Sărci

Recenzie: #GIRLBOSS de Sophia Amoruso

12 Aprilie 2017 ⋅

 

Editura: Editura Publica (Colectia de antreprenoriat)

Anul apariției: 2015

Goodreads: 3.72

 

„O #GIRLBOSS este stăpână pe propria viață. Obține ce vrea pentru că muncește pentru asta. În calitate de #GIRLBOSS preiei controlul și accepți responsabilitatea. Este o luptătoare - știi când să ataci și când să primești o lovitură. (…) Vei cuceri lumea și o vei schimba în acest drum. Ești tare.“

Probabil că se întâmplă să știi melodia lui Beyonce - Run the world. Ei bine, aici este cazul să o (re)asculți, pentru că acest tip de carte necesită un fundal potrivit pentru ca eu să îți împărtășesc cât de cool este tipa care vorbește despre cum și-a pus la bătaie ambiția, mintea și a muncit din greu ca să facă din nimic o afacere de milioane. Nu, nu e despre feminism; e despre faptul că în anumite momente din viață femeile au acea sclipire care le împinge să depășească granița dintre posibil și imposibil. E povestea unei femei care a ridicat privirea din pământ, și-a acceptat cu zâmbetul pe buze propria persoana și a început drumul ei spre ceea ce dorea să câștige. Ei bine, poate că e puțin și despre feminism.

„Îți spun că nu trebuie să alegi între deșteaptă și sexy. Poți avea ambele calități. Ai ambele calități.”

Ca să înțelegi despre ce vorbesc aici, fiind extrem de încântată de ceea ce tocmai am citit, #GIRLBOSS este o carte care conține povestea de viață a autoarei. Este o poveste incitantă, reală, sinceră până în cele mai profunde aspecte, dar este și o carte prin care Sophia Amoruso încurajează femeile. Încurajează femeile să ia atitudine, să aibă încredere în ele, să fie puternice, să lupte pentru ceea ce își doresc, să creadă în visele lor și să dea tot ce e mai bun din ele pentru că ele merită tot ceea ce este mai bun.

Sophia Amoruso conduce în momentul de față unul dintre cele mai bine cotate branduri din această lume. Sophia nu a absolvit facultăți în acest domeniu și nu are studii speciale. De mică, simțea nevoia de independență și avea, slavă Domnului, curaj cât cuprinde ca să își asume decizia de a fi diferită aproape în orice. Era atrasă nu de lucrurile comerciale, ci mai degrabă de tot ce era diferit. A învățat că din pasiune, cu pași mici și siguri, „cu muncă în draci” și cu sacrificii imense, poți transforma un vis în realitate.

„Când s-a deschis Nasty Gal nu aveam mare lucru în afară de transpirație (zilnică), lacrimi (regulate) și sânge (hainele vintage au uneori chestii ascuțite).” 

Ceea ce este impresionant, și am admirat din tot sufletul, a fost faptul că povestea este relatată cu sinceritate, cu curaj, de către o persoană căreia nu îi este rușine cu cine a fost. Nu îi este rușine să își recunoască greșelile, înțelegându-le și îndreptându-le, o persoană care are puterea de a sta dreaptă în fața întregii lumi, lăsându-i pe ceilalți să îi observe evoluția, în timp ce pășește cu o încredere și mai mare către un viitor strălucit. În carte, Sophia recunoaște că au existat perioade în care nu se putea regăsi și că mereu a așteptat o slujbă care să nu o plictisească, mai profund spus, care să îi confere satisfacția că este în locul în care ar trebui să fie și că munca ei poate fi făcută în adevăratul sens al cuvântului. Au existat perioade în care nu a avut multe, în care a furat, în care a mințit, în care a încercat să se eschiveze de propriile responsabilități. Dar acestea au făcut-o, mai târziu, să înțeleagă că este important să îți fixezi reguli clare pentru a te păstra pe un tipar sănătos (și din punct de vedere al legii, hm hm). 

„De fiecare dată când iei o decizie bună, când faci ceva drăguț sau când ai grijă de tine însați; de fiecare dată când mergi la muncă și muncești din greu și dai tot ce ai mai bun pentru tot ce poți face, plantezi semințele unei vieți despre care poți spera să fie peste cele mai nebunești visuri.”

Povestea Sophiei, povestea unei #GIRLBOSS, este mai mult decât fascinantă, având în vedere și circumstanțele, faptul că tânăra a pornit o afacere de milioane de la o idee atât de simplă. Nu îți voi spune despre ce este vorba, treaba mea este să îți recomand cartea: nu vreau să stric surprizele.

Pas cu pas, investind în fiecare zi în munca ei, relaționând cu oamenii, înțelegând nevoile lor, făcând alegeri înțelepte și corecte, micul proiect creat de Sophia a ajuns să fie la mare căutare și să devină o uimitoare poveste a succesului. Dar, repet, nu s-a realizat peste noapte.

„#GIRLBOSS, atunci când timpul petrecut făcând bani este semnificativ mai mare decât timpul pe care-l petreci cheltuind bani, vei fi surprinsă să afli câți bani poți economisi chiar și fără să te gândești la asta în mod special.”

De asemenea, #GIRLBOSS îți oferă ocazia să cunoști câteva povești din spatele cortinei, despre tot felul de personalități de succes care s-au remarcat prin „aura” de #GIRLBOSS pentru faptul că au crezut în ele și s-au avântat cu mânecile suflecate, dornice de muncă, în călătoria spre îndeplinirea visului cel mare. Poate părea plictisitor să citești povestea unei persoane, a succesului ei, dar nu și în acest caz. Ai parte de atât de multe sfaturi, de atât de multe îndrumări, încât nu ai cum să nu înțelegi, să nu încerci mai apoi să îndrepți aceste mici greșeli pe care le comiți, poate fără voia ta.

Sophia încurajează femeile să fie puternice, să nu le fie frică de competiție, să își demonstreze unicitatea și importanța.

#GIRLBOSS crește tinere femei cu inițiativă și le spune că este normal să își cunoască plusurile și minusurile, că este în regulă să greșească (dar învățând din greșeli), că este minunat să încerci (dar să iei asta în serios și să nu te dai bătută dacă nu iese din prima), că este bine să înveți toată viața de la toți cei din jurul tău și că e important să îți asculți intuiția (la femei nu prea se întâmplă să greșești dacă o asculți).

„O #GIRLBOSS știe unde excelează și unde ar mai fi nevoie de îmbunătățiri. Așadar, cunoaște-te și cunoaște-ți punctele slabe.”

#GIRLBOSS îți oferă dreptul de a înțelege că poți să fii așa cum ești tu și asta e excelent, dar nu înseamnă că nu trebuie să tinzi către cea mai bună versiune a ta. Îți oferă sfaturi despre ce să faci și ce să nu faci, îți dă frâu liber la creativitate, dar nu îți pune lumea la picioare,. E la fel de important să profiți de ideile tale, de avântul pe care ți-l oferă viața de cele mai multe ori, care pleacă de la ideile cele mai neobișnuite sau cele mai banale. Cum s-ar spune, bate fierul cât e cald.

Aș putea să îți vorbesc până mâine despre cât de mult m-a făcut să mă gândesc la viața mea și cât de multe va schimba și la tine această carte, dar ideea este că trebuie să o încerci... garantat.

#GIRLBOSS este o carte, care te ghidează, care te ajută să îți șlefuiești comportamentul, să îți modifici gândirea și să pășești mândră de tine însăți pe calea pe care ai ales să o urmezi. #GIRLBOSS îți oferă oportunitatea unei călătorii spre care pleci cu toată încrederea în tine, pregătită să muncești până la os, dar să ai parte de tot succesul pe care ți-l dorești, de o aventură incredibilă și unică!

Trebuie să îți permiți ție asta, fă-ți acest favor și îndreptă-te către o viață excelentă! Eu mi-am încălțat deja pantofii și mi-am suflecat mânecile, gata să muncesc pentru visul meu. Tu?

Mulțumesc mult editurii pentru volum!