Sărci

Under the Dome (2013–)

SF-s
11 August 2014 ⋅

 

IMDB: 7,2

EPISOADE: 26 (sezonul 3 confirmat)

 Chester’s Mill este un oraș mic, (aparent) neimportant din Maine, în care locuitorii se cunosc (toți) între ei, (ușile caselor sunt lăsate deschise pe timpul zilei pentru că avem încredere în vecini), unde tinerii își fac bagajele și pleacă în lume la sfârșitul liceului și singurele probleme iau forma neînțelegerilor dintre proprietarii fermelor, care asigură principala sursă de hrană pentru locuitori.

Liniștea este spulberată când un câmp invizibil de forță, Domul, se materializează în jurul orașului, taie orice posibilitate de a comunica sau transmite informații în afară și transformă Chester’s Mill într-o închisoare, unde resursele se consumă într-un ritm alarmant de repede, oamenii devin nervoși, irascibili, fură și ucid pentru a supraviețui, iar politica apare sub forma tentației și a puterii, fiindcă, să fim serioși, cine nu ar vrea să conducă un asemenea oraș?

Dale “Barbie” Barbară (Mike Vogel – da, îl cheamă Barbie!!!) este străinul misterios, care sosește în Chester’s Mill în aceeași zi în care apare Domul, cu hainele pătate de sânge și o povară foarte mare pe umeri. Asta nu îl împiedică să-l saveze pe Joe McAlister (Colin Ford), adolescentul isteț, mereu în căutare de răspunsuri, sau să-i câștige încrederea Juliei Shumway (Rachelle Lefevre), jurnalista de investigații, curioasă și încăpățânată, preocupată de dispariția misterioasă a soțului ei (tot orașul are impresia că el a înșelat-o și a fugit cu amanta). Asta nu o impiedcă să îl primească pe Barbie sub acoperiș (doar e înalt, blond și puternic ca un viking), care ajunge în scurt timp eroul orașului, sprijină forțele de ordine și încearcă să calmeze spiritele încinse, în ciuda pericolului la care se expune și a pumnilor încasați. Între Barbie și Julie se formează o legătură puternică, în care sinceritatea este evitată cu eleganță la început, dar asta nu diminuează atracția dintre ei, pe care fiecare locuitor o observă cu ușurință. Doar este un oraș mic și nu sunt orbi (ca in Witches of East End).

Barbie e bărbatul perfect, nu? Chipeș, curajos, cu principii și valori morale, cu un zâmbet timid (de care nu se prea folosește), un veteran al armatei, care îi va salva pe toți. E personajul meu preferat, se înțelege, dar de ce tot am impresia că e ceva necurat în legătură cu el și ne păcălește cu ușurință pe toți?

       

James “Big Jim” Rennie (Dean Norris) este un politician și... cred că am spus cam tot ce trebuia. Preocupat doar de propriile interese, arogant și lipsit de scrupule, este antagonistul ideal, care deși trece de câteva ori granița dintre bine și rău, are mâinile murdare de sânge și se folosește de panica declanșată în rândul locuitorilor pentru a prelua conducerea. Are o alianță neobișnuită cu reverendul Lester Coggins (Ned Bellamy – care doar un om al bisericii nu este) și cu șeriful Howard “Duke” Perkins (Jeff Fahey – dacă ai văzut LOST, o să îți amintești de misteriosul pilot).

Cum așchia nu sare departe de trunchi, Junior Rennie (Alexander Koch) este un personaj tipic romanelor lui Stephen King, un tânăr imprevizibil, ciudat (complimentul îl descrie cel mai bine), care este obsedat de sora lui Joe, Angie McAlister (Britt Robertson – ce schimbare față de Cassie din The Secret Circle), care nu își dorește o relație de durată (e cam ușuratică), vrea să pună o distanță cât mai mare între ea și Chester’s Mill, să călătorească și... vede ea pe urmă ce face. Convins că Domul o îmbolnăvește, Junior ia o decizie pe care orice îndrăgostit ar trebui să o ia în considerare: o răpește pe fata pe care o iubește și o închide într-un adăpost subteran. Transformarea lui Angie e spectaculoasă: din adolescență prostuță și visătoare, ajunge o luptătoare și o supraviețuitoare, care găsește un sprijin în Barbie și gașca băieților buni. Însă ea nu știe că Domul are un plan, iar ea face parte din el.

Sunt foarte multe personaje interesante, complexe (aș scrie în jur de 5 pagini ca să îi prezint pe toți), care iau decizii neașteptate, ascund un număr impresionant de secrete sau aleg să trădeze și să ucidă, în loc să ceară ajutor sau sprijin, sunt suficiente întorsături de situație care să te facă să continui să urmărești Under the Dome cu o curiozitate din ce în ce mai mare, însă deși Stephen King și Steven Spielberg se număra printre producătorii executivi, serialul nu a avut acel impact așteptat. Poate pentru că se insistă puțin cam mult pe partea de romance, când singura preocupare ar trebuie să fie cum o să supraviețuim, iar efectele nu sunt la nivelul filmelor SF, însă își fac treaba în mod decent?

Under the Dome (mai mult inspirat, nu bazat, pe romanul cu același nume scris de Stephen King) nu acorda o atenție deosebită efectelor speciale, pentru că nu ele ar trebui să reprezinte motivul pentru care alegi să te uiți la serial. Teama, haosul și pericolul care iau naștere sub Dom, modul în care un grup de oameni încearcă să găsească răspunsuri și să scape cu viață dintr-o închisoare pe care nici armata nu o poate înțelege sau distruge, povestea din spatele Domului, drama personajelor, care sunt uciși pe rând (în primul sezon moare un personaj în fiecare episod, așa că să nu te atașezi prea tare de cineva), ar trebui să reprezinte motive suficiente pentru a-i oferi o șansă serialului. Să sperăm că atunci când se va termina (nu prea curând!), va avea și un final bun. Asta e tot ce cer. 

Onlinehttp://www.vtube.ro/seriale/dome/