Panica · Lauren Oliver – „Jocul trebuia să continue. Jocul mereu continua.”

Cărți Recenzii
Comandă
7.8

Bun

10

User Avg

Panica · Lauren Oliver – „Jocul trebuia să continue. Jocul mereu continua.”
Panica · Lauren Oliver – „Jocul trebuia să continue. Jocul mereu continua.”

Panica începe ca atâtea altele în Carp, un oraş mort, de numai 12.000 de oameni din mijlocul pustietăţii. Doar pentru că era vară şi nu era nimic de făcut. Heather vrea să participe la Panica, un joc legendar pentru cei din ultimul an de liceu, unde premiul şi mizele sunt immense. Nu s-a considerat niciodată neînfricată, dar când găseşte ceva şi pe cineva pentru care să lupte, descoperă că e mai curajoasă decât îşi imagina.

Lui Dodge nu i-a fost niciodată frică de Panica. Secretul pe care-l păstrează cu sfinţenie îl va ajuta să treacă prin joc. Dar ceea ce nu ştie e că nu este singurul cu secrete. Toată lumea are o miză. Pentru Heather şi Lodge jocul aduce alianţe noi, revelaţii neaşteptate şi înfiriparea primei iubiri.

Dar şi conştientizarea faptului că, uneori, lucrurile de care ne temem sunt cele de care avem cea mai mare nevoie.

Goodreads: 3.56

Nimeni nu știe cine a inventat Panica sau când a început. Există mai multe teorii. Unii dau vina pe închiderea fabricii de hârtie care pusese pe liber, peste noapte, patruzeci la sută din populația adultă din Carp, New York.”

Carp este un orășel nu foarte cunoscut, banal și cu o populație din ce în ce mai scăzută, care nu le oferă tinerilor prea activități de făcut în timpul liber. La un moment dat, în acest oraș uitat de lume apare Panica, un joc menit să fie ceva mai mult decât un simplu joc. Concurenții care aleg să participe o fac pe proprie răspundere, căci e foarte posibil ca viața să ajungă să le fie pusă în pericol. Motivele care îi determină să facă asta diferă de la persoană la persoană.

Unii o fac pentru suma pe care o pot câștiga la final. Alții pentru a demonstra cât sunt de puternici, de inteligenți, de capabili. Iar alții doar din plictiseală sau din cauza anturajului. Un singur lucru e sigur. Lucrurile nu rămân la fel până la final. Tinerii se schimbă și se maturizează, miza devine alta decât cea de la început, iar viața însăși ajunge să fie privită cu alți ochi și apreciată mai mult decât înainte.

„Întotdeauna există un drum înainte sau înapoi. Nu trebuie să îți fie teamă.”

Jocul este unul dur, în care participanții se luptă pentru reușită și chiar pentru propria viață. Cei slabi sunt descalificați, doar cei puternici reușind să răzbată și să treacă mai departe. Probele devin din ce în ce mai grele și mai diverse, punând la încercare trăsăturile concurenților, precum inteligența, puterea, tăria de caracter și curajul, în pofida sentimentului de panică care îi învăluie tot mai mult.

Este testată capacitatea fiecăruia de a reacționa în condiții de stres, în momentul în care încep să simtă panica. Unii abandonează, alții ripostează. Acest aspect al cărții mi-a adus aminte de seria Divergent, în care personajul principal feminin, Tris, ajunge să înțeleagă faptul că pentru cei divergenți frica nu constituie un impediment, ci, dimpotrivă, un avantaj ce poate fi folosit și exploatat.

Ceea ce mi s-a părut deosebit de interesant de observat este motivul fiecăruia de a participa la joc. Să ne îndreptăm atenția spre cele patru personaje principale ale cărții: mai exact, Heather, Dodge, Natalie și Bishop. Fiecare din ei se înscrie în competiție ghidat de alte motive, ce nu ar putea fi mai diferite unele de altele.

„Nimeni nu credea că Panica se va opri, desigur.

Jocul trebuia să continue.

Jocul mereu continua.”     

