Revolutionary Road · Richard Yates

Cărți Foxisme Recenzii
Comandă
7

Bun

8

User Avg

Revolutionary Road · Richard Yates
Revolutionary Road · Richard Yates

Frank și April Wheeler s-au considerat întotdeauna un cuplu deosebit, dar, după ce au adus pe lume doi copii, au ajuns să se împace cu o existență convențională într-o suburbie din Connecticut. Tânjind după o viață mai puțin mărginită, April îl convinge pe Frank să se mute cu familia la Paris, dar, încet-încet, planurile și, odată cu ele, căsnicia celor doi iau o turnură tragică.

Romanul Revolutionary Road a fost ecranizat de regizorul Sam Mendes într-un film cu Leonardo DiCaprio și Kate Winslet în rolurile principale. Pelicula a fost nominalizată la premiile Oscar, Globul de Aur și BAFTA.

Goodreads: 3.89

„- Ascultă-mă un minut. Nu pun mâna pe tine. Vreau doar să-ți spun că îmi pare rău.

– Minunat. Acum vrei, te rog, să mă lași în pace?”

Fugim de mediocritate și de eșec, de semnificația imperturbabilă a cuvântului „banal”, care, odată ce îți este anexat, se lipește de tine, ca o a doua piele, de parcă așa ar putea să-ți consolideze statutul în societate, fără nicio șansă la redresare sau schimbare. Ne temem de ceea ce nu înțelegem, dar și de ceea ce ne dorim. Suntem triști când un vis ne este sfărâmat, fără posibilitatea de a fi recreat sau salvat.

În mijlocul acestor frici, a acestor coșmaruri aproape „clasice”, pentru orice ființă umană, prinse între un trecut sigur, dar lipsit de personalitate, și un viitor incert, încărcat cu promisiuni înșelătoare, regăsim două personaje atât de superficiale și de chinuite de ambiție, încât îți este imposibil să simți altceva în afară de milăpentru ele.

Într-un fel, m-am bucurat că am uitat filmul. Îmi amintesc că nu prea mi-a plăcut, dar acum realizez că nu l-am înțeles, iar vina nu a fost a lui Leonardo DiCaprio sau a lui Kate Winslet, ci a mea, pentru că l-am urmărit cu așteptări eronate și rezultatul final nu a corespuns cu ceea ce aveam eu în minte. Plănuiesc să-l revăd, însă aștept momentul oportun, cum ar spune Jack Sparrow, ca să-l pot aprecia la justa sa valoare.

În ceea ce privește romanul, au fost câteva momente în care mi-am pierdut răbdarea și am vrut să le dau o palmă personajelor, care mi s-au părut superficiale și egoiste, imaginea a tot ce este mai rău și mai fals în lume. Am vrut să le smulg măștile și să le amintesc de ce au luat anumite decizii, doar pentru a le regreta mai târziu. Intervine acel „dacă”, pe care îl luăm din instinct în brațe, ca să ne apărăm și să obținem iertare pentru greșelile comise, ignorându-i pe cei din jurul nostru, cei care nu ne cer și nu au nevoie de scuze, mulțumindu-se cu adevărul. Din păcate, adevărul rămâne nerostit, un simplu mit, în care până și autorul a renunțat să mai creadă, după ce a văzut de ce sunt capabile personajele sale.

Connecticut. O suburbie liniștită, unde toți „orășenii” se cunosc între ei, iar un refuz ar echivala cu o sentință la moarte, indiferent cât de plictisitor ți s-ar părea grătarul săptămânal la familia X, care locuiește mai sus de deal, între bătrâna cicălitoare, care mereu îți aduce caserole cu mâncare, și cuplul acela drăguț, care le zâmbește tuturor cu îngăduință, așteptând să trântească ușa în urma lor și să aibă parte de puțină intimitate.

O privire rapidă în casa familiei Wheeler îți va crea o imagine distorsionată a realității: o mamă elegantă și grijulie, un tată atent, care pare fericit la locul de muncă, doi copii energici și curioși, neașteptat de ascultători pentru vârstele lor fragede. Acum, așteaptă puțin. O să apară câteva fisuri în scutul creat de personaje.

