Sărci

Experiența unui Blind Date with a BOOK

23 Martie 2016 ⋅

Omul se bazează de multe ori pe prejudecăți când vine vorba de contactul cu obiecte sau ființe noi. De cele mai multe ori avem prejudecăți fără ca măcar să le realizăm. Ajungem să judecăm o carte după editura la care a apărut, după colecția în care editura a ales să o publice, după notorietatea autorului sau, de ce să nu recunoaștem, după ilustrația copertei. Preferăm să citim o carte într-o ediție specifică unei colecții dragi nouă, cu expresiile unui traducător care ne este plăcut. Citim cărți proaste ale unor autori geniali. Ignorăm cărți doar pentru că nu au avut norocul să apară fix în formatul nostru favorit. Dar cum ar fi să ignorăm toate detaliile fizice ale unei cărți, și să ne concentrăm pe cartea propriu-zisă?

Un blind date with a book se poate dovedi ocazia perfectă pentru a încerca așa ceva. Ajungi să citești cărți pe care nu știai că vrei să le citești, atras de idea de bază a cărții și ignorând detaliile fizice ale acesteia.

Experiența unui blind date with a book este ceva neobișnuit, greu de descris, dar care merită încercat, vorba aia, măcar o dată în viață. Te face să te gândești cum îți alegi lecturile și ce criterii ai. Te face să te îndoiești de prejudecățile pe care le formulezi față de anumite categorii de cărți. Îți deschide ochii.

Eu am fost fermecat de trei astfel de cărți, pe care le-am adus acasă cu drag și cărora le-am descoperit adevărata față. Bucuria momentului în care le-am despachetat poate fi comparată doar cu cea din Ajunul Crăciunului. Am ajuns față în față cu trei cărți atât de diferite între ele și față de ce citesc eu în mod normal, trei cărți care mi se potrivesc ca o mănușă, surprinzând esența unor componente de bază pe care nu le conștientizasem până acum. Un blind date e mai mult despre tine însuți decât ai crede! Este o experiență de autocunoaștere, un test psihologic.

„O satiră asupra lumii modei din zilele noastre, populată de manechine umane lipsite de voință proprie. O situație metaforică, în care persoanele neobișnuite să fie conștiente de realitatea în care se află devin revoluționare, încercând să însemne ceva pentru lumea falsă în care trăiesc.”

„Ce poate salva o lume în care răul produs metodic de om nu mai lasă loc nici unui strop de speranță? O ilustrare complexă a vieții impuse de regimul sovietic, care se intersectează cu elementele biblice ale unui dialog între Iisus și Pilat din Pont. Diavolul se infiltrează în societatea Moscovei anilor '30, urmărind povestea de dragoste plină de suferință a unui cuplu care se luptă cu forțele totalitare și cele supranaturale care încearcă să îi controleze.”

„Unul dintre cei mai buni oameni ai Companiei Rocky Mountain Fur, un neînfricat pioner al frontierei, specialist în găsiea urmelor, în timpul unei misiuni de cercetare, este adus față în față cu un grizzly, care îl mutilează groaznic, iar ceilalți nu mai sperau ca el să supraviețuiască. Doi oameni îl jefuiesc și îl abandonează, iar pe protagonist îl ține în viață o singură dorință: răzbunarea.”

Vă recomand și vouă să vă redescoperiți cu prima ocazie, ambalați frumos și lipsiți de îmfățișare, încercând un blind date with a book – experiența merită!