Sărci

Valerian și orașul celor o mie de planete - noul film de aventuri SF al lui Luc Besson

Diverse-f
19 Iulie 2017 ⋅

 

VALERIAN ȘI ORAȘUL CELOR O MIE DE PLANETE este noul film de aventuri SF al lui Luc Besson, legendarul regizor al unor filme care au făcut istorie, precum LEON, AL CINCILEA ELEMENT, sau LUCY, și se bazează pe seria de benzi desenate-cult cu același nume, care au inspirat o generație de artiști, scriitori și cineaști.

 

În secolul 28, Valerian (Dane DeHaan) și Laureline (Cara Delevingne), formează o echipă pentru operațiuni speciale însărcinată cu menținerea ordinii în teritoriilor locuite de oameni. Când cei doi sunt trimiși de Ministerul Apărării într-o misiune în uimitorul oraș Alpha, o metropolă care e în expansiune continuă. Speciile din toate colțurile universului și-au dat întâlnire pentru a împărtăși cu ceilalți cunoștințele, informațiile și cultura. În centrul metropolei, însă, și-a făcut loc o forță întunecată și misterioasă care amenință existența pașnică a Orașului celor o mie de planete, iar Valerian și Laureline trebuie să pornească într-o cursă contracronometru pentru a identifica și anihila amenințarea, și pentru a proteja, astfel, Alpha, dar și viitorul Universului.

 

DESPRE PRODUCŢIE               

Cu mult înainte ca Luc Besson să devină unul dintre cei mai importanţi realizatori de film de acțiune, scrrind scenariul, regizând și producând o serie de uriașe succese la public, era doar un băiețel fascinat de o serie de benzi desenate numită "Valerian și Laureline", care a ieșit în lume când acesta avea 10 ani. Besson a devenit rapid dependent de serialele grafice scrise de autorul francez Pierre Christin și ilustrate cu îndrăzneală de Jean-Claude Mézières, devorând toate cele 22 de volume. A fost nevoie de o schimbare radicală și de un salt înainte uriaș în evoluția tehnologiei de realizare a efectelor vizuale pentru ca regizorul să poată aduce la viață "Valerian și Laureline". După ce James Cameron l-a invitat pe Besson pe platourile de filmare la revoluționarul Avatar, regizorul francez s-a hotărât. "Când a sosit Avatar, totul a fost posibil. Îmi amintesc că mă gândeam: "Într-o zi voi reveni la S.F. cu aceste instrumente noi, unde singura limită este imaginația ta. Atunci am decis să fac Valerian.” 

 

CASTINGUL               

În această epocă a spoilerelor online și a scurgerilor de informaţii din rețelele sociale, Besson și Besson-Silla au fost hotărâți să păstreze secretul în jurul poveştii filmului. Ei au elaborat un protocol de păstrare strictă a secretului, care cu siguranță ar  internaționale de informații; i-a cerut lui Delevingne să citească scenariul într-o singură ședință, cu un asistent care aștepta în apropiere. Atrasă de atitudinea polițistului spațial, Delevingne o descrie pe Laureline ca, pur și simplu, "o tipă tare”. „E o femeie foarte inteligentă și puternică, care își păstrează propria viață". Totuși, personajul are o latură mai blândă Laureline suportă, și uneori, apreciază flirtul constant al lui Valerian, dar își concentrează atenția asupra misiunii primite. Dragostea trebuie să aştepte pentru a proteja galaxia." Are o inimă de aur și este romantică, dar nu vrea să lase garda jos.” Actrița se oprește. "Laureline ajunge să se îndrăgostească în timp ce salvează lumea".      

 

ALIAŢI ŞI INAMICI              

Un star pop premiat cu multe discuri de platină și o rebelă în modă, Rihanna a fost prima alegere a lui Besson de a juca personajul Bubble.  Deși Valerian este populat cu mii de specii străine, filmul are de asemenea o contingență umană substanțială, ancorată de actorul britanic Clive Owen în rolul comandantului Arun Filitt - lider militar al cărui trecut din umbră se întoarce în prezent. Actorul Ethan Hawke, care portretizează rolul peştelui lui Bubble, Jolly, își amintește cu plăcere de scurta, dar convingătoarea prezentare a lui Besson. Besson a fost interesat de pasiunile şi influenţele din adolescenţă ale celor aleși să facă parte din echipa de actori. Pentru a juca rolul Ministrului Apărării, l-a ales pe Herbie Hancock, de a cărui muzică este îndrăgostit încă de la vârsta de 13 ani. În timp ce era în Los Angeles, Besson l-a convins să intre în echipă pe actorul câştigător al premiului Emmy, JOHN GOODMAN, care i-a dat voce lui Igor Siruss. Printr-o mişcare ce încântă fanii de sci-fi, Besson l-a distribuit pe RUTGER HAUER să-l portretizeze pe Preşedintele Federaţiei Mondiale a Statelor.

 

EFECTELE SPECIALE, COSTUMELE, MUZICA               

Besson a avut nevoie de un jucător cheie, un supervizor al efectelor vizuale care putea accepta o provocare de proporţii intergalactice:  supravegherea acţiunii care se desfăşoară în nenumărate locaţii, inclusiv în paradisul tragic cunoscut ca MUL, planeta dezafectată Kirian şi Big Market, parcul acvatic Pooulung, tărâmul apos Galana şi Paradise Alley, precum şi smorgasbordul vizual al Staţiei Spaţiale Alpha. Besson a găsit persoana potrivită de care avea nevoie în supervizorul pentru efecte speciale premiat cu Oscar, Scott Stokdyk. Besson a lucrat cu Olivier Beriot, designer de costume, cu regizorul Thierry Arbogast şi designerul de producţie Hughes Tissamdier, care a mai lucrat anterior cu Besson la „Lucy”.               

De costume s-a ocupat Beriot, a cărui misiune a fost, oarecum, ușurată de faptul că, înainte de a se apuca de lucru, a avut la dispoziție schiţele pe care Besson le avea deja pentru fiecare costum în parte. Pentru a ajuta la modelarea atmosferei vizuale, Besson a colaborat cu Thierry Arbogast, unul din cei mai talentați directori de imagine din cinematografia mondială, care a realizat un spectacol vizual inedit, exotic, și greu de uitat.               

Alexandre Desplat este compozitor pentru un spectru larg de filme premiate, inclusiv câştigător al premiului Oscar  la categoria Cel mai Bun Film cu „Argo” şi „The King Speech”. În plus faţă de coloană sonoră luxuriantă a lui Desplat, Besson a inclus şi piese deja înregistrate pentru a marca emoțional această călătorie intergalatică palpitantă, dar intimă, în același timp.               

Filmul începe cu o piesă fără cuvinte în mare parte, cu asocierea capsulei Apollo din SUA cu Soyuz din URSS, apoi vede sute de ambarcaţiuni, din alte naţii şi apoi din alte lumi, care le-au aderat de-a lungul secolelor pentru a forma staţia spaţială Alpha. Pentru această secvenţă, Besson a ales melodia „Space Oddity” a lui David Bowie, pentru a ancora spectatorii la viziunea sa speculativă asupra viitorului în timp ce îi transportă dintr-o lume contemporană. Vom regăsi și alte hituri, precum „Jamming”, de Bob Marley, colaborarea dintre Wyclef Jean şi Refugee All Stars la coverul clascic „Stayin’ Alive” al celor de la Bee Gees,  noul single al lui Dj Mustard „Bubble Dance”, noul single al lui Alexiane „A Milion O My Soul” şi „I Feel Everything” compusă de Pharell Williams, interpretată de Cara Delevigne.