Sărci

A început „Aventura Coolturală” pentru 200 de liceeni din București

Now What?
22 Septembrie 2016 ⋅

București, 22 septembrie 2016 – Începând cu 24 septembrie, artiștii Lia Perjovschi, Sorin Onișor și Cătălin Saizescu și ghizi urbani cu experiență vor ajuta peste 200 de liceeni să spună povești în imagine și film și să descopere Bucureștiul la pas. Proiectul este organizat de Fundația „Voci Strămoși” și face parte din programul Arcub „București – Orașul In-vizibil 2016”.

 „Aventura Coolturală” a apărut din dorința de a pune pe harta tinerilor poveștile mai puțin cunoscute ale Bucureștiului și de a implica liceenii să devină co-creatori ai culturii acestor spații.

Proiectul se derulează în perioada 24 septembrie – 29 octombrie și începe cu trei tururi de explorare la pas a unor trasee din capitală, prin care liceenii vor descoperi istoria, cultura și arhitectura locală. Explorarea va fi coordonată de un ghid cu experiență pe traseele Piața Universității – Piața Amzei (24 septembrie), Parcul Carol I – Uranus (1 octombrie) și Piața Foișorul de Foc – Dealul Patriarhiei (8 octombrie). Participanții vor descoperi spații fragmentate și vor avea ocazia să discute despre istoria locurilor și contrastele dintre clădirile de birouri și mahalalele modeste.

La finalul fiecărui tur, tinerii vor participa la câte un atelier prin care vor învăța cum să redea propriile experiențe despre descoperirile făcute sub forma unor testimoniale vizuale. Artistul plastic Lia Perjovschi (24 septembrie), fotograful Sorin Onișor (1 octombrie) și regizorul Cătălin Saizescu (8 octombrie) vor ajuta tinerii să-și exprime propria viziune despre locurile vizitate prin desen, fotografie și scurt metraj de film documentar. Programul include și șase excursii la muzee și instituții de cultură, având ca teme artă și folclor, tehnică și progres, minorități și muzică.

Elevii sunt selectați atât din licee centrale, cât și din școli aflate în cartiere periferice. Astfel, proiectul propune, pe lângă oportunitatea de a lua contact cu medii culturale valoroase și de a participa activ la construirea identității propriului oraș, și un spațiu de interacțiune între liceeni din comunități care adesea rămân deconectate.

După atelierele de lucru, tinerii vor avea la dispoziție două săptămâni pentru a revizita traseele și pentru a reconstitui cele mai relevante aspecte din culturile spațiilor vizitate prin tehnici de mind mapping”, timeline”, albume foto și mini-filme testimoniale vizuale originale, procedee cu care vor fi familiarizați pe parcursul workshop-urilor.

Ne dorim ca tinerii să aibă un contact autentic atât cu artiști, cât și cu elemente de cultură autohtonă. Aventura este coolturală” pentru că implică tineri care, indiferent de cartierul în care trăiesc, au ocazia să devină co-creatori ai culturii urbane, să își dezvolte propria voce artistică, să devină curioși să afle și să repovestească și alte istorii ale spațiilor din orașul lor”, a spus Cristina Popovici, managerul proiectului.

Proiectul are la bază explorarea și jocul, oferind puncte celor mai implicați participanți, puncte care se transformă în bilete la concerte, teatru și alte evenimente culturale. Cele mai convingătoare povești vizuale realizate de liceeni vor fi distinse cu premii în bani, oferite în cadrul unei gale organizate la finalul proiectului la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu.

Accesul elevilor la toate activitățile proiectului este gratuit. Programul și regulamentul de concurs sunt disponibile pe pagina  de Facebook AventuraCoolturalaComunitate și www.vocistramosi.ro.

Proiectul Aventura Coolturală” este organizat de fundația „Voci Strămoși” și finanțat prin programul Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB “București – Orașul In-vizibi 2016l”. Înființată în 2011, Fundația „Voci Strămoși” este o organizație non-guvernamentală care promovează tinerele talente, prin concursuri, spectacole și festivaluri, și sprijină educația culturală în muzică, teatru, dans pentru a promova identitățile și valorile comunităților locale.