Sărci

ARTiști: Patti Smith

Artiști
26 Ianuarie 2017 ⋅

Activitate: 1971 – prezent

Gen: punk, rock, art rock

M-am dus înapoi în timp, în căutarea artei, și am ajuns în deceniul meu preferat, anii ’70.

Nu vreau ca articolul dedicat lui Patti să fie unul încărcat, lung și care epuizează orice posibilă interpretare a versurilor ei. Nici nu vreau să mă îndepărtez de perioada de aur, anii ’70, așa că o să mă limitez la Patti din acea perioadă, care a scos patru albume de excepție și care a trăit în hotelul Chelsea, și care și-a descoperit dragostea pentru poezie și posibilitatea de a monta versuri pe muzică. Vreau să mă limitez la Patti pe care am cunoscut-o în cartea Pe când eram doar niște puști, și care a crescut cu muzica celor de la The Doors, o trupă care îmi place și mie nespus de mult. Se pare că sunt blestemat să îmi placă doar artiști inspirați de alți artiști care îmi plac. Mă învârt în cerc, dar cât timp rezultatul este precum scurtul meu playlist care urmează (m-am limitat la 10 piese!) mă declar mulțumit.

Mai ales pentru că primele piese care mi-au plăcut ale trupei lui Patti, the Patti Smith Group, aveau ritmuri demne de trupa The Doors. Dar, revenind la artista în discuție, trebuie să mărturisesc ceva – nu știu ce anume îmi place la muzica ei. Sau, mai degrabă, nu știu cu ce să încep.

Poeta Patti are un talent aparte de a crea versuri. Pe mine cel puțin m-a fermecat structura lor, și felul în care avansează versurile de-a lungul cântecelor. Orice melodie a artistei este simultan și o poezie foarte bine scrisă.

Solista Patti are o voce foarte moale, atunci când relatează povestea a doi îndrăgostiți, dar care poate escalada pe neașteptate într-o voce demnă de o solistă punk rock. Câteodată nu sunt sigur dacă ea își cântă toate cântecele, și rămân surprins descoperind câte o Patti străină într-o piesă pe care nu o mai auzisem până atunci.

Patti Smith este o persoană plină de energie, care aduce orice cântă aproape de excelență. Îmi este foarte greu să vorbesc mai mult despre artista Patti. Deși poate că o să încerc să vorbesc mai mult despre persoana Patti, într-o recenzie a romanului ei autobiografic. Până atunci, vă recomand să ascultați cele patru albume în cauză și, de ce nu, să nu vă limitați la ele.

 

“Here I go and I don't know why

I flow so ceaselessly

Could it be he's taking over me.

 

I'm dancing barefoot

Headin’ for a spin

Some strange music draws me in

It makes me come up like some heroine.”