Sărci

Forever (2014–)

02 Aprilie 2015 ⋅

 

IMDB: 8,3

EPISOADE: 22 (serial anulat)

„Every person who has lived long enough has something în their past that must be forgotten. A moment when they failed or simply went right instead of left, and that simple choice changed their life for the worse. So we cover it up and forget, but deep down, we know it will come back to haunt us.”

Când eşti nemuritor, timpul îşi pierde din importanţă şi devine o simplă armă, pe care o foloseşti în momentele în care simţi că trecutul se uneşte cu prezentul şi eşti nevoit să fugi de amintiri pentru a începe o viaţă nouă, unde nimeni nu te cunoaşte şi secretul tău poate să fie în continuare menţinut, chiar dacă trebuie să te desparţi de persoanele pe care ajungi să le iubeşti şi cărora vrei să le mărturisești adevărul.

Henry Morgan (Ioan Gruffudd) este un bărbat care îţi atrage atenţia încă din primele minute în care-l întâlneşti. Dacă nu este de vină eşarfa pe care o are aproape în orice moment din zi sau din noapte înfăşurată în jurul gâtului, chipul blajin şi ochii mari, de copil cinstit, care nu acceptă nici măcar o acadea de la dentist, atunci vei rămâne surprins când îi vei auzi glasul hotărât şi încrederea pe care o are în cunoştinţele sale. Un medic legist talentat, care observă cu uşurinţă detalii şi reuşeşte de fiecare dată să îţi smulgă un zâmbet stins când se uită cu o curiozitate nemascată la cadavrele din faţa sa înainte să rostească acele cuvinte magice care îi va face pe poliţişti să îşi dea ochii peste cap (această persoană este moartă/a fost ucisă), fără de a-i strica plăcerea descoperirii elefantului mare, roz şi pufos din cameră.

Nemuritor şi chipeş, Henry îşi ascunde cu mare grijă vârstă, mai ceva ca o domnişoară de onoare care speră să prindă buchetul şi pe unul dintre cavaleri până la sfârşitul serii. După 200 de ani, timp suficient pentru a călători, descoperi şi învăţa despre tot şi toate, inteligenţa lui Henry are efectul de a-i jena pe cei din jurul său, care par ruşinaţi de lipsa lor de cultură, dar apoi ajung să înţeleagă că îl au drept prieten pe Sherlock, care foarte rar greşeşte şi deţine toate răspunsurile, ca unul dintre Oracolele venerate de vikingi sau de zeiţele din Avalon.

De intuiţia lui Henry se bucură detectivii Jo Martinez (Alana De La Garza) şi Hanson (Donnie Keshawarz), care formează un duo rigid în prima parte a sezonului, de parcă nu se simt bine unul în preajma celuilalt şi nu ştiu să lucreze în echipă. Animozitatea dispare pe parcurs, însă nu există acea încredere aproape tangibilă dintre parteneri, cu care ne-am obişnuit în Criminal Minds, Bones sau seria CSY: ceva lipseşte.

Hanson este un personaj lăsat mai mereu în umbră. Apare puţin în fiecare episod, îşi dă şi el din când în când cu părerea, îi face plăcere să îl ia peste picior pe Henry când petrece prea mult timp în compania unui cadavru şi întârzie cu răspunsurile căutate de poliţie, însă, în ciuda defectelor sale, este un detectiv bun, care ţine la Jo şi devine o parte din grup, iar dacă totul decurge conform planului şi Forever este renewed, aş vrea ca scenariştii să se ocupe mai mult de personajul lui şi să nu-l abandoneze pe parcurs (ultimele episoade m-au făcut să-l îndrăgesc).

Jo este o femeie independentă şi sigură pe ea, care şi-a pierdut soţul în urma unui accident. Este o fire retrasă, care preferă să lucreze la cazuri în loc să se distanţeze în timpul liber de meseria de poliţist şi să se bucure puţin de viaţă. Zâmbetul apare mai des pe chipul ei când se află în compania lui Henry, pe care-l consideră puţin ciudat şi imprevizibil, cel puţin la început, până când se obișnuiește cu obiceiurile lui şi momentele de tăcere, când el ar vrea să îi mărturisească secretul, dar se răzgândeşte în ultima secundă şi ridică un alt zid între ei (asta dacă nu este îmbrâncit, împuşcat sau leşină... din diverse motive).

Umorul nu lipseşte din serial şi este asigurat de asistenul lui Henry, Lucas Wahl (Joel David Moore), un geek în adevăratul sens al cuvântului, care încearcă să se apropie de mentorul său şi întodeauna face comentarii nepotrivite în cele mai neobişnuite momente, dar şi de Abe (Judd Hirsch), prietenul cel mai apropiat al lui Henry şi singura sa familie. Vârsta nu este un impediment pentru acesta, care face glume deocheate, conduce cu un zâmbet fermecător magazinul de antichităţi şi îl ajută pe Henry în cercetările sale de a descoperi o cale de a rupe blestemul care aplanează asupra sa.

Henry a fost împuşcat, înecat, bătut, torturat, ucis într-o avalanşă (chiar două, dacă îmi amintesc bine), a înfruntat moartea de zeci de ori şi de fiecare dată a învins... apărând dezbrăcat, în mijlocul unui râu, cu un sentiment puternic de frustrare: este în continuare nemuritor.

Se observă o legătură între cazurile anchetate de Henry şi Jo în prezent şi întâmplările din trecutul său. Dacă în 1960 Henry a locuit într-o clădire elegantă şi ieşea în fiecare dimineaţă la plimbare, acum, în prezent, clădirea este pe cale să se prăbuşească, în camere se ascund drogaţi şi vagabonzi, iar pe culoarul cel mai întunecat se află un cadavru, al cărui strămoş a avut o legătură cu dragul nostru protagonist.

Piesele de puzzle se aşază singure la locul lui, aflăm povestea lui Henry Morgan, când a devenit nemuritor şi cum, însă când începe să primească o serie de telefoane misteroase, de la o persoană care pretinde că este că el şi ştie de ce este capabil, Henry întrezăreşte o şansă de a primi răspunsurile pe care le caută de mai bine de două secole şi este dispus să îşi asume aproape orice risc pentru a scăpa de nemurire.

Faţă de alte seriale, Forever nu are o poveste foarte complexă sau originală (uită-te la New Amsterdam – 2008), dar este amuzant şi o oază de relaxare, cu personaje de care te vei ataşa destul de repede şi cu o serie de cazuri intrigante, în care trecutul şi prezentul formează un singur timp, pentru o singură rezolvare.

„They say memories make us who we are, that the past defines us. But we can't forget to grow, evolve, because sometimes a memory can be so powerful that we get stuck în it, frozen in a moment.”

Onlinehttp://www.vtube.ro/seriale/forever/