Heather este genul de personaj imperfect de perfect. Se poate observa încă de la început că nu este eroina care să fie preaslăvită de public și de celelalte personaje. Nu are nevoia de mila sau de îndurarea celorlalți. Își cunoaște bine puterea și rezistența și, atunci când se află la ananghie, se salvează prin propriile forțe, în loc să aștepte să îi sară alții în ajutor. Are o tărie de caracter incredibilă și luptă cu îndârjire pentru ceea ce își dorește. Intră în competiție din motive nobile: cu banii câștigați intenționează să plece cât mai departe de Carp, împreună cu sora ei mai mică, undeva unde va putea făuri un trai mai bun pentru ele două. Maturizată prematur de întâmplările prin care este nevoită să treacă, Heather e genul de personaj care nu trebuie să spună multe ca să fie înțeleasă și admirată.

Bishop este cel mai bun prieten al lui Heather și singurul care nu are un scop concret de a concura în joc. E genul de persoană calculată, care știe întotdeauna ce este mai bine de făcut, matură, lăsând sentimentul de încredere și caracter puternic. Își susține prietenele, pe Heather și Natalie și se asigură că își menține poziția în joc, deși orice cititor își poate da seama că are și o latură misterioasă, ce ascunde oricând secrete întunecate capabile de a răni și dezbina micul lor grup de prieteni.

Natalie este prietena lui Heather, o tânără puțin cam prea visătoare pentru a se implica într-un joc atât de crud, ce s-a înscris în competiție în speranța că banii obținuți o vor ajuta să devină model sau actriță.

Posedă o sensibilitate aparte, însă are momente când dă impresia de persoană nesigură pe sine, care nu știe cum să se descurce pe cont propriu. Poate tocmai din acest motiv alege să se alieze cu Heather și cu Dodge, pentru a se susține unul pe celălalt până în finală, urmând ca mai apoi să împartă banii.

„Dodge învârti o monedă în palmă, o făcu să dispară, apoi să reapară între degetele lui. […] El știa că Panica era un mare truc de magie. Arbitrii erau magicienii; restul erau doar o adunătură de gură-cască tâmpiți.”

Dodge este, cred, singurul personaj care participă nu pentru bani sau faimă, ci pentru dragoste și dorința de răzbunare. îndrăgostit până peste cap de Natalie, Dodge reușește să se infiltreze în grupul celor trei și să le câștige încrederea. În ciuda aparențelor de băiat timid, fără prieteni, Dodge își demonstrează abilitățile și puterea, izbutind în același timp să mențină ascuns detaliul ce îl împinge spre reușită și îi hrănește nevoia de a-și face dreptate.

„Era ceva rafinat în asta: în felul în care oamenii vedeau fără să vadă, în felul în care mintea completa ceea ce se aștepta să vadă, în felul cum ochii te trădau.”

Deși e posibil ca la început să ți se pară că ai mai întâlnit genul acesta de poveste, Lauren Oliver îți va demonstra că te-ai înșelat amarnic. Intriga, personajele, atmosfera, toate aceste elemente ale cărții se împletesc pentru a-ți oferi o experiență unică și de neuitat, complet diferită de orice altceva ai mai citit până acum.

O combinație formidabilă între Jocurile Foamei, Divergent și Nerve, Panica este cartea care te pune pe gânduri și îți oferă o perspectivă amplă asupra comportamentului uman motivat sau paralizat de panică. Având parte de personaje care te vor fascina de la început până la sfârșit și de întâmplări care te vor ține cu sufletul la gură pe tot parcursul acțiunii, Panica este garantat o lectură pe care nu o vei putea refuza.

Mulțumesc Editurii Nemira pentru volumul oferit pentru recenzie!

7.8

Bun

Curioasă din fire, își vâră nasul în reduceri de proporții gigantice și câteodată și în mici spoilere. Plânge încă de la vizionarea trailerului și apoi descarcă toate imaginile pe care le găsește. Folosește sarcasmul fără atenționare. Mare consumatoare de muzică bună, susține artele și exprimarea liberă. Scrie inspirându-se din viața reală, câteodată modelând un univers complet diferit. Orice spui sau faci poate fi folosit într-o poveste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader