Sărci

Storia Books: Primele surprize editoriale din 2017 și 3 cărți „de recuperat”

Diverse-c
22 Ianuarie 2017 ⋅

Am descoperit editura din întâmplare, printr-un share pe Facebook. Am căutat pagina editurii, apoi cărțile, curiozitatea mea crescând cu fiecare copertă descoperită (știți că ele mă influențează foarte mult). Însă nu ele mi-au menținut atenția, ci poveștile pe care voiau să mi le spună. Romane YA cu teme ancorate în prezent, protagoniști care știu ce își doresc de la viață și teme unice, care promit lecturi captivante și memorabile.

Ce îmi doresc să citesc:

1. Graffiti Moon de Cath Crowley

Lucy a terminat liceul şi cel mai bun mod de a sărbători este să-l găsească pe Shadow, grafferul misterios care a împânzit oraşul cu desenele lui. El se află pe undeva, dar nu se ştie exact pe unde, şi împrăştie în liniştea nopţii culori care închipuie păsări şi cerul albastru. Lucy ştie prea bine că s-ar putea îndrăgosti de un tip care desenează precum Shadow. S-ar putea îndrăgosti chiar până peste cap.

Într-o seară ajunge la o petrecere împreună cu Ed, un băiat cu care avusese în trecut cea mai ciudată întâlnire din viaţa ei, iar acesta îi spune că o poate ajuta să-l găsească pe Shadow. Tinerii pornesc în căutarea acestuia şi cutreieră oraşul până în zori, dar Lucy nu reuşeşte să vadă ca adevărul se afla chiar înaintea ochilor ei.

Douăzeci şi patru de ore intense şi pline de aventură din vieţile unor tineri gata să devină adulţi, să termine liceul, să descopere cine sunt cu adevărat şi cine vor să fie.  

Cartea a fost recompensată cu NSW Premier's Literary Award Ethel Turner Prize în 2011 şi de asemenea a câştigat Prime Minister's Literary Awards' for Young Adult Fiction în 2011.

 

 

2. Inimi chimice de Kristal Sutherland

Henry Page nu a fost niciodată îndrăgostit. Se consideră un spirit romantic, fără speranţă, căruia nu i-a fost dat să întâlnească iubirea la care spera - una de tipul celor din filme, care să-i facă inima să tresară şi să nu-l lase să doarmă şi să mănânce. În schimb, s-a mulţumit să înveţe, ca să ia note mari şi să intre la o facultate bună; dar şi să devină (în sfârşit) redactor-şef la ziarul de liceu.

În clasa a XII-a, într-o zi de joi, la prima oră, îşi face apariţia Grace Town, iar Henry îşi dă seama că totul se va schimba. Grace nu seamănă cu fata din visurile lui - merge în baston, poartă haine băieţeşti, care-i sunt prea mari şi pare să facă duş cam rar. E limpede că ceva e defect în fiinţa lui Grace, dar lui Henry i se pare cu atât mai frumoasă şi îşi doreşte mai mult ca orice s-o ajute să-şi lipească bucăţile pierdute din suflet. 

Chemical Hearts este prima carte a tinerei scriitoare (tot) australiene Krystal Sutherland. A fost lansată în octombrie 2016 în peste 20 de ţări de pe glob, inclusiv în UK, UŞ şi Australia. 

 

3. Unghere şi cotloane de Jessica Lawson

Acest roman poliţist amuzant şi emoţionant – o combinaţie între Charlie şi fabrica de ciocolată şi jocul Clue – urmăreşte aventurile prin care trec şase copii într-un conac plin de mistere şi poate chiar şi de bani.

Blânda şi timida Tabitha Crum, fiica unor părinţi neglijenţi, nu are niciun prieten pe lume, cu excepţia şoricelului Pemberley, pe care îl iubeşte nespus. Într-o zi, primeşte una dintre cele şase invitaţii la moşia de la ţară al înstăritei Contese Camilla DeMoss şi din acel moment viaţa ei se schimbă.

