Sărci

„Karpilevski” la Teatrul Evreiesc de Stat!

21 Martie 2017 ⋅
Ala

Am căutat să văd o comedie și, urmărind programul celor de la Teatrul Evreiesc de Stat, am dat peste o piesă ce părea potrivită pentru a-mi satisface această dorință.

Karpilesvski este numele personajului principal, iar povestea lui se învârte în jurul unui joc divin, dacă-i pot spune așa, care se realizează după moartea acestuia (în brațele unei prostituate).

Acest mic politician evreu, poet și scriitor, este luat în primire de către mai marii lumii de sus și de jos. Îngerul Gabriel și Satana se tot contrazic și prin urmare este judecat de Dumnezeu și trimis înapoi pe pământ oferindu-i talentul de a scrie o piesă de teatru și șansa de a o pune în scenă.

Piesa mi s-a părut o ironizare a situației evreilor pe teritoriul American (piesa se și joacă în ambele limbi, idiș și engleză), din câte mi-am putut da eu seama, o ironizare adusă în mai multe domenii, în politică, religie, media, artă, iar în acea oră cât a durat piesa, s-au traversat toate aceste ramuri, într-o interpretare modernă.

Am înțeles că, în încercarea lui Karpilevski de a-și promova piesa la mai mulți „impresari”, se lovește de obstacole, fiecare dintre aceștia venind cu o motivație pentru care nu vor piesa, fie este luat în derâdere, fie i se spune că-i lipsește ceva sau, din contră, că are prea mult (prea multe personaje, nu mai este de actualitate, să scrie despre Holocaust).

Este o poveste pe cât de simplă, pe atât de complexă. Totuși, mi s-a părut că s-a terminat prea repede.

Așadar și prin urmare, dacă doriți să o vedeți, piesa ”Karpilevski” se joacă la Teatrul Evreiesc de Stat.