Sărci

Adolescenții bucureșteni + cultura urbană = love prin proiectul „București. Aventura Coolturală”

15 Noiembrie 2016 ⋅

București, 14 noiembrie 2016 - După 6 săptămâni de excursii în muzeele bucureștene, plimbări urbane și workshop-uri de artă contemporană, fotografie și regie de scurtmetraj documentar, proiectul București. Aventura Coolturală a analizat impactul activităților sale asupra liceenilor participanți. Concluzia: în ciuda unei implicări anterioare slabe în viața culturală a orașului, interesul liceenilor bucureșteni față de proiectele culturale este în continuă creștere.

Din totalul de 200 de participanți la activitățile proiectului, „București. Aventura Coolturală” a selectat 53 de respondenți cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani, care au ajutat la formarea unei imagini de ansamblu a relației dintre adolescenții bucureșteni și cultura urbană. Aspectele evaluate au atins gradul de informare al tinerilor despre cultură în general, dar și interesul direct al acestora față de mediul cultural bucureștean. Astfel, majoritatea adolescenților chestionați se informează doar „uneori” despre noutățile culturale, iar vizitele la muzee se limitează, în cea mai mare proporție a cazurilor, la 2-3 ori pe an.

Interesul pentru proiectele culturale se înscrie, însă, într-un trend ascendant în urma participării la activitățile „București. Aventura Coolturală”. Astfel, 67,9% dintre respondenți au afirmat că ar participa la un proiect cultural pentru a-și cunoaște propria cultură, iar 58,5% dintre respondenți au menționat că unul dintre motive ar consta în vizitarea unor obiective culturale. În ceea ce privește cea de-a doua perspectivă, 64,2% dintre respondenți au afirmat că ar participa în proiect pentru a cunoaște oameni noi și pentru a-și lărgi cercul de prieteni.

În ciuda acestor concluzii preliminare pozitive, noțiunile de identitate și de patrimoniu cultural reprezintă în continuare o necunoscută pentru adolescenții bucureșteni, așa cum se poate vedea în graficul de mai jos.

Avantajele participării la workshop-urile organizate de proiectul „București. Aventura Coolturală” au fost și ele un aspect care a reflectat o largă paletă de opinii. Majoritatea respondenților au optat pentru importanța deprinderii unor abilități specifice domeniilor urmărite de workshop-urile proiectului, în vreme ce pe locul al doilea al importanței s-a clasat avantajul legat de îmbunătățirea la nivel general al abilităților.

Proiectul Aventura Coolturală” este organizat de fundația „Voci Strămoși” și finanțat prin programul Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB “București – Orașul In-vizibi 2016l”. Înființată în 2011, Fundația „Voci Strămoși” este o organizație non-guvernamentală care promovează tinerele talente, prin concursuri, spectacole și festivaluri, și sprijină educația culturală în muzică, teatru, dans pentru a promova identitățile și valorile comunităților locale.