Sărci

Tovarășul baron - Frederik Jaap Scholten

20 Noiembrie 2015 ⋅

Autorul olandez, Frederik Jaap Scholten, ne-a făcut seara trecută plăcerea de a ne citi şi contextualiza câteva pasaje din ultima sa carte „Tovarăşul baron”.

De formare interdisciplinară (design industrial, design grafic şi antropologie socială), tânărul Jaap şi-a început cariera de scriitor în anii studenţiei, în Rotterdam, cu colecţia de poveşti „Bavianehaar & chipolata pudding”. Proza sa este o ficţiune cu tentă autobiografică şi figurează personaje masculine libertine şi aventuroase, care contrastează cu tradiţionalismul rigid presupus de o familie aristrocrată olandeză (de genul celei din care provine şi Jaap).

„Tovarăşul baron” este rezultatul întâlnirii acestui vlăstar al lumii olandeze cu zbuciumul unei lumi în care aristocraţia este complet diferită de cea cunoscută lui, Transilvania. Datorită legăturilor sale interculturale, de familie, Jaap Scholten ajunge să cunoască poveştile pline de esenţă ale supravieţuitorilor burghezi din Transilvania Ceauşistă. Deşi puteau fi confundate cu amintirile nostalgice ale unor bătrâni care trăiesc prin prisma trecutului, studentul Jaap îşi spune încă de pe atunci că s-ar putea să fie martorul unei istorii ce nu va mai putea fi repetată. Început acum 20 de ani, proiectul tânărului autor a constat, în cea mai mare parte, în călătorii de căutare şi intervievare a ultimilor păstrători ai acestui patrimoniu.

În acest context, interesul autorului îi schimbă tehnica scriitoricească, „Tovarăşul baron” fiind prima sa carte savantă, în care personajele sunt însăşi reprezentanţii erei apuse despre care vorbesc. Rămâne totuşi incertitudinea unei infiltrări stilistice cât de mici. Ego-ul masculin din proza anterioară este înlocuit de personaje diverse, cu propriile voci, iar „protagonist”-ul denumit de autor este chiar o femeie.

Ca o notă personală a unui turist sezonier, participant la turul autorului prin universul propriei cărţi, aş pune-o în paralel cu opera lui Fitzgerald, „The Great Gatsby”, lăsând, bineînţeles, problema realismului la o parte. Jaap Scholten este un Nick Carraway, care a avut privilegiul rar de a întâlni spiritul nobil al unei lumii apărate de bogăţie în inima unei ţări sărăcite de libertate, dar în care el nu încetează să vadă un spirit pasional şi nestăvilit.

Aştept să citesc această carte pentru a înţelege o etapă diferită şi izolată a spiritului în evoluţia poporului nostru, dar şi cum asuprirea ei de către regismul comunist i-a schimbat structura contemporană, cu cei câţiva reprezentanţi.

Lansarea oficială în limba română va avea loc mâine, 21 noiembrie, la ora 15:00, în cadrul standului editurii Corint, la târgul de carte Gaudeamus de la Romexpo, Bucureşti. Lansarea se va bucura de prezența autorului, Jaap Scholten, alături de istoricii Geogeta Filliti, Filip-Lucian Iorga si scriitoarea Ana Blandiana.