„Un minunat roman poliţist, cu un final neaşteptat.” - The Buffalo New

După ce ajung la conac – o clădire impunătoare, în care se petrec tot soiul de lucruri inexplicabile –, copiii descoperă că înălţimea Sa Contesa ascunde un secret teribil, după care încep să dispară unul câte unul. Inspirată de romanele ei poliţiste favorite şi avându-l pe Pemberley ca partener, Tabitha încearcă să rezolve cazul şi să-i salveze pe ceilalţi copii, care s-ar putea să devină primii ei prieteni adevăraţi.

„O carte originală, captivantă şi amuzantă... Modul fascinant în care este scrisă surprinde cu măiestrie suspansul, speranţa şi dragostea care stau la baza povestirii... O bijuterie încântătoare care va dispărea cu rapiditate de pe rafturile librăriilor.” - School Library Journal

„O micuţă detectivă îndrăzneaţă, pasaje secrete, personaje exagerate, identităţi ascunse şi răufăcători ticăloşi – toate acestea dau naştere unui roman poliţist de zile mari.” -

Kirkus Reviews

„Cititorii vor fi fascinaţi de surprizele şi descoperirile neaşteptate care îi aşteaptă în fiecare capitol.” - Bookpage

 

Titlurile care vor apărea la începutul lui 2017, în ordine:

1. Spune-mi dacă zâmbeşti de Eric Lindstrom

Parker Grant n-are nevoie de cine știe ce ochelari ca să-și poată da seamă cum sunt oamenii. Pentru asta a inventat Regulile: Nu vă purtați altfel cu ea doar pentru că e nevăzătoare și nu profitați de ea niciodată. Nu veți primi o a doua șansă. Ca să vă convingeți, întrebați-l pe Scott Kilpatrick, băiatul care i-a frânt inima.

Când Scott apare din nou (și pe neașteptate) în viața ei, după o absență de ani de zile, Parker își dă seama că există o singură reacție corectă – să-l respingă până când îl doare. Oricum i se pare că are destule pe cap. De exemplu, vrea să se înscrie în echipa de alergări (v-ați prins, ochii nu-i funcționează, dar picioarele, da), le dă sfaturi afectuoase, dar dure, colegilor ei de o naivitate dureroasă și are grijă să-și dăruiască sieși steluțe aurii pentru fiecare zi în care se abține să plângă din cauza morții tatălui său, petrecută cu trei luni în urmă. Însă descoperă că nu poate scăpa de trecut și, pe măsură ce află adevărul despre oamenii din jurul ei – despre Scott, despre tatăl ei –, Parker îşi pierde siguranța cu care analizează lumea din jur. Oare lucrurile chiar sunt așa cum par? 

Eric Lindstrom este scriitor de Young Fiction și un veteran al industriei de divertisment interactiv, nominalizat la BAFTA și de către Uniunea Scriitorilor din America.

„Lindstrom ilustrează cu multă pricepere impactul condiției de nevăzătoare a lui Parker, atât asupra temerilor atipice, cât și asupra celor de zi cu zi, care îi dau protagonistei o complexitate matură... Un studiu fără compromisuri al prieteniei, încrederii și durerii sufletești.” - Kirkus Reviews 

„Lindstrom a creat o eroină a cărei luptă pentru independență presupune și risc, și răsplată, dând, astfel, complexitate poveștii sale captivante despre o fată care învață să ierte și să aibă încredere în cei din jur.” - Publishers Weekly

Spune-mi dacă zâmbești este presărată cu umor și cu drame adolescentine puternice și are un ritm vioi care atrage cititorii. Același lucru se poate spune și despre detaliile de zi cu zi ale lumii lui Parker: vocea telefonului care-i citește automat mesajele, metodele inspirate prin care se orientează în spațiu și partenerul de alergare care o ajută pe Parker să alerge în echipa liceului.” - Booklist 

„Plin de personaje complexe, simpatice și, mai important, reale, romanul Spune-mi dacă zâmbești relatează o poveste încântătoare despre dragoste, pierderi, prietenii și deosebirea dintre a privi și a vedea cu adevărat. O îndrăgesc pe Parker Grant ca pe o prietenă alături de care vreau să râd, să plâng și mai ales... să alerg.” - Jennifer Brown (autoare - Hate List)

„Dialogurile veridice și pline de umor dau viață unei distribuții extrem de variate. Relațiile lui Parker, inclusiv relația cu propria persoană, oferă o imagine limpede, needulcorată a provocărilor morale cu care se confruntă mulți adolescenți. Cititorii vor râde printre lacrimi, iar finalul va inspira speranță și maturitate.” - School Library Connection

