Sărci

Noaptea Institutelor Culturale la București în ziua de Sânziene

Expirate
22 Iunie 2016 ⋅

Perioada: 24 Iunie, Ziua de Sânziene, între orele 12:00 – 2.30

Locații:

- Zona Piața Universității-Piața Unirii: ArCuB – Hanul Gabroveni (Str. Lipscani, nr. 84 – 90), Centrul Ceh (Str. Ion Ghica, nr11), Goethe-Institut (Str. Tudor Arghezi, nr8-10), Institutul Cervantes (Bld. Regina Elisabeta, nr 38) și Spațiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr 31, parter)

- Zona Piața Victoriei: Institutul Balassi — Institutul Maghiar din București (Str. Ghina Patrichi, nr8), Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru, nr41)

- Zona Piața Romană: British Council (Calea Dorobanților, nr14), Centrul Cultural Turc "Yunus Emre" (Str. Vasile Lascăr, nr96), Green Hours (Calea Victoriei, nr120), Institutul Francez (Bd. Dacia, nr77)

Intrare: liberă

 

Nu de mult am văzut un filmuleț cu un mic, experiment să-i spunem, al cărei concluzie a fost de-a dreptul revelatoare pentru participanți și anume că fiecare dintre noi avem strămoși care aparțin unor popoare diferite față de cel pe care-l cunoaștem. Genele ascund o istorie de care nu suntem poate conștienți , însă indiferent de unde pornește arborele genealogic, diferențele culturale fac din lumea în care trăim un loc mult mai interesant de descoperit.

Prin urmare, Institutele Culturale Europene, din București fac cumva ca distanțele care ne separă geografic și cultural deopotrivă să se estompeze, iar, după zece ani de la prima întâlnire, acestea revin cu ediția a X-a și cu un program artistic spumos, într-o noapte răcoroasă de vară.

Data de 24 Iunie, exact ziua de Sânziene, vă așteaptă începând cu ora 12 să culegeți câte ceva din poamele culturale pe cât de diversificate, pe atât de aromate. Programul cuprinde peste 50 de evenimente propuse de către cele 15 Instituții Culturale din București.

British Council dedică evenimentul lui Shakespeare, anul 2016 anunțând împlinirea a 400 de ani de la moartea acestuia, programul incluzând lecturi din opera marelui dramaturg, dezbateri, proiecție de film în limba engleză, spectacole de teatru, concert de chitară. Aceiași 400 de ani are și Miguel de Cervantes, Institutul Cervantes incluzând în programul său o expoziție de benzi desenate și un spectacol lectură inspirat din scrieri ale scriitorului spaniol, dar nu numai.

Diversitatea culturală se face remarcată atât prin muzică, pornind de la instrumentul muzical (vioară, flaut, oboi, clarinet), concert în limbile minorităților poloneze, muzică grecească, franțuzească și încheind cu stilul muzical, jazz, jam, silent disco, post-techno party.

Numeroase proiecte expoziționale vă vor întâmpina de asemenea în oricare dintre cele 12 locații, fotografie, sculptură, benzi desenate, arhitectură, fashion și design grafic. Evenimentul prezintă și o serie de filme ce vor putea fi vizionate: Mediterranea de Jonas Carpignano, una dintre cele trei pelicule finaliste în competiția pentru Premiul LUX 2015, acordat de Parlamentul European; Prospero's Books în regia lui Peter Greenaway; Romanian Short Waves 9, scurtmetraje românești prezente la Cannes 2016; Short from Spain, filme scurte selectate de Institutul de Cinematografie și Arte Vizuale din Spania; Sissi I de Ernst Marishka, cu Romy Schneider în rolul împărătesei Elisabeta a Austriei; La Passante du Sans-Souci de Jacques Rouffio, în ultima interpretare cinematografică a celebrei actrițe franco-germane, sau Șoptește-mi dacă uit de Çagan Irmak.

Mai multe informații legate de programul eventului puteți afla de pe pagina de facebook și de pe site-urile locațiilor menționate, în funcție de preferințele culturale.

Un proiect organizat de EUNIC București, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România. Accesul este liber apropo.