Sărci

Cronică: And Then There Were None (2016)

15 August 2016 ⋅

 

 

IMDb: 8.1

Episoade: 3 (mini-serie)

După Sfântul Luca (și a sa Biblie - lăsând de o parte dezbaterile cu privire la autorul/ii Cărții Sfinte) și Shakespeare, Agatha Christie ocupă poziția 3 în topul autorilor cu cel mai mare număr de romane vândute. După cum a mărturisit și autoarea, Zece Negri Mititei (And Then There Were None) – probabil și cel mai cunoscut titlu al ei – este cea mai complexă și greu de realizat poveste pe care a imaginat-o.

Serialul aici în discuție, după cum spune și titlul, este cea mai recentă ecranizare a romanului, produsă de BBC. Dacă numele postului TV care a produs această mini-serie nu v-a îndreptat deja cu gândul spre aceasta, ecranizarea este degajat cea mai bună dintre toate.

Presupunând că nu ați citit cartea sau nici măcar nu ați auzit vreodată de ea, And Then There Were None spune povestea a 10 oameni, care aparent nu au nimic în comun, convocați de către un personaj misterios (U.N. Owen) la conacul său de pe o insulă pustie. Cei 10 sunt cât se poate de diferiți, aparținând tuturor claselor sociale, cu studii diverse și cu meserii variate: de la un medic la un judecător, un servitor, o bucătăreasă și o guvernantă. Rând pe rând, aceștia sunt uciși, dar din moment ce sunt singuri pe insulă, ucigașul nu poate fi decât unul din ei.

Când domnul Owen nu își mai face apariția, oaspeții își dau seamă că au fost prinși într-o capcană. Frica atinge cote maxime când aceștia realizează că felul în care ei mor este dictat de un celebru poem, înrămat și agățat în fiecare cameră a conacului.

Ten little Indian boys went out to dine;

One choked his little self and then there were nine.

Nine little Indian boys sat up very late;

One overslept himself and then there were eight.

Eight little Indian boys travelling in Devon;

One said he'd stay there and then there were seven.

Seven little Indian boys chopping up sticks;

One chopped himself in half and then there were six.

Six little Indian boys playing with a hive;

A bumblebee stung one of them and then there were five.

Five little Indian boys going in for law;

One got in Chancery and then there were four.

Four little Indian boys going out to sea;

A red herring swallowed one and then there were three.

Three little Indian boys walking in the zoo;

A big bear hugged one and then there were two.

Two little Indian boys playing in the sun;

One got all frizzled up and then there was one.

One little Indian boy left all alone;

He went out and hanged himself and then there were none.

Ce face însă această mini-serie să iasă în evidență și să câștige titlul de cea mai bună adaptare a cărții este măiestria cu care este realizată. Jocul actoricesc este impecabil. Frica emanată de personaje este atât de convingătoare, încât sunt momente în care te gândești serios dacă este doar o altă operă de ficțiune sau un documentar filmat cu camera ascunsă. Atmosfera creată duce povestea la un cu totul alt nivel. Cadrele scurte, rapide, culorile întunecate, șterse, dar totuși răsunătoare, sunetele bogate, imprevizibile, creează un cadru înfricoșător în care să se desfășoare acțiunea. Veți ajunge să fiți terifiați pentru următoarea moarte, detașându-vă complet de lumea reală.

Recent am fost la a 3-a vizionare a acestui serial, iar pe episod ce trecea încercam să fiu tot mai vigilent, cu speranța că voi descoperi măcar o greșeală, măcar un cadru nelalocul lui, care să disipe această aură întunecată emanată de ecranul laptopului meu. Din fericire (sau din păcate), nu am găsit nicio scăpare. NADA! NIMIC! Așa că voi avea nevoie și de o a 4-a, posibil a 10-a urmărire a mini-seriei.

În ciuda notei neînțeles de mici pe IMDb și a popularității scăzute a acestui serial, And Then There Were None este o capodoperă a cinematografiei moderne. Este un serial care trebuie urmărit NEAPĂRAT. Dacă ați citit deja cartea și știți deznodământul, veți fi șocați de acuratețea cu care sunt prezentate până și cele mai mici detalii, iar dacă nu ați luat încă contact cu capodopera Agathei Christie, nu vă veți putea dezlipi ochii de la ecran, încercând să asimilații cât mai multe detalii cu speranța că veți descoperi cine este criminalul înaintea celui de-al 3-lea episod.