 

2. Salvând-o pe Francesca de Melina Marchetta

Francesca este nevoită să meargă la St. Sebastian, o şcoală de băieţi care pretinde că este coeducaţională pentru că le-a amenajat fetelor baia lor proprie. Singurelele aliate sunt o ultrafeministă, despre care se vorbeşte că este cam uşuratică şi de o cântăreaţă la acordeon imposibil de tocilară. Băieţii nu sunt nici ei mai buni. Şi apoi mai e şi mama Francescăi, care susţine că ştie exact ce e mai bine pentru Francesca -  până când este lovită de o depresie acută, lăsând-o pe fiica ei pierdută, singură şi fără nici cea mai mică idee în legătură cu cine este ea. Plină de umor, dar în acelaşi timp emoţionantă şi imposibil de pus jos, cartea reprezintă povestea unei fete care trebuie să-şi folosească toată forţa ca să-şi salveze familia, viaţa socială şi, cel mai greu de realizat dintre toate, pe ea însăşi. 

 

3. Girl in pieces de Katherine Glasgow

Charlotte Davis este ruptă în bucăţi. Până la 17 ani a pierdut deja mai multe persoane dragi decât pierd alţii într-o viaţă. Dar a învăţat cum să uite. Sticla spartă spală durerea până când în jur rămâne doar o stare de calm. Nu. Nu trebuie să te gândeşti la tatăl tău şi la râu. Nici la cea mai bună prietenă a ta, care a plecat pentru todeauna. Sau la mama ta, care nu mai are nimic ce să-ţi ofere. Fiecare nouă cicatrice îi întăreşte încă un pic inima lui Charlie, dar totuşi doare în continuare enorm de tare. Doare suficient de tare încât ajungi să nu-ţi mai pese, lucru care este câteodată exact ceea ce trebuie să se întâmple ca să-ţi găseşti drumul înapoi, de pe marginea prăpastiei.  

                                             A New York Times Bestseller                                                

An Amazon Best Book of the Year 2016

New York Public Library Best Book for Teens

Texas Library Association Top Ten YA Books of 2016

Barnes and Noble Best Teen Books of 2016

 

4. Pe Strada Jellicoe de Melina Marchetta 

Îl visez pe băiatul din copac. Îi spun poveşti. Despre şcoala din Jellicoe şi despre „Orăşeni" şi despre „Cadeţii" de la o şcoală din Sydney. Îi povestesc despre războiul pentru teritoriul dintre noi. Şi îi povestesc despre Hannah, care locuieşte în casa neterminată de lângă rău. Hannah, care este prea tânără ca să se ascundă de lume. Hannah, care m-a găsit pe Strada Jellicoe acum şase ani.

Taylor este şefa frontierelor la şcoala din Jellicoe. Trebuie să aibă sub control războiul pentru teritoriu şi să se confrunte cu Jonah Griggs, liderul enigmatic al „Cadeţilor", o persoană pe care nu s-ar fi gândit că o va mai vedea vreodată. Acum, Hannah, persoana pe care Taylor ajunsese să se bazeze, a dispărut. Singurul indiciu în ceea ce priveşte dispariţia ei este un manuscris despre cinci copii care locuiau în Jellicoe acum opt ani. Este hotărâtă să afle mai mult, deşi asta înseamnă că trebuie să se confrunte cu propria ei poveste, să înțeleagă un vis ciudat pe care îl are în mod repetat şi să o găsească pe mama ei, care a abandonat-o pe Strada Jellicoe. 

Melina Marchetta este o scriitoare şi profesoară australiană. Marchetta este cunoscută pentru romanele ei, Looking for Alibrandi, Saving Francesca şi On the Jellicoe Road. A câştigat multe premii pentru cărţile publicate. Pentru On the Jellicoe Road a fost recompensată cu premiul Cea mai bună carte Young Adult în Statele Unite pentru excelenţă în literatura YA. Saving Francesca a primit premiul CBCA Children's Book of the Year Award for Older Readers.  Marchetta este cunoscută ca fiind una dintre cele mai proeminente figuri din literatura australiană de Young Adult din acest moment.