Frank Wheeler știe că poate mai mult. Toți îl consideră un bărbat inteligent, descurcăreț și talentat. El estefoarte conștient de calitățile sale, pe care le rostește în gând, puțin cam prea des pentru gustul meu, ele luând forma unei asigurări: este superior celor din jur, poate să facă orice își dorește, are idei bune, ar îndrăzni chiar să le numească geniale, însă ceva îl oprește să ajungă „măreț” și „faimos”, un stâlp al societății și un model demn de urmat. Pe scurt, are o părere prea bună despre el. Știe că „prietenii” săi nu se vor ridica vreodată la nivelul său, de aceea obișnuiește să-și tempereze ideile sau să abordeze subiecte cât mai simple și mai vaste, pentru ca toți să aibă ceva de spus, dar el să fie cel care iese învingător din discuții sau… un eventual conflict.

„- O, Frank. Chiar poți să gândești că numai artiștii și scriitorii au dreptul să-și trăiască viețile? Ascultă: nu-mi pasă dacă stai cinci ani fără să faci absolut nimic; nu-mi pasă dacă te hotărăști după cinci ani că de fapt vrei să te faci zidar, mecanic sau negustor pe mare. Nu-ți dai seama ce zic? N-are nimic de-a face cu talentele evidente, măsurabile – e chiar esența ta sufocată aici. Ceea ce ești ți s-a refuzat, ți s-a refuzat iar și iar în genul ăsta de viață.

– Și ce-ar fi asta, anume?

Pentru prima dată își îngădui s-o privească – nu doar s-o privească, dar să-și și pună paharul jos și să-i apuce piciorul, iar ea îi acoperi și apăsă mâna cu amândouă mâinile ei.

– Cum, nu știi? îi ridică ușor mâna spre șold și înspre abdomentul plat, unde i-o lipi iarăși de ea. Nu știi? Ești cel mai valoros și minunat lucru de pe lume. Ești bărbat.”

Nu am putut să-l simpatizez pe Frank și nici nu am încercat să-l accept. Spre surprinderea mea, m-a amuzat. Ca și soția lui, April, la care ajung imediat, este un personaj complex, superb schițat de către autor, cu toate că nu am putut să cobor la nivelul lui sau să văd lumea prin prisma sa, prin viziunea sa ambițioasă, asupra lui și a viitorului său, în contextul în care toate acțiunile sale mi s-au părut limitate și ah, acel cuvânt de care ne temem, banale. Ori, pentru un bărbat care are o părere atât de bună despre el, de „o inteligență covârșitoare”, trecutul său este liniar, sec și anost, lipsit de o reușită impresionantă sau de o idee revoluționară.

Alături de el, April este frigidă și rece, soția de gheață, care se străduiește să își mențină gândurile și dorințele ascunse, ca să nu fie amăgită de cruda realitate. Femeia care a îmbrățișat rolul de casnică, în interiorul căreia se ascunde foarte mult potențial. Un potențial care rămâne nedescoperit, care ia o turnură urâtă atunci când April decide să iasă din zona ei de comfort și se străduiește să-și depășească limitele. Eșecul nu e blând cu ea. O modelează, o face mai puternică, o schimbă. Iar Frank nu o recunoaște și se lasă amăgit de amintirile lor din tinerețe, când visau și vorbeau, când știau să comunice unul cu celălalt și să își împărtășească atât coșmarurile, cât și speranțele, fie ele sub formă de vis sau dorință.

Indiferența și răceala devin amanți în cadrul relației dintre April și Frank, până când ea îl convinge să se mute la Paris. Dar, până acolo, drumul pe care îl au de parcurs este violent, dramatic și sângeros, o tragedie care scapă de sub control, din motive atât de puerile, încât am ales să iau o pauză și să citesc alt roman, doar ca să îmi potolesc frustrarea, în continuă creștere.

Ambiția căutată de personaje se metamorfozează într-un roman de debut sensibil și emoționant, care te „obligă” să treci prin toate stările posibile, răvășindu-ți sentimentele și speranțele cu o poveste simplistă, la prima vedere, ușor de parcurs, dar greu de apreciat, în anumite momente, datorită temelor puse în joc de Richard Yates.

Revolutionary Road nu este o lectură ușoară. Nu pot să o numesc nici măcar plăcută. Am simțit-o mai mult ca o palmă adusă societății și o trezire la realitate, un imbold nu foarte subtil de a ne organiza viețile și de a avea curajul de a spune ceea ce gândim, în loc să ne mulțumim cu un surâs slab schițat și o ușoară înclinare a capului.

Mulțumesc Editurii Litera pentru roman!

7

Bun

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader