Sărci

Regine din umbră versus Saga reginelor

Diverse-c
12 Aprilie 2016 ⋅

Editura CORINT și Librăria HUMANITAS CIȘMIGIU

au plăcerea să vă invite

MIERCURI, 13 APRILIE 2016, ORA 19.00,

la HUMANITAS CIȘMIGIU (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38),

la prezentarea cărților

REGINE DIN UMBRĂ

AMANTE ȘI CURTEZANE CARE AU SCHIMBAT ISTORIA

de Maria Pilar Queralt del Hierro

versus

SAGA REGINELOR

de Jean des Cars

 

Vor lua cuvântul:

Georgeta FILITTI, istoric și autoarea prefeței cărții Saga reginelor

Ștefania DINU, muzeograf Muzeul Cotroceni

Dana GONȚ, jurnalist

Lansare moderată de Ana ANTONESCU, redactor-șef al Editurii Corint

 

Prezentarea cărților:

1. REGINE DIN UMBRĂ - AMANTE ȘI CURTEZANE CARE AU SCHIMBAT ISTORIA de Maria Pilar Queralt del Hierro

Benjamin Franklin (1706-1790) spunea: „Dacă există căsătorie fără iubire, va exista și iubire fără căsătorie.” Istoria confirmă această maximă. Puțini sunt monarhii care nu au o listă lungă de relații extraconjugale. Nu este de mirare. De cele mai multe ori, căsătoriile regale au fost rezultatul intereselor de stat, iar prințesele n-au fost decât sigiliul care pecetluia un pact strategic sau politic. 

Probabil de aceea aventurile amoroase ale monarhilor au fost întotdeauna privite cu oarecare indulgență. Astfel că, la Curtea de la Versailles, de exemplu, amanta oficială a regelui avea o alocație, dispunea de apartament propriu în același palat și ocupa un loc remarcabil la ceremoniile de la Curte. Evident, odată cu trecerea secolelor, împrejurările s-au schimbat, însă „femeia” regelui nu a fost întotdeauna regina. Cel puțin așa reiese din cele douăzeci de povești de dragoste relatate în cartea de față, povești care au schimbat destinele regale și i-au făcut pe prinții și pe monarhii din toate timpurile să-și piardă mințile.

2. SAGA REGINELOR de Jean des Cars

Cele paisprezece suverane ale căror vieţi Jean des Cars a ales să ni le povestească sunt tot atâtea mituri care înflăcărează amintirile şi vorbesc posterităţii prin destinul şi contribuţia lor decisivă la istoria lumii: Caterina de Medici, Elisabeta I a Angliei, Cristina a Suediei, Maria Tereza a Austriei, Ecaterina a II-a a Rusiei, Maria Antoaneta a Franței, Victoria a Marii Britanii, Eugenia a Franței, Sissi a Austro-Ungariei, Maria a României, Zita a Austro-Ungariei, Astrid a Belgiei şi Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Regine en titre aflate în fruntea statului, soţii de monarhi sau regente, ele și-au marcat epocile, au pus la cale înţelegeri, au urzit comploturi, s-au confruntat cu lupte succesorale, au declanșat războaie, au urmărit sau au obţinut pacea, ajutate de inteligenţa sau pur și simplu de farmecul lor. Căsătorite sau nu, înţelepte sau îndrăgostite, cu legături cunoscute ori doar presupuse, unele au fost mai mult decât regine, în virtutea întinderii și diversităţii teritoriilor asupra cărora coroana lor își exercita puterea.
Fără ele, istoria noastră ar fi fost diferită și, îndrăznim să spunem, mai puţin pasionantă.