Sărci

House M.D. Dr. House (2004–2012)

Dramă-s
05 Februarie 2015 ⋅

IMDB : 8.9

House este un serial despre un medic resposabil și deosebit de înțelept care posedă un simț al eticii și o grijă față de pacienți aflată la cel mai înalt nivel cunoscut până acum de mintea omenească. De asemenea, dr. House are si un caracter exceptional. El e nobil și binevoitor și pune mereu grija pentru pacienții săi pe primul loc. Ei sunt cel mai important lucru și adoră să-i vadă fericiți și vindecați.

Stați, voi chiar mă credeți ?

În realitate lucrurile se petrec fix pe dos. Personajul principal, Gregory House (interpretat de Hugh Laurie), este un medic cu totul atipic. El este antisocial, nu își privește pacienții ca pe adevărate ființe umane și ar face orice să scape de consultațiile pe care trebuie să le facă periodic. Binevoința și grija pentru pacienți nu îi stau în caracter. De fapt, aș putea spune că nu îi stau nici pe lângă caracter.

Așa că, dacă v-ați obișnuit cu serialele despre medici plini de companiune, înțelegere și bunăvoință, care își pun mereu pacienții pe primul loc și nu propriile beneficii, pregătiți-vă să aveți o surpriză de proporții, căci, în realizarea acestui serial, David Shore a decis să schimbe unicul element ce rămânea mereu la fel în astfel de producții : medicul.

Ei bine, eu zic că i-a ieșit de minune, căci, timp de 8 sezoane, acest nou personaj răutăcios, foarte ironic, dar și foarte inteligent vă poate capta atenția, vă poate uimi și vă poate face să râdeți cu gura până la urechi și după ele. Tot el vă poate face șă îl îndrăgiți și, în același timp, să nu-l suportați. Ce pot să zic ? Personaj complicat, sentimente complicate, deal with it.

Umorul de care dă dovadă și replicile sale sunt absolut decioase. Să vă dau câteva exemple :

Episodul: "House vs. God" - Sezonul 2
House: "Gotta go! Building full of sick people, if I hurry, maybe I can avoid them."

Episodul: "Humpty Dumpty" - Sezonul 2
Cameron: (diagnosing a patient with blood-clotting in his hand) "His fingers are even darker, his temperature is a hundred and two and spiking and the X-ray now shows lung infiltration."
House: "The good news is that he won't be bitching about losing his hand if he can't breathe."

Episodul: "Both Sides Now" - Sezonul 5
House: (vorbind la telefon cu un pacient) "I'm sorry, I'm about to lose you because I'm about to drive into a tunnel in a canyon on an airplane while hanging up on you."

Episodul: "Ignorance is Bliss" - Sezonul 6
Pacientul : "Are you this rude to all your patients?"
House: "Yes. Don't think you're special."

Episodul: "Moving the Chains" - Sezonul 6
House: (diagnosticând un pacient american, cu râdâcini africane) "You're turning white."
Mama pacientului: "What does that mean?"
House: "It means he doesn't need football to get a good job anymore."

Aș putea să tot continui cu exemple de acest fel, căci ele sunt piesa de rezistență a serialului, după părerea mea, însă prefer să vă las pe voi să descoperiți mai multe.

Un alt mare plus al serialului este faptul că, deși cazurile nu prea dau senzația de veridicitate, acestea sunt construite ca niște enigme. Astfel, de când se primește pacientul și până când se dă un diagnostic, avem de a face cu un întreg proces care poate concura cu succes cu acțiunea din serialele polițiste.

Totuși, este de menționat că acest serial nu are doar aspecte pozitive. Unul din lucrurile care m-ar face să-i dau un minus este structura aproape comună pe care o au episoadele din primele sezoane:

1. Pacient cu simptome dubioase.
2. Are o tumoare sau e Lupus ?
3. Nu, nici de data asta nu e Lupus.
4. Bla bla, echipă incompetentă timp de 30 de minute.
5. House găsește rezolvarea exact în ultimul moment (sau imediat după).

Pe la începutul serialului sunt foarte rare episoadele care ies din acest tipar, însă personajul principal te poate face foarte ușor să uiți de toate structurile.

Eu zic că merită !

Online: http://www.vtube.ro/seriale/house-m-d-2004/