Sărci

Poduri: Ziua Europeană a Culturii Evreiești în România

Expirate
05 Septembrie 2015 ⋅

Când? 6 septembrie
Unde? În mai multe orașe din țară: București, Sibiu, Brăila, Zalău, Șimleul Silvaniei, Tulcea, Sighetu Marmației
Intrarea este liberă în toate locațiile.

 

Ziua Europeană a culturii evreiești este un proiect care funcținează deja de câteva zeci de ani, administrat de European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage (AEPJ)

În data de 6 septembrie, în toată Europa se vor desfășura activități de promovare a culturii evreiești. Anul acesta țara noastră, care deține unul dintre cele mai bogate patrimonii evreiești europene, nu se lasă mai prejos, organizând simpozioane, discuții deschise, zile ale ușilor deschise la mai multe muzee și sinagogi și chiar concerte de muzică evreiască.

București. În capitală, la Muzeul Țăranului Român, începând cu ora patru, vor concerta trupe de muzică Klezmer – un stil clasic evreiesc: Corul Hazamir, trupa Klezmer din București precum și cele din Cluj Napoca (Mazal Tov) și Oradea (Hakeshet). Mai multe detalii aici.

 

Brăila. Va fi ziua porților deschise la Templul Coral din Brăila. Vor concerta și trupa de Klezmer din București și Macabi Choir, începând cu ora 12. Mai multe detalii aici.

 

Zalău și Șimleul Silvaniei. În județul Sălaj, la Oficiul Comunității Evreiești se va ține o conferință pe tema comunicării interetnice dintre populațiile Transilvaniei. În Șimleul Silvaniei va fi ziua porților deschise atât la Memorialul Holocaustului cât și la Sinagoga orașului.

 

Sibiu. Va fi ziua porților deschise la Sinagogă, unde se va realiza o expoziție documentară despre realitatea evreiască. De asemenea se va organiza și o discuție liberă cu elevii școlilor sibiene, la care va participa și președintele Comunității Evreiești.

 

Tulcea. Va fi ziua porților deschise atât la Muzeul Istoriei Evreiești, cât și la Templul Israelit. Va fi prezentat un film documentar despre reinaugurarea Templului, și va fi expusă o serie de fotografii cu obiective evreiești din județ. De asemenea va fi invitată și trupa de Klezmer din București, spre a susține un concert.

 

Sighetu Marmației. În orașul personalității Elie Wiesel, activitățile vor începe la casa muzeu a acestuia. Se va organiza un simpozion pe tema simbolismului trecerii, „PODURI: trecerea cu curaj, credință și încredere”, coordonat de Peninah Zilberman, organizator al campaniei „Heritage Tours” de vizitare a patrimoniului evreiesc, membru al consiliului Muzeului Culturii Evreiești din Canada, președintele fundației Tarbut. Va lua cuvântul și managerul casei muzeale Elie Wiesel, iar după ce invitații vor servi câteva preparate dulci evreiești, se va ține ziua porților deschise la Sinagoga Orașului. Tot în cadrul activităților se vor prezenta și câteva materiale de natură eseistică și grafică și chiar cinematografică realizate atât de reprezentanți de seamă ai culturii românești cât și de elevii din Sighet.

 

Mai multe detalii despre activitățile din România de Ziua Europeană a Culturii Evreiești aici.