The Hobbit: The Battle of the Five Armies · Hobbitul: Bătălia celor cinci oștiri (2014)

Cronici Filme Foxisme
7.5

Bun

6.8

User Avg

The Hobbit: The Battle of the Five Armies · Hobbitul: Bătălia celor cinci oștiri (2014)
The Hobbit: The Battle of the Five Armies · Hobbitul: Bătălia celor cinci oștiri (2014)

Bilbo, Thorin și gnomii au reușit să-l stârnească pe Smaug din bârlogul său din Erebor, dar vor reuși ei să-l învingă pe dragon o dată pentru totdeauna? Și, în caz de izbândă, vor putea să înfrunte crunta amenințare descoperită de vrăjitorul Gandalf în Dol Guldur?

 pe IMDb

Will you follow me? ONE. LAST. TIME.

Când s-a terminat The Hobbit: The Desolation of Smaug, când toate persoanele se agitau să plece mai repede din cinematograf și să găsească un taxi la 2 dimineața, eu stăteam nemișcată în scaun, urmăream genericul și zâmbeam. Eram fericită să revăd o parte din personajele dragi din trilogia The Lord of the Rings (am văzut filmele de zeci de ori), eram energică și voiam să comentez despre toate schimbările aduse de Peter Jackson cărții, dar aveam un gol în stomac și refuzam să plec.

Mai urma un singur film și… gata. The last journey. Farewell Middle-Earth.

Vineri am fost la maraton cu trei prieteni (printre care și 2 pălării), la Grand Cinema în București: am (re) văzut toate filmele, 9 ore de emoții, suspans, picioare amorțite și șușoteli, 9 ore în care am alergat, râs și fugit alături de Bilbio și cei 13 gnomi care i-au invadat casa în primul film, i-au furat mâncarea și l-au obligat să meargă în călătorie fără o batistă de buzunar.

Smaug (I am fire, I am death) se îndreaptă spre Laketown, sub privirea deznădăjduită a lui Bilbo (Martin Freeman), care urmărește cum dragonul se răzbună pe oraș și lasă focul și flăcările, fumul și cenușa, să-i ducă la capăt răzbunarea. Tauriel (Evangeline Lilly) îi salvează pe copiii lui Bard (Luke Evans) și încearcă să-i ducă la adăpost, dar legătura dintre un tată și fiu este prea puternică pentru a lăsa supraviețuirea în voia sorții și nu reușește să-l împiedice pe tânărul Bain să se întoarcă după tatăl lui.

Thorin (Richard Armitage), deși mulți critici îl compară cu Aragorn, nu este urmașul lui Isildur. Prințul din primul film a dispărut. Nu mai este războinicul care vrea (doar) să-și recapate regatul. Puterea și bogăția muntelui i-au întunecat mintea, își petrece fiecare minut cu bogățiile păzite de dragon și caută în permanență The Arkenstone, care se cuvine de drept regelului din Erebos, deși piatra l-a distrus pe bunicul lui, l-a adus în pragul nebuniei și l-a făcut să piardă toată încrederea supușilor săi. Dar lui Thorin nu-i pasă. E convins că unul dintre gnomi a furat-o, e jignit că a fost trădat de unul dintre prietenii lui și ar face orice să recapete piatra. Richard Armitage a reușit să-l transforme pe regele din Erebor într-un personaj complex, bântuit de trecut și de amintirile strămoșilor săi, care se află într-o permanentă luptă cu propriile gânduri, de parcă ar exista două personalități într-un singur corp și fiecare încearcă să o distrugă pe cealaltă.

Evoluția lui Bilbo este incredibilă. Din hobbitul comod și pedant, atent să nu aibă o cută la haină și care apreciază singurătatea și liniștea, el se transformă în arma secretă a gnomilor, care îi salvează în toate filmele, le este mereu alături indiferent de pericol și rezistă tentației de a face cale întoarsă, doar pentru a-i ajuta și pe ei să își recapete casa și, cel mai important, să aibă un loc pe care să-l numească acasă.

Întodeauna am fost fascinată de elfi, dintre toate ființele supranaturale din cărțile lui Tolkien. Înalți și zvelți, în armonie cu natura, luptători iscusiți sau păzitori ai artelor, elfii au o noblețe aproape orbitoare, văzută și simțită prin fiecare gest sau cuvânt rostit, o noblețe care le asigură superioritatea în fața oamenilor și gnomilor, dar, în același timp, îi face reci și (ușor) indiferenți.

Legolas (Orlando Bloom) este incredibil. Sfidează legile fizicii, se luptă cu patru-cinci dușmani în același timp, cu arcul, cu sabia sau orice armă găsește la îndemână, își salvează noii aliați, chiar dacă este nevoit să se pună în primejdie, escaladează munți, zboară și… după 5 filme, rămâne cu tolba goală într-un moment critic. Asta nu te va împiedica să râzi sau să schițezi un zâmbet, pentru că și Legolas este uimit și șocat când descoperă că a rămas fără săgeți.

Deși Tauriel este un personaj inventat de Tolkien și a fost criticată dur de către fani, am prins drag de ea. E curajoasă și încăpățânată, puternică și loială, un personaj feminin demn de trilogie, dar triunghiul amoros îmi displace și putea să fie evitat. O poveste de dragoste între un gnom și o elfă? Jackson, nu ai citit cu prea multă atenție cărțile. E o (mică) insultă adusă principiilor tolkeniene. Mi se pare ciudat cum Legolas abia acum o vede pe Tauriel, e dispus să se revolte împotriva tatălui său pentru a o proteja, dar în cei 600 de ani când nimeni nu a îndrăznit să se arate interesat de ea și au luptat și trăit împreună, nu a găsit un moment să o invite să privească stelele sau să se plimbe până la cascadă?

Finalul este tragic și emoționant. Am citit cartea și știam la ce să mă aștept, dar… am fost ciudat de indiferentă. Mă așteptam la altceva. Jackson mi-a dat impresia că s-a grăbit tocmai la ultimul film și nu a acordat mai multă atenție și sensibilitate personajelor care își pierd viața și se sacrifică pentru a-i înfrânge pe orci. Bătălia Celor Cinci Armate nu a fost rea, dar nici pe departe wow. După ce ai urmărit cu sufletul la gură lupta de la Helm’s Deep sau ai văzut de cel puțin 50 de ori Întoarcerea Regelui, ultimul film din trilogia The Hobbit nu te va impresiona la fel de mult.

Sunt puțin dezamăgită de film, dar pentru Legolas l-am revăzut în mai puțin de 24 de ore. Și pentru Thranduil (Lee Pace), de ce să mint? E fabulos.

Sunt o fană Tolkien. Sunt o fană Peter Jackson. Am citit cărțile. Ador/Iubesc filmele.

Te invit să mergi pentru ultima oară în Pământul-de-Mijloc și să participi la luptă!

Will you join me? ONE. LAST. TIME.

Trailer

No items found.
7.5

Bun

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader