Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul · Philip K. Dick

Cărți Recenzii
Comandă
7

Bun

Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul · Philip K. Dick
Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul · Philip K. Dick

Jason Taverner, realizator al unei foarte populare emisiuni de televiziune, se trezește într-o bună zi că nimeni, nici măcar baza de date a guvernului totalitar, nu știe cine e. Într-o societate în care lipsa identificării este o infracțiune, nu are de ales. Trebuie să pornească într-o cursă nebună, în care întâlnește polițiști necurați și dealeri de droguri experimentale. Oare ei știu mai mult decât arată? Oare cum poate dispărea identitatea unui om peste noapte?

Goodreads: 3.93

„Închise ochii, se ținu de perete, apoi se uită – în sfârșit – încă o dată.

Murise, gândi el. Dar când? Cu o sută de mii de ani în urmă? Acum câteva minute?

De ce murise? se întrebă.

E mescalina? Cea pe care am luat-o și eu? E ceva real?

E real.”

Identitatea reprezintă un concept abstract pentru mulți dintre noi. Ceva care există numai în acte, în cel mai rău caz, ceva dispensabil. Nu știm ce importanță are, nu ne gândim că ne poate afecta viața în vreun fel. Atunci când ne este solicitat, prezentăm un document de identificare și, în mare parte dintre cazuri, este acceptat, apoi ne continuăm ziua. Există probleme care ne bântuie conștiința neîncetat, însă identitatea nu face parte din aceeași categorie. Numeroase baze de date stochează astfel de informații, luându-ne o grijă de pe umeri.

Philip K. Dick conturează în romanul său o lume distopică, acțiunea având loc în Statele Unite ale Americii, în anul 1988. Aparținând unui regim totalitar, SUA este controlată de poliție, dar în special de poli și nați, care deportează persoanele fără identitate în lagăre de muncă. Astfel, lipsa identității devine o infracțiune ce poate schimba radical cursul vieții unui om. Singura metodă de a scăpa din lagăre este informareapolilor asupra celor care nu prezintă un ID, dar, chiar și atunci, nu se poate ști cu certitudine dacă eliberarea este garantată. De asemenea, studenții trăiesc în afara campusurilor, în mizerie, sărăcie și crimă. Toți cetățenii sunt îngroziți peste măsură de aceștia și refuză să-i ajute atunci când îi abordează.

„Zăcea întins singur în cameră. Nimeni altcineva nu mai era prezent. O comodă deasupra căreia se afla o oglindă crăpată, pereți igrasioși pe care erau fixate aplice oribile, vechi de când lumea, și un televizor care bălmăjea pe undeva prin preajmă… Asta era tot.

Nu se mai afla în spital.

Iar Heather nu era împreună cu el. Absența ei îl făcea să resimtă un gol total.

Dumnezeule! gândi. Ce s-a întâmplat?

Jason Taverner nu este nici pe departe un student, oh nu. Emisiunea lui adună peste treizeci de milioane de spectatori în fața televizorului de aproape trei ani, în fiecare marți seară la ora 9. Este un Rang Șase, unul dintre puținele specimene rezultate în urma unor experimente științifice. Din acest motiv, are trăsături fizice neobișnuit de bune și carismă îndestulătoare. Partenera sa, Heather Hart, este o cântăreață de succes, un Rang Șase cu multe albume precum The Heart of Hart la activ.

Cei doi duc o viață prosperă, aducând în emisiunea lui Taverner celebrități care mai de care mai viclene și fără scrupule. Jason este arogant, sarcastic și inteligent, putând reține toate detaliile unui aspect văzut, învățând astfel să citească oamenii din gesturile și chiar vestimentația acestora. Se crede superior tuturor și nu este dispus să renunțe la avuțiile lui pentru a satisface nevoile altora. Cu toate acestea, are acel ceva care te face să-l iubești, pare un om sincer până-n măduva oaselor.

