Sărci

Sherlock (2010–)

30 Iulie 2014 ⋅

IMDB: 9,3

EPISOADE: 15 (sezonul 4 în 2017)

Sherlock e exemplul perfect și ideal de serial cu substanță și umor britanic at its finest. Cu doar 3 sezoane la activ și un al patrulea așteptat în 2017, blestemați fie zeii cruzi ai serialelor, Sherlock îl are în rolul principal pe Benedict Cumberbatch, care a stârnit valuri de pasiuni pe interneți și a determinat fete de pe toată suprafața Globului să-i dedice pagini întregi de tumblr și să-i facă bietului om shipping până și cu asistentul lui dedicat, Watson (Martin Freeman).

Clasicii Sherlock și Watson sunt aduși din cărțile lui Conan Doyle direct în zilele noastre (atât de „în zilele noastre”, că Sherlock comunică predominant prin SMS) , unde întruchipează un detectiv cu ceva probleme de sociopat (highly functional, ține să adauge cu fiecare ocazie), puțin OCD și dependență de tutun, dar cu o capacitate uimitoare de deducție, și un medic extrem de cinic și reticent, cu un trecut în armată, care are probleme la a avea încredere în alți oameni (mai ales în dubioși ca Sherlock), dar care ajunge să se atașeze mult de Holmes și să i se dedice aproape în întregime (no homo).

Cuplul Holmes-Watson rezolvă trei sezoane de crime și infracțiuni episodice, în timp ce se confruntă cu câte o problemă majoră / sezon, problemă care ia forma vreunui psihopat plictisit, aflat în căutarea supremației asupra rasei umane.

Cei doi actori au colaborat și în partea a doua a The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013), iar în decembrie 2014 vor apărea și în The Battle of the Five Armies, din aceeași serie.  Asta poate explica de ce lucrurile se mișcă mai greu pe platourile de filmare pentru Sherlock, deci înțelegem și iertăm.

Umorul este subtil și inteligent, iar episoadele te țin în alertă în toate cele 90 de minute. Încerci să vezi toate indiciile, să citești oamenii, să ghicești deduci cine e vinovatul, dar de cele mai multe ori probabil o să dai greș, e ok, nu te simți prost. Povestea e puțin piperată cu chestiuni amoroase, pe alocuri, dar foarte puțin, pentru că nu asta e direcția pe care o urmărește și cred cu tărie că ăsta e un lucru bun. Așa se distinge de serialele care maschează faptul că povestea principală e, de fapt, relația problematică dintre protagonist și iubita lui și se concentrează pe ceea ce contează cu adevărat: Benedict Cumberbatch cazurile și mintea strălucită și uimitoare a lui Sherlock Holmes.

Pentru că am tendința să fiu prea generoasă cu lucrurile care îmi plac, n-o să spun că i-aș da 10 cu coroniță, ci o să vă las să decideți singuri cât de genial e serialul ăsta (pst, pe IMDb are 9,3 – pe-aproape).

(Poate face puțină reclamă la Apple, dar asta nu înseamnă că e mai puțin awesome. Sherlock știe să dea SMS și de pe alte mărci de telefon.)

Online: http://www.vtube.ro/seriale/sherlock-2010/