Valerian and the City of a Thousand Planets · Valerian și orașul celor o mie de planete (2017)

Cronici Filme Foxisme
7.5

Bun

9.5

User Avg

Valerian and the City of a Thousand Planets · Valerian și orașul celor o mie de planete (2017)
Valerian and the City of a Thousand Planets · Valerian și orașul celor o mie de planete (2017)

În secolul 28, Valerian (Dane DeHaan) și Laureline (Cara Delevingne), formează o echipă pentru operațiuni speciale însărcinată cu menținerea ordinii în teritoriilor locuite de oameni. Când cei doi sunt trimiși de Ministerul Apărării într-o misiune în uimitorul oraș Alpha, o metropolă care e în expansiune continuă. Speciile din toate colțurile universului și-au dat întâlnire pentru a împărtăși cu ceilalți cunoștințele, informațiile și cultura. În centrul metropolei, însă, și-a făcut loc o forță întunecată și misterioasă care amenință existența pașnică a Orașului celor o mie de planete, iar Valerian și Laureline trebuie să pornească într-o cursă contracronometru pentru a identifica și anihila amenințarea, și pentru a proteja, astfel, Alpha, dar și viitorul Universului.

 pe IMDb

Când spui Luc Besson te gândești la Leon și la The Fifth Element. La LucyTaxi și Taken. LaNikita, serial „tăiat” mult prea repede de CW. Pentru că mi-a plăcut foarte mult The Fifth Element, un film SF must-see, underrated și uitat în prezent, îmi era teamă să nu fiu dezamăgită de Valerian și orașul celor o mie de planete. Am urmărit câteva teasere, însă am evitat să mă uit la trailere. Gurile rele spuneau că o să fie epic fail și, spre rușinea mea, la fel am crezut și eu. Am mers fără așteptări la cinema și am plecat plăcut surprinsă, dornică să citesc seria de benzi desenate scrisă de Pierre Christin cu ajutorul artistului Jean-Claude Mézières. Important de precizat, încă de la început: am râs foarte mult.

Besson ne poartă în secolul 28 pe urmele agenților Valerian (Dane DeHaan) și Laureline (Cara Delevingne), responsabili cu recuperarea artefactelor și a obiectelor pierdute (furate, după caz). Când timpul le permite și nu se relaxează pe o plajă, „captivi” într-o simulare, protejează Universul și se duelează în replici acide și sarcastice, până când unul dintre ei cedează și acceptă (deocamdată) înfrângerea. Sunt tineri, curajoși, îndrăzneți și nu știu să asculte ordinele primite de la superiori; însă, spre norocul lor, sunt indispensabili și neprețuiți.

Valerian are o părere mult prea bună despre el. Este charismatic și isteț, se descurcă bine atunci când se află sub presiune și improvizează rapid, mai ales când viața lui este premiul cel mare. Din păcate, preferă să își păstreze masca de Don Juan, să folosească replici clișeice și (uneori prea) siropoase pentru a o vrăji pe Laureline, într-o încercare comică de a-i demonstra că este îndrăgostit de ea și că o iubește.

Dacă nu ar fi fost Dane DeHaan, probabil că unele scene ar fi fost greu de urmărit, însă actorul este relaxat; îi place rolul și se distrează, oferindu-ne o serie de momente deosebite, alternând declarațiile de dragoste cu un joc savuros de-a șoarecele și pisica.

Laureline este serioasă și matură, însă, oricât s-ar strădui să își controleze reacțiile, zâmbește când Valerian o provoacă și îi răspunde de fiecare dată la tachinări, păstrându-și „alura” de agent competent, ce nu are timp să se distreze sau să vadă partea plină a paharului.

Laureline: [to Valerian] We get on just great. You flirt, I smile.

Chimia dintre Delevingne și DeHaan este palpabilă; există prietenie și atracție, iar dorința crește repede în intensitate, până în momentul decisiv, când Valerian și Laureline sunt forțați să arunce toate cărțile pe față și să încheie jocul, urmând să existe doi câștigători sau doi învinși. Deși am avut avut câteva îndoieli, mai ales după scena de început, mi-au plăcut mult interacțiunile dintre ei, glumele cu subînțeles și grija sinceră pe care și-o purtau unul celuilalt. Sunt o echipă unită și dinamică, cu multe amintiri de împărtășit, iar aventurile lor sunt abia la început (eu vreau sequel).

Trimiși într-o misiune în metropola Alpha, orașul celor o mie de planete, unde sute de specii, din toate colțurile Universului, trăiesc în armonie și în înțelegere, împărțind cunoștințe, informații și obiceiuri, fără a eclipsa sau schimba bogăția culturală acumulată în ultimele secole, Valerian și Laureline trebuie să depisteze sursa unei forțe întunecate ce amenință distrugerea orașului Alpha și (posibil) declanșarea unui război intergalactic.

Filmul are o „aură” de parodie, cu câteva trepte peste umorul specific filmelor Marvel: e greu să iei personajele în serios, când ele își îndeplinesc aproape perfect rolul și par desprinse din seria de benzi desenate ce le-a insuflat viață. Comportamentul lor alternează, de la aroganță și sictir, la emoții imprevizibile și sentimente neașteptat de puternice, fie ele patriotice sau de ordin personal. Însă reacțiile lor sunt cele cu adevărat memorabile: exagerate, amuzante sau o demonstrație a absurdului, mai ales când șansele de supraviețuire nu sunt de partea lor și merg pe ideea „let’s die with a bang”.

Dacă ești familiarizat cu stilul lui Besson și ai văzut The Fifth Element, nu te va uimi să afli că predomină nuanțele tari, ce dau naștere unor imagini spectaculoase, viu colorate; orașele și planetele au un înveliș exotic, domină o atmosferă misterioasă, specifică legendelor, iar ambianța pulsează în ritmul poveștii, temperând culorile în scenele de luptă, când acțiunea eclipsează lumea înconjurătoare. Cu o mică excepție: când dansează Rihanna; acolo veți distinge foarte multe învelișuri exotice și un dans superb la bară, oferind stilului burlesque un upgrade de care nu știam că are nevoie.

Clive Owen salută și el spectatorii, însă prestația sa este mediocră, ușor de uitat. De fapt, este recomandat să o uiți. Un plus al distribuției este Ethan Hawke, de care mi-a fost dor, mai ales după Cei șapte magnifici. Acum are un rol mic, însă asta nu l-a împiedicat pe actor să intre în pielea unui cowboy-proxenet, ce știe să ofere un spectacol memorabil și să îndeplinească toate fanteziile clienților săi. Și asta în doar câteva minute.

Valerian și orașul celor o mie de planete este un film enjoyable și fun, perfect pentru serile de vară, cu un soundtrack ce nu trebuie să îți lipsească din playlist (The Beatles forward). Ar fi păcat să nu te bucuri la cinema de aventura pregătită de Besson pentru tine. Sau de priveliștea oferită de Delevingne și DeHaan pe plajă. Eu doar te avertizez!

Mulțumesc pentru invitație, RO IMAGE 2000!

7.5

Bun

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader