Sărci

Cronică: Thor #8

01 Martie 2016 ⋅

 

Apariție: 15 februarie 2016

Disponibilitate: Cărturești, Inmedio, Librarium, www.lexshop.ro

 

Să începem cu o scurtă recapitulare.

Zeul nordic al furtunii este răpit de către Gorr, al cărui scop este să ucidă toți zeii. Astfel Thor împreună cu multe alte zeități încarcerate, sunt forțați să muncească până la epuizare (Holocaust wannabe) pentru a crea o bombă care să distrugă toate ființele supreme pe care oamenii le venerează. Astfel, Thor adultul îi cere ajutorul lui Thor bătrânul pentru a-l salva pe Thor cel tânăr a.k.a. prizonierul. Simplu de urmărit, nu?

Lăsând gluma la o parte, timeline-ul este destul de greu de urmărit, așa că dacă ați uitat detaliile din numărul anterior, vă recomand un refresh al memoriei.

Numărul 8 al seriei ne aduce, mai mult sau mai puțin subtil, în atenție o filozofie dezbătută de când lumea: Ne-ar fi mai bine dacă nu ar exista nicio zeitate pe care să o venerăm? Pe la mijlocul revistei, într-o confruntare verbală între Thor și fiul lui Gorr, acesta din urmă spune:

 „Fără zei, lumea va fi mai bună. Nimeni nu se va mai teme de damnarea eternă și nimeni nu va mai tânji după o răsplată veșnică. Va dispărea și râca dintre susținătorii unor credințe rivale. Fără cârja minciunii vieții veșnice, nu vom avea de ales decât să prețuim în sfârșit, puținul timp pe care-l avem și să credem doar în noi înșine și-n ceilalți de pe lângă noi.”

Thor depășește barierele ficțiunii, arătându-ne un substrat nemaiîntâlnit în benzile desenate (traduse în română).

Alternanța speranță-deznădejde, amplificată de culorile vii folosite la desene, te fac să nu îți dai seama cât de repede ai terminat de citit numărul. Cu toate că mi-ar plăcea (din tot sufletul) să aflu ceva mai multe despre ceilalți zei încarcerați, mă mulțumesc cu cei 3 Thori care încearcă să salveze zeitățile. Nu îl pot numi cel mai bun număr de până acum, dar Thor #8 este de neratat!