Sărci

Recenzie: Misterul gemenelor de Adi Rule

YA
30 Aprilie 2017 ⋅

 

Editura: Grupul Editorial Corint (Leda Edge)

Anul apariției: 2016

Goodreads: 3. 32

 

Așa a început viața mea. Am fost ascunsă, invizibilă, în ultimii optsprezece ani. Poate că semăn cu Jay, dar sângele meu trădează un alt fel de suflet.”

Misterul Gemenelor este un roman care mi-a provocat mult imaginația, fiind o operă fantasy, într-atât de bună încât își compune propria lume, cu propriile ierarihii. Universul din carte este ceva cu totul aparte, ceva ce cititorul acceptă ca lume dată și se minunează de ea. Trebuie, însă, să recunoaștem meritele făuritorului, ce a scris propriile reguli ale unui colț de lume total unic și nemaivăzut. Ceva din felul în care este descrisă lumea din Misterul Gemenelor îmi amintește de Stăpânul Inelelor, Instrumente Mortale sau Magisterium, pentru că astea sunt primele exemple asemănătoare care îmi vin în mine la nivelul complexității tablourilor prezentate cititorilor.

Misterul Gemenelor este misterul propriei lor existențe. Născute din greșeală, plăsmuite în mod eronat și împotriva legii, dintr-o mamă supranaturală, copiii nu puteau decât să fie diferiți. Dar nu amândouă, ci doar una dintre gemene. Cea căreia nu i s-a dat nume vreodată, care nu pășește în lumină, care nu cunoaște oameni și a cărei existență este condamnată pentru că este diferită. Ea este doar sora fetei grădinarului. În timp ce Jay poate să trăiască o viață normală, geamăna sa, supranumită Aripi Roșii după legende, este forțată să stea ascunsă pentru a trăi. Ea este conștientă că puterile ei sunt ieșite din tipar, știe că poate face rău și că poate să fie ucisă pentru tot ceea ce nu este. Nu este normală, nu este supusă, nu este dornică să asculte ordinele și până într-o anumită zi, nu este dornică să încerce nimic din ce ar putea pune în primejdie secretul ascuns de ani de zile.

„Încă ține floarea întinsă spre mine, cu un zâmbet arogant. Inima îmi bate nebunește. N-a văzut nimeni, îmi spun eu, încercând să și cred. Dar sunt încremenită.”

M-a impresionat mult faptul că Aripi Roșii își ajută sora, iar ea face acest lucru din bunătate și din afecțiune, cu toate că poate ar fi trebuit să ne așteptăm la un comportament ranchiunos, la invidie și la o mulțime de reproșuri. Este emoționant momentul ieșirii în lume, când fata poate să simtă că este atât umană, pe cât este diferită. Dar oare ar putea aparține celor două lumi?

În loc de asta, la fel ca în cazul eroinelor poveștilor pe care le cititm, ajunge să cadă de nicăieri fix în momentul nepotrivit și la locul nepotrivit. Fiind descoperită de niște preoți ai unor culturi deosebite, tânăra intră în belele mai mari decât și-ar putea imagina. Dar în loc să se lase prinsă, luptă pentru viața ei, ajutată de un cetățean oarecare. Sau cel puțin așa pare Corvin, când de fapt este fratele celei care administrează cel mai mare ziar al orașului și care ajunge să conducă o ceată de rebeli dornici de revoluție, oameni ce fie au pierdut prea multe ca să le mai pese de ce pot pierde, fie au ideluri prea puternice pentru a se mulțumi cu guvernarea respectivă, dispuși să piardă tot pentru crezurile lor.

„- Am fost deja ucisă o dată.

Acum ea se întoarce spre mine, serioasă.

- Da. Iar faptul că ești moartă este singurul motiv pentru care mai ești în viață.”

În toată această luptă, fata ajunge să înțeleagă că poate este parte a celor două lumi. Înțelege că trădarea doare și își dă seama că trebuie, în final, să își îmbrățișeze adevărata natură. Destinul ei merge direct prin această cale, nu există alta. Pentru cineva care nu a știut nimic despre lume, ea este forțată acum să învețe ce înseamnă prietenia, respectul, curajul și sacrificiile pentru a duce la îndeplinire planurile Hoinarilor Ceții, mica armată rebelă și dornică de schimbare.

Misterul Gemenelor este o carte care te cucerește încă din primele pagini, mai ales dacă ești un fan al scrierilor fatasy. Nu vei putea să reziști. Misterul Gemenelor îți oferă o lume cum nu ai mai întâlnit până acum, nedreaptă, ciudată, defectă și încâlcită, structuratată pe principii atât de greșite, încât vei simți și tu nevoia personajelor de a schimba ceva și de a interveni pentru propria salvare.

Misterul Gemenelor este, în mod paradoxal, pe de altă parte, despre cunoașterea de sine. Despre acceptarea propriei persoane și despre găsirea drumului pe care fiecare trebuie să îl parcugă în viață. Poate că și cei ce sunt considerați a fi răi au părți bune. Într-o lume învăluită în mistere, binele și răul nu rămân decât termeni vagi, având în vedere evoluția continuă a tuturor, inclusiv a celor neprihăniți și a celor păcătoși.

Mulțumesc mult editurii pentru volum!