesaj să aibă cartea, ce impact emoţional să stârnească, cât de groasă să fie sau dacă e importantă nota de pe Goodreads. Dacă spune că nu îl interesează astfel de amănunte, te arăţi surprins, apoi îi trimiți o listă kilometrică, drept "pedeapsă".

6. Fie că este vorba de ziua de naştere/onomastică, de sărbători sau o dată importantă pentru tine în calendar şi urmează să primeşte cadouri, un bookaholic are o singură dorinţă: CĂRŢI. Iar la ce bibliotecă are deja acasă, îţi va spune şi ce cărţi să-i cumperi, ca să nu aibă dubluri.

7. Diferenţa dintre Paperback şi Hardcover este FOARTE importantă. Dacă o serie are cărţi din ambele categorii, îţi pierzi statutul de bookaholic.

8. Un bookaholic nu citeşte o carte. O devorează, o trăieşte, o simte şi o admiră. Timpul îşi pierde din importanță, nu contează dacă e zi sau noapte, dacă mâine te căsătoreşti sau îţi prezinţi lucrarea de licenţă. Dacă romanul este deosebit, nu te vei opri din lectură până când nu ajungi la "Mulţumiri".

9. Îţi muşti limba în timpul filmului/serialului şi te abţii cu greu să nu comentezi despre toate schimbările aduse cărţii, scenele tăiate şi jocul neconvingător al actorilor. În 99% din cazuri, vei citi cartea înainte de vizionare, chiar dacă toţi cei din jurul tău vorbesc despre filmul X şi vor să mergeţi să-l vedeţi. Zici pas.

10. Ai un mic ritual săptămânal/lunar: iei toate site-urile editurilor la rând, ca să vezi ultimele noutăţi sau dacă la rubrica "În curs de apariţie" o să găseşti, într-un final, cartea pe care o aştepţi de 2 ani.

11. Ai mereu o carte în poşetă/rucsac. Nu ai de unde să ştii când Timpulului i se va face milă de tine şi va decide să îţi elibereze programul. Always be prepared!

12. Ești convins că personajele din cărţi există, doar aștepți momentul în care o să apară.

13. A book hangover is difficult. Ai impresia că nimeni nu îţi înţelege suferinţa şi te ascunzi într-un colţ, cu inima distrusă şi lacrimi în ochi, aşteptând cu disperare următorul volum, cu flacăra speranţei devenind din ce în ce mai mică şi un gând în minte: autorul nu a făcut ceea ce cred eu că a făcut, nu? Asasinul!