Sărci

Recenzie: Love & Gelato de Jenna Evans Welch

25 Februarie 2017 ⋅

 

Editura: Epica

Anul apariţiei: 2016

Goodreads: 4. 06

           

„- Știi, oamenii vin în Italia dintr-o mulțime de motive, dar atunci când rămân, o fac pentru două lucruri, mereu aceleași.

- Care?

- Love & gelato.

- Amin, a consfințit Howard."

Love & Gelato e o carte care te îndeamnă să speri că așa vor fi toate cărțile din întreaga ta viață: vor avea câte puțin din fiecare, vor fi despre tot universul și despre doar o mică parte din el, în același timp. Love & Gelato este o călătorie în trecut pentru descoperirea adevărului și o căutare profundă a propriei persoane. O carte care își lasă amprenta asupra noastră, în lumea care se află în continuă schimbare, o lume care demonstrează că oamenii sunt cei care constituie factorul constant al universului, într-o oarecare măsură și disponibilitate.

„- Ah, Lorenzo, unde ai dat de ea?

- Ne-am întâlnit pe dealul din spatele cimitirului. Va sta acolo toată vara asta, la tatăl ei.

- Ești una de-a noastră!

- Americancă, adică?

- Expatriată.

„Ostatică" mi se potrivea mai bine. Dar nu era un lucru pe care să-l spui cuiva pe care îl întâlneai pentru prima oară."

Love & Gelato este povestea Linei, care trebuie să înfrunte moartea mamei ei, răpusă de cancer, și să-i respecte una dintre ultimele dorințe, aceea de a se muta în Italia și de a trăi împreună cu un bărbat despre care nu știe nimic, decât că ar putea fi tatăl ei. Îndurerată, și înfuriată că totul iese la lumină abia în momente atât de vulnerabile, Carolina își promite că această excursie o să fie ceva temporar. Doar că atunci când ajunge în Italia și vede în jurul ei semne ale prezenței mamei sale, nu vrea decât să îi afle povestea și să înțeleagă cum de totul a fost posibil.

Atunci când primește jurnalul mamei sale de la Sonia, una dintre prietenele cele mai bune ale celei din urmă, Lina înțelege că pentru a afla cine a fost mama ei și a se redescoperi, trebuie să citească jurnalul, să afle tot ce s-a întâmplat în această țară, de care se simte atât legată, cât și înstrăinată. În scurt timp, Lina observă că jurnalul este încărcat de mistere, de momente minunate sau încărcate de suferință, de momente regretabile sau memorabile, iar una dintre cele mai mari dileme este găsirea adevăratului bărbat care a făcut ca toate aceste evenimente să aibă loc.

Povestea Linei este încărcată de sentimente și de remușcări, de încercări de a înțelege și de a reclădi legătura cu o latură a mamei sale pe care nu a cunoscut-o niciodată până acum. Preferând să aleagă rezolvarea misterului, sperând că totul o va elibera, Lina se lasă purtată în povești și calcă pe urmele mamei sale, retrăind amintirile ei, neavând cui altcuiva să-i împărtășească gândurile ei.

„- Auzi, n-ai vrea să mănânci niște gelato?

M-am încruntat.

- Ce-i aia?

A bombănit:

- Gelato. Înghețată italienească. Cea mai tare chestie pe care ai să o încerci vreodată. Ce-ai făcut de când ai venit aici?

- Am stat cu tine.

- Și-mi zici că n-am decât o vară la dispoziție.

S-a ridicat, clătinând din cap:

- Vino, Lina. Avem treabă de făcut."

Foarte ușor se împrietenește cu Lorenzo, sau pe scurt Ren, care îi devine prieten prin firea lui dezinvoltă și prin faptul că amândoi par a fi prinși între două lumi, între două naționalități diferite. Ren este cel care o ajută să descopere indicii și îi arată toate locurile menționate în jurnal; pas cu pas, amintire cu amintire, cei doi se apropie și mai mult de adevăr. Lina îi cunoaște prietenii și începe să se simtă de parcă ar putea prinde rădăcini în Italia, ca și cum ar fi aparținut acestei lumi pline de artă, gelato și momente incredibile.

Stilul de viață al italienilor, atât de libertin și firesc, o uimește pe Lina și îi conferă relaxarea de care are nevoie. Prinsă în atât de multe ipoteze și cercetări, Carolina nu remarcă faptul că Ren ar putea să fie mai mult decât un prieten, cu părul lui ciufulit și modul în care spune exact ce îi trece prin cap.

„- Ren, e perfect. Și mulțumesc din nou pentru că m-ai dus să văd Ponte Vecchio.

- Și pentru că ți-am făcut cunoștiință cu noua ta pasiune? Cred că ai stabilit recordul mondial în seara asta, cea mai multă înghețată mâncată deodată.

- Vreau să mai încerc și mâine una. Cum se numea ultimul fel pe care l-am mâncat? Cea cu bucăți de ciocolată în ea?

- Stracciatella.

- Așa o să-mi numesc fiica.

- Norocos copil!”

Cu cât Lina și Ren ajung mai aproape de adevăr, cu atât povestea pare mai imposibilă și fata începe să se întrebe dacă totul nu e cumva o înscenare sau o glumă, dacă jurnalul îi este dedicat ei și dacă greșeala pe care mama ei a comis-o, pe care o menționează încă de la început, este faptul că s-a îndrăgostit de cine nu trebuia și nu a lăsat dragostea să își urmeze cursul.

„- Poate. Te sun dacă pot merge, i-am spus și m-am aplecat să pot deschide ușa.

- Stai puțin, ai nevoie de numărul meu de telefon.

Luând un pix de pe o masă din apropiere, mi-a prins mâinile între ale lui și a notat rapid numărul. I-am simțit respirația caldă și după ce a terminat de scris, mi-a ținut mâna o clipă mai mult decât trebuia.

Ah.

M-a privit și mi-a zâmbit.

- Ciao, Carolina! Ne vedem mâine!

- Poate.

Am ieșit din casă și am plecat fără să mă uit în urmă. Mi-a fost teamă să nu-mi vadă zâmbetul sclipitor întipărit pe chip." 

Love & Gelato este o călătorie aprigă prin țara deliciilor și a artei, unde istoria se împreunează cu noul și efervescentul tinerelor personaje, unde dragostea izbândește și unde fiecare își găsește momentul de fericire. O poveste despre descoperirea importanței trăirii fiecărui moment din viață în mod inedit, despre cum oamenii au puterea de a oferi o a doua șansă și de a trece peste tot ce le îngreunează sufletul. O carte care te cucerește prin sinceritate și prin maniera ei de a fi, dulce, plăcută, interesantă. Savuroasă. La fel ca gelato!