Sărci

Defiance (2013–)

SF-s
12 August 2015 ⋅

 

IMDb: 7
Episoade: 38 (pentru primele 3 sezoane)

 

Defiance. Difayantso. Difaigyants. Orașul în care războiul s-a oprit. În care deopotrivă, Oamenii și Votanii au ales să trăiască în armonie. Un oraș al noului Pământ.

Undeva prin anul 2013, Arcele Votane ajung la destinație. Au plecat din sistemul lor muribund spre cea mai apropiată planetă care poate susține viața. Când au plecat, acum 5000 de ani, planeta vizată era una sălbatică, și nu adăpostea viață inteligentă. Între timp situația s-a schimbat.

Dintr-un parc le privește un băiat. Nolan. 33 de ani mai târziu, Nolan conduce o mașină, alături de fiica lui irathiană Irisa. Cei doi cântă „Jackson” (Johnny Cash și June Carter) în timp ce urmăresc un fragment dintr-o astfel de arcă care cade din orbită.

Nu aș vrea să divulg mai multe din acțiunea orchestrată de Rockne S. O'Bannon (creatorul fenomenului „Farscape”, dar și al „Alien Nation”), alături de alții. Pot zice în schimb că Defiance nu este doar un serial, este artă. Istoria complexă, detaliile ce stau ascunse în fiecare replică, în fiecare obiect ce trece prin fața ecranului, în fiecare cuvând pronunțat în Kastithanu, l’Irathi, Indojisnen, Kinuk’aaz (limbi create special de David J. Peterson – care a lucrat și la Verbis Diablo – Penny Dreadful, Lishepus – Dominion, Trigedasleng – The 100, și altele, precum și limbile din Game of Thrones).

Cât despre rasele ce populează Kwonyo Gyendo (Lumea nouă):

Castithanii sunt o rasă pe care cel mai definită ca fiind „umanistă” (paradoxal). Connduși de onoare, pe care o consideră cea mai valoroasă atribuție a individului și de zicala Shiro ksa yu re ya (A părea e a fi), Castithanii trăiesc într-o mibuniro (societate) împărțită în liro (caste). Interacțiunea între caste pare să fie cea mai interesantă acțiune, și o găsesc pe cea între Shanje (a cărei membrii sunt și cei din familia Tarr, casta conducătoare, care se consideră puri și superiori) și Valane (pe treapta imediat inferioră, care se consideră conducători drepți și cred în principii mai democratice, motiv pentru care majoritatea făceau defapt parte din Shanje, dar au fost decăzuți) ca fiind cea mai interesantă, mai ales că cei din Valane au fost mai deschiși interacțiunii cu omenirea și s-au integrat în sistemul uman politic, pe când Shanje au rămas păstrători ai tradițiilor vechi proprii. Castithanii sunt albinoși în adevăratul sens al cuvântului, și preferă să se înconjoare de obiecte albe – haine, mobilier, însăși becurile din casa familiei Tarr răspândesc o lumină albă pătrunzătoare. Doar ochii violet pătrunzători și părul albastru al unor tineri (ce își pierde culoarea la maturitate) scăpând din monotonia albă-gri.

Rudele lor apropiate, descendente de pe aceiași planetă, Indo (denumită Daribo de Casti), Indogenii sunt o rasă cât se poate de „științifică”. Modificați genetic și având implanturi cibernetice specifice domeniului lor științific preferat, diferite de la individ la individ, Indogenii sunt constructorii Arcelor și de cele mai multe ori singurii capabili să se ocupe de tehnologia Votană. Natura lor solitară, faptul că se consideră cu adevărat superiori și numărul lor redus îi face rari, misterioși. Cea mai interesantă e interacțiunea dintre cele două ramuri ale rasei Castithane – căci Indogenii, la început, erau tot Castithani. Felul în care Casti și Indogene se uită unii la alții, fiecare considerându-se superior, fie pentru că a ales o cale spirituală sau a dezvoltării tehnologice.

Pe cealaltă planetă populată, Irathi, trăiesc Irathienii. Ei sunt cei mai răspândiți, dar societatea lor a fost întrecută și asimilată treptat de culturile Dariboene. Ajunși pe Pământ, cei mai mulți au ales să trăiască o viață sălbatică, tribală, după ce au simțiti că și Oamenii vor să îi controleze precum o făceau ceilalți Votani. Pe corpul lor apar o serie de modele, asemănătoare cu ale unui leopard. Ei împart planeta cu blânzii Sensoth, cei mai impunători dar în același timp sensibili Votani, uriașii blănoși se lasă controlați de Casti de cele mai multe ori, când sunt tratați bine. Cu nepăsare, și luând slujbe de servitori, foștii conducători ai Irathului, care l-au dominat înaintea evoluției Irathienilor, micii Liberata, care respiră Nitrogen și provin de pe o lună a planetei Irath, își duc viața cu indiferență pe Pământ, deși unii dintre ei par să ascundă anumite detalii.

Mai târziu, în sezonul trei, vor apărea și misterioșii prădători Omek, „Fermecătorii”, care au terorizat societatea Votană de-a lungul evoluției ei. 

Întotdeauna am apreciat domeniul muzical la un serial. Defiance probabil este cel mai complex serial din acest punct de vedere, deoarece, în fiecare sezon, Bear McCreary (care a lucrat și la Battlestar Galactica, The Walking Dead, DaVinci’s Demons, Outlander) lucrează la un număr record de piese dedicate serialului (și lansează un album după fiecare sezon). Fie piese clasice terestre cântate în Kastithanu sau l’Irathi, sau care fac parte din folclorul raselor Votane, sau piese noi, create în lumea nouă, toate sunt inedite și unice, și dau clasă serialului.

Dacă vrei să te relaxezi uitându-te la un serial drăguț, nu alege Defiance. Dacă vrei să te doară capul (la propriu), să trebuiscă să fii atent la toate detaliile ca să poți surprinde toate nuanțele (oricum, cât mai multe), atunci Difayantso e serialul tău. Pentru pasionații de SF, de cultură și lingvistică, de științe. De interacțiuni și psihologie.

Onlinehttp://www.vtube.ro/seriale/defiance/