„Dragostea nu-nseamnă doar să vrei altă persoană în felul în care vrei să deții un obiect pe care-l vezi într-un magazin. Asta nu-i decât dorință. Vrei s-o ai prin preajmă, s-o iei acasă și s-o așezi undeva în apartament, ca pe o lampă. Dragostea e – făcu o pauză, reflectând – ca un tată care-și salvează copiii dintr-o casă în flăcări, scoțându-i de-acolo și murind chiar el. Când iubești, încetezi să trăiești pentru tine însuți, trăiești pentru o altă persoană.”

Situația ia o întorsătură atunci când Jason se trezește într-o cameră murdară de spital cu trei mii de dolari în buzunar. Când iese în stradă, nimeni nu îi cere autografe, nici poze 4D exclusive, apoi își verifică portofelul și constată că îi lipsesc toate actele de identificare. Rămâne îngrozit, teama de deportare îl cuprinde și nu știe cum să facă să își recupereze actele. Sună la oficiul de stare civilă din Iowa și cere o copie după certificatul de naștere, însa i se spune că nu există nicio persoană identificată cu numele său. Astfel, Jason Taverner nu există. Nu există în registre, nu există în documente, nu există nici în baza de date de pe Pământ, nici în cea de pe Lună, nici în cea marțiană. Și cum nu există din punct de vedere politic, polnații urmează să îl deporteze în lagărele de muncă forțate.

Groaza îl cuprinde și acționează irațional pentru a rezolva această problemă. Când cheamă un șofer de taxi aeromobil, acesta nu îl recunoaște, cu toate că urmărește emisiunile de la TV. În curând află că nimeni nu a auzit de emisiunea sa, întărindu-i teoria că nu a existat niciodată în această lume. Jason este nevoit să își procure acte false, însă poliția este vigilentă și el este detectat din timp. În continuare, el pornește într-o cursă frenetică pentru a înțelege unde a dispărut sinele său, unde este celebrul Jason Taverner a cărui emisiune are zeci de milioane de telespectatori, sau unde a dispărut lumea din care făcea parte. Cum își poate dovedi identitatea atunci când nu există? Cum poate fugi de pericolele dintr-un Univers necunoscut?

„Într-o zi, povestea ta, ritualul și forma prăbușirii tale s-ar putea să fie făcute publice, într-un viitor îndepărtat în care n-o să mai conteze. (…) Într-o zi, s-ar putea să existe o anchetă post-mortem și se va afla că în realitate n-ai făcut niciun rău – n-ai făcut nimic altceva, de fapt, decât să fii observat.

Adevărul ultim, real, este acela că, în ciuda faimei și a marii influențe publice, ești ușor de înlocuit. Iar eu nu sunt. Asta-i diferența dintre noi doi. De aceea, trebuie să dispari, iar eu să rămân.”

Am fost profund impresionat de acest roman, roman care îmbină științifico-fantasticul cu iubirea, armonios și subtil. Numai gândul că este posibil ca existența politică a cuiva să fie ștearsă definitiv din tot ce înseamnă bază de date mă îngrozește.

Finalul cărții m-a lăsat perplex, mut în fața deciziei permanente a autorului. Astfel de reacții sunt cele pe care le ador, când naratorul se joacă cu mintea mea, permițându-mi să reflectez, să hotărăsc eu însumi ceea ce deprind din carte.

Mulțumesc Editurii Nemira pentru roman!

7

Bun

Maestru al procrastinării, șterge și rescrie fiecare propoziție de 5 ori până să apuce să trimită. Citește fie treizeci de cărți pe lună, fie două în jumătate de an. Artistul preferat se schimbă în fiecare zi. Crede cu tărie că lumea poate fi schimbată, iar întrebarea care îl definește este ”De ce nu?”. A descoperit că îi place să vorbească despre el însuși la persoana a treia și e mereu aici dacă aveți nevoie de recomandări de orice fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Show Buttons
Hide Buttons

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader