Sărci

Cronică: Trei Luni de Vacanță in Trecut

25 Aprilie 2016 ⋅

 

Apariție: 15 aprilie 2016

Disponibilitate: Cărturești, Inmedio, Librarium, www.lexshop.ro

 

Mai țineți minte acel moment în istoria desenelor animate când Jetsonii au întâlnit familia Flintstone? La asta m-am gândit când am deschis un plic oarecare primit de la Cargus și în interior am găsit această revistă care anunța startul unei noi colecții, respectiv „Lex Clasic Comics”.

Apărute inițial episodic, acum mai mult de 20 de ani, de-a lungul mai multor numere din revista Universul Copiilor, aventurile imaginate de C. Diaconu și desenate de maestrul Puiu manu, își găsesc acum locul (pentru prima oară) într-un album. Este o experiență nouă, „revoluționară”, pentru noi cei obișnuiți cu formatul și culorile publicațiilor LexComics ce fac parte din Universul MARVEL. Cu o formă pătrată, cu o copertă viu colorată și cu un conținut alb-negru care este șocant de captivant, TREI LUNI DE VACANȚĂ ÎN TRECUT este o operă de artă, un masterpiece al benzilor desenate.

În viziunea lui C. Diaconu, în anii 2090, omenirea va trăi în niște orașe geo-staționale care gravitează în jurul pământului. Andrei si Mary sunt pilotii unei nave spatiale care trebuie să ducă un grup de tineri pasageri intr-o vacanță de trei luni pe Terra, însă aceștia nu vor călători doar prin spațiu, ci și prin timp, astfel ajungând undeva în Preistorie. Povestea este captivantă, presărată cu acțiune la tot pasul. Ingredientele succesului sunt și ele de nelipsit: nave spațiale și roboți, un savant drept antagonist, un echipaj aventuros. Cu toate acestea, răsturnările de situție sunt previzibile, acțiunea ușor repetitivă. Dar asta nu este neapărat un lucru rău. Firul narativ simplu, ușor de urmărit, cu plot-twist-uri unul după altul, fac ca albumul să poată fi citit cu ușurință și de copii, pe care îi va ține în priză pe tot parcursul lecturii. Dacă facem un pas în spate și analizăm substratul poveștii, dacă apreciem măiestria desenelor și complexitatea poveștii, raportată la anul la care a fost creeată, banda desenată se adresează și celor mai maturi, respective și adulților.

La început am crezut că desenele alb-negru vor fi o piedică, eu fiind obișnuit cu imaginile viu colorate și complexe ale celorlalte benzi desenate LexComics. Dar nu, dacă treci peste șocul inițial, odată ce te obișnuiești, lipsa diversității culorli este un plus, lăsând la latitudinea ta să imaginezi și să concepi personajele și peisajele.

TREI LUNI DE VACANȚĂ ÎN TRECUT este o lectură alertă și relaxantă, dar, în același timp, un must-read pentru împătimiții BD-urilor. Este un start nemaipomenit pentru noua colecție LexComics, care prevestește numai bine.

Mulțumesc încă o dată LexShop pentru acest album fantastic!