Silozul (Silozul #1) · Hugh Howey

Cărți Recenzii
Comandă
10

Perfect

Silozul (Silozul #1) · Hugh Howey
Silozul (Silozul #1) · Hugh Howey

Un univers distopic se conturează înfricoșător în labirintul subteran din Silozul, marele succes al lui Hugh Howey. Locuitorii din această lume postapocaliptica nu comunică defel cu exteriorul decât printr-un ecran. Cum filtrează realitatea? Cum supraviețuiesc în silozurile pe care nu le pot părăsi niciodată?

Goodreads: 4.24

Cum îți poți depăși barierele universului cunoscut? Și ce faci când acestea nu sunt doar psihice și morale, ci mai degrabă cât se poate de fizice? Cum poți să surprinzi în acțiune o presupusă conspirație veche de sute de ani când nu poți afla nimic nici despre răscoala dusă de bunicii tăi? Cum învingi sistemul când nu știi care este acesta?

Pe Hugh Howey l-am descoperit accidental. Aș zice că am ajuns datorită traducătorului. De obicei, am îndrăgit majoritatea traducerilor, așa că am zis că trebuie să încerc și cea mai nouă traducere a dânsei. Așa am ajuns la Silozul. <<Nemira îl publică în Nautilus? E clar, îmi place>>, și am avut dreptate. Nu îmi place să recunosc că aleg cartea după editură, și mai ales după colecție, dar fac asta un pic cam prea des cu Nautilus. Un pic cam prea des ca să și apuc să citesc toate volumele pe care aproape că le iau în linie – doar la cărțile declarate fantasy le mai las un pic de stoc la editură, nu sunt mare fan al genului (din păcate, cred, nu știu).

Cât despre Silozul (mi se pare mie sau deviez cam mult de la subiect? Nu știu, dar comentariul ăsta părea important, nu puteam să nu îl scriu), ei bine, e cartea perfectă. Echilibrată, bine compartimentată, cu o trecere de la o parte la alta ce devine monotonă după un timp (un efect foarte subtil creat de autor, ce contribuie la un moment dat foarte mult la finalul neașteptat al unei părți, când fiecare parte părea să urmeze același progres – cred că e efectul meu preferat din toată cartea), cartea e atât de atent scrisă încât să te inducă în eroare. Hugh Howey nu se joacă doar cu psihicul personajelor, ci și cu psihologia interacțiunii dintre cititor și carte.

Ce faci când conspirațiile mimează conspirații și plantează indicii false printre cele adevărate, gândite pentru a ascunde adevărul? Cum poți știi ce să crezi despre necunoscut dacă rămâne necunosut? Cum ai putea să înțelegi gândirea unor persoane care au trăit acum mult timp într-un mediu complet diferit, fără să ai nicio noțiune despre psihologia vremii?

Locuitorii silozului 18 trăiesc într-un complex dotat cu toate facilitățile. Oricum nu ar putea ști dacă le lipsește ceva, din moment ce Silozul constitue întregul lor mediu de viață. Aici s-au născut și vor muri și ei precum au făcut și părinții lor, și părinții părinților lor. Tot ce știu e exact tot ce există pentru ei. Nu poți duce lipsa a ceva ce nu știi că a existat. Totuși, parcă ar fi mai mult. Undeva, în colțul ochiului pândesc informații noi. Informații care se ascund de locuitorii silozului. După servere, după uși închise. După ecran. Toată lumea vede imaginea dezolantă a realității de afară, dar ce înseamnă asta pentru ei? Cum poți defini afară pentru cineva care cunoaște doar înăuntrul?

Personajul principal al fiecărei părți încearcă să afle răspunsuri, dar dă doar de mai multe întrebări. Fiecare merge pe urmele celui din urmă, doar ca apoi să îl depășească, după ce găsește toate răspunsurile (sau cel puțin tot ce se poate afla). Și pornește și el mai departe. Doar că personajele nu știu că merg toate pe același drum. Și aparent toate personajele au o soartă  asemănătoare – cineva s-a gândit deja la rasemanatoare și le-a prevăzut, acum câteva sute de ani. Oare se va naște vreodată în Siloz o minte liberă de limitările și predictibilitatea universului psihic de dinainte? Sau, invariabil, toate ființele umane gândesc la fel, și sunt condamnate să fie predictibile, jucând într-un scenariu scris acum mult timp, făcându-le pe plac celor care i-au pus acolo.

Silozul este o carte despre evadarea din tipare. Pentru oricine interesat de psihologia maselor și manipulare, sau de limitele psihicului uman, sau de percepția realității, sau, pur și simplu, în căutarea unei cărți altfel, bine scrisă și complexă, Silozul e răspunsul. Te va uimi. Îți va crea ceea ce pare a fi o țesătură sigură a realității doar ca să te poată uimi din nou. Genial.
10

Perfect

Dregus privește. Gușterul reflectează. Gollum protejează.
„Let it be the most obvious fabrication and you will still believe whatever truth is in it.“
Trăiește într-o lume ordonată dar nu e ordonat, copilăros la exterior, și mai copilăros la interior. Acceptă convenții matematice și emoționale. E realist doar când e în realitatea asta. Își reinventează personalitățile când devine nemulțumit de ele. Noi te urmărim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Show Buttons
Hide Buttons

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader