Sărci

Cronică: Gossip Girl (2007 - 2012)

Dramă-s
17 Ianuarie 2016 ⋅

 

IMDb: 7.4

Episoade: 121

”Oh, I can tell you're up to something. Please, let me in on it. I haven't been this bored since I believed in Jesus.”

Dacă în urmă cu câțiva ani, poate chiar câteva luni, cineva mi-ar fi spus că o să mă uit la Gossip Girl, ba mai mult, o să îmi și placă, nu l-aș fi crezut nici în ruptul capului. După 1300 de episoade văzute, gusturile mi s-au schimbat, iar acel prag care determina calitatea unui serial din punctul meu de vedere, a urcat cu câteva nivele. Așa că vă întreb, cum s-a ajuns să îmi placă poate cea mai populară telenovelă americană? Să o iau cu începutul.

[Dorota]: She has no time to care.

Serialul se centrează asupra 4 prieteni (Serena Van Der Woodsen, Blair Waldor, Chuck-Charles/Bass și Nate Archibald), locuitori ai cartierului Upper East Side, Manhattan, New York. Diferiți până în măduva oaselor (la prima vedere cel puțin), ei au totuși câteva lucruri în comun: locuințe luxoase și conturi bancare umflate până la explozie.

Acțiunea începe când Serena se întoarce în oraș, după ce în urmă cu un an, a dispărut fără urmă, lăsându-și prietenii cu ochii-n soare.

Parte esențială a serialului, după cum reiese și din titlu, este Gossip Girl, un blog anonim, unde sunt postate cele mai picante aspecte ale vieților Celor 4 Fantastici menționați mai sus, și nu numai.

 [Blair]: A girl wants Romeo, not Hamlet.

 [Serena]: Romeo died.

 [Blair]: Yeah, but he died for something exciting. And I want my debutante ball to be something to die for.

Când Gossip Girl anunță Manhattan-ul despre reîntoarcerea reginei, scânteia se transformă în foc. Ușor ușor, prieteniile se uită, războaiele încep, iar cum banii nu aduc fericirea, folosirea acestora pentru răzbunare poate crește considerabil moralul.

Serena este petrecăreața! Cu un trecut tumultos, parțial în ceață, a plecat la o școală elvețiană, cu internat, pentru un nou început. Când a 3-a căsătorie a mamei eșuează, iar fratele ei încearcă (și nu reușește) să își ia viața, S., cum îi spun prietenii, este nevoită să se întoarcă în forfota New York-ului.

Blair este soldatul! Pasionată de modă, cu posibilitatea de a schimba outfit-ul în funcție de poziția soarelui și a lunii, cea mai mare greșeală a ta ar fi să o înfrunți pe B.. Cu mama o celebră creatoare de modă, crescută mai mult de menajera Dorota, ea este regina liceului Constance, școala unde învață prea-înalții societății. Domnind cu o mână de fier, îi va face viața fostei ei BFF un calVar.

[Dan]: She's best friends with this girl Blair Waldorf, who is basically everything I hate about the Upper East Side distilled into one 95-pound, doe-eyed, bon-mot-tossing, label-whoring package of girly evil.”

Nate este sportivul! Înalt, blond, cu ochi albaștrii, jucător de lacross, este iubitul lui Blair și cel mai râvnit băiat din liceu. Conștiința lui este cea mai folosită din întreg Upper East Side-ul.

Chuck este... Chuck! După câteva episoade văzute, veți constata că nu există un cuvânt care să îl descrie mai bine. Miliardar, misterios, arogant, îl bagă în buzunar până și pe Nate când vine vorba de cucerirea unei fete.

Frații Humphrey (Janny și Dan) sunt ca râia. Odată intrați în poveste, nu mai scapi de ei. Probabil cele mai enervante personaje din istoria serialelor, cei doi sunt locuitori umili ai Brooklyn-ului care încearcă să se integreze la Constance precum 2 căprioare sângerânde într-o haită de lupi flămânzi.

[Chuck]: I'm going to have to tell my parents the hotel they just bought is serving minors.

[Serena]: And if you get a drink they're also serving pigs.

Dorota, menajera familie Waldorf, pe de altă parte, este condimentul care face serialul cu adevărat delicios. Naivă, grăsuță, o rusoaică venită în America la lucru, nu există scenă în care să apară, care să nu îți aducă zâmbetul pe buze, rareori lacrimi în ochi.

Povestea devine monotonă la un moment dat. Se ceartă, se impacă. Se despart și se înș(e)ală. Triunghiuri amoroase, aceleași certuri și drame de familie. Dar ce te împinge mai departe, să mai vezi un episod, chiar dacă e trecut de mult de miezul nopții și a doua zi ai școală, este sinceritatea cu care actorii își joacă rolurile. Când te uiți la Gossip Girl, personajele nu mai sunt fictive, viețile lor nu mai sunt doar niște povești răsuflate, devin parte din realitatea ta. Totul se pierde, iar 40 de minute trec ca unul. Râzi, te enervezi, plângi și suferi alături de Chuck, Serena, Nate și Blair.

[Jenny]: The first day of school's draft day. Blair and her merry band of psychos are going to be on a tear. They categorize girls into two groups: projects or victims. Girls with potential to become little mini-Blair-ites become projects and total losers, and the girls who have potential to threaten social order become victims. I was a project last year and we all know how that turned out.

În goana după aflarea secretului cel mare (identitatea „rău-făcătoarei” Gossip Girl), Gossip Girl devine captivant, iar povestea ușor de urmărit devine un plus. Ținând cont de genul seriei, așteptările îți vor fi întrecute, episoadele fiind o portiță pentru a evada din viața de zi cu zi.