Babylon (2022)

Cronici Filme
9

Uimitor

9.5

User Avg

Babylon (2022)
Babylon (2022)

O poveste despre ambiție exagerată și excese scandaloase, care urmărește ascensiunea și decăderea mai multor personaje în timpul unei epoci de decadență și depravare fără margini la începutul Hollywood-ului.

Premiera în România: 20. 01. 2023

Gen film:An lansare film:Regizori:Actori:, , Distribuitori:

Înainte să te ademenesc într-o epocă cunoscută îndeosebi pentru stilul de viață depravat, complet lipsit de inhibiții, vreau să-ți împărtășesc un secret: Babylon nu este un film pe care-l vezi într-o seară și-l uiți peste câteva săptămâni. Este un film pe care-l trăiești cu o intensitate înfricoșătoare, cadru cu cadru, melodie cu melodie, dramă cu dramă, până când nu-ți mai dai seama dacă judeci personajele pentru alegerile lor egoiste și ambițioase sau aștepți cu inima-n gât acel moment tragic pe care îl intuiești cu mult înainte să aibă loc.

Încă din primele minute, când nici măcar nu te-ai așezat confortabil în scaun, ești aruncat în mijlocul unei petreceri dezlănțuite, care îmbină decadența și orgiile din controversatul film Caligula (1979) cu extravaganța și strălucirea unui eveniment organizat de însuși Gatsby. Poate că ești tentat să-ți ferești privirea, tulburat, îngrozit și greșit de fascinat de toate lucrurile care se desfășoară în fața ochilor tăi, dar tot ți-ai dori să ai curajul de a sări în picioare și de a dansa pe acel ritm nebun, care o să te bântuite până la genericul filmului.

Excesul, în toate formele sale, aruncă o umbră deosebit de macabră asupra acestui loc odată magic, iar fiecare secundă este trăită cu un abandon halucinant, ca și cum cortina ar putea să fie trasă în orice moment de o mână invizibilă, punând capăt carierelor tuturor celor prezenți. Dar asemenea unei amante capricioase, Hollywood-ul este un tărâm înșelător, al vicilor și al tentațiilor, testând constant sufletele celor implicați în fiecare producție, mereu în căutare de tinere talente numai bune de sedus, de exploatat și de abandonat atunci când se plictisește de ele.

Regizorul Damien Chazelle conturează într-un stil excentric evoluția cinematografiei, marcând trecerea de la vulgaritate la puritanism pentru a obține un contrast izbitor al preferințelor din industrie, deceniu cu deceniu. De la petreceri care ar putea schimba semnificația cuvântului „desfrâu” și filme alb-negru, mute, ajungem să participăm la serate elegante și să ne minunăm de schimbarea covârșitoare pe care o produce implementarea sunetului în cinematografie.

Însă evoluția, deși primită cu brațele deschise și cu doza potrivită de entuziasm, marchează un moment în care actorii sunt nevoiți să-și depășească limitele și să se acomodeze cu noi restricții, reguli și cerințe. Și, din păcate, nu toți reușesc să se adapteze sau să accepte că steaua lor amenință să se stingă.

În această explozie de sunete, culori și emoții contradictorii, îi cunoaștem pe Jack Conrad (Brad Pitt), Nellie LaRoy (Margot Robbie), Manny Torres (Diego Calva), Sidney Palmer (Jovan Adepo) și Lady Fay Zhu (Li Jun Li), cinci personaje care-și influențează în moduri mai mult sau mai puțin previzibile carierele, viețile și aspirațiile, dornici să devină vedete, să se bucure de celebritate sau să-și păstreze principiile, într-o lume ce îi tentează în fel și fel de moduri.

Deși spun asta cu tristețe, uneori am simțit că Brad Pitt s-a interpretat pe el însuși în Babylon. Are o tristețe în ochi aproape palpabilă, ce-ți lasă un gust amar când observi anumite asemănări între el și Jack Conrad, de la faptul că nu-și găsește niciodată fericirea în viața personală până la pauzele din carieră sau rolurile oarecum nepotrivite, care nu reușesc să-i pună realmente în valoare talentul.

Conrad, deși pare mereu nonșalant și plin de viață, oricând dispus să asiste la un spectacol excentric și să se lase pradă unui nou viciu, își dezvăluie cel mai des latura sensibilă, fără să o ascundă în spatele unei măști. Iar când cineva îndrăznește să afirme că, în esența ei, cinematografia nu e nimic mai mult decât o artă inferioară, atunci asiști la o răbufnire spectaculosă, care-ți face pielea de găină și te îndeamnă să te gândești la viața sfâșietor de singuratică și de plină de obstacole pe care o au toți artiștii, nu neapărat doar actorii.

Spre deosebire de Conrad, Nellie LaRoy încă nu a cunoscut gustul celebrității și-și dorește cu ardoare să primească o șansă de a arăta că poate să fie următoarea vedetă de la Hollywood. Deși o privești cu o reticență instinctivă, mai ales când îi iei în considerare naivitatea și comportamentul haotic, ajungi destul de repede să o vezi în postura de victimă, dorindu-ți să o avertizezi să se oprească înainte să se piardă complet. Cu toate că este un personaj fictiv, Nellie LaRoy reușește să devină un simbol al actrițelor aspirante din anii 1920, care sunt puse să-și folosească sexualitatea și corpurile ca să atragă privirile, primind doar roluri modeste, controversate sau pur și simplu degradante. Pe scurt, industria le consideră niște păpuși lipsite de minte, cu care nu ar trebui să-și bată capul mai mult de câțiva ani.

Din punctul meu de vedere, Margot Robbie strălucește pe ecran, ca un foc dispus să ardă până la ultima văpaie plăpândă, lăsând în urmă doar tăciuni și o spirală de fum. E senzuală și vulgară, o necunoscută și o vedetă, o țărancă și o regină, alternând între roluri și demascând elitismul care capătă la rândul său o voce în privința cinematografiei.

Cumva, Manny Torres ajunge să fie liantul dintre celelalte personaje, având, de departe, cea mai spectaculoasă evoluție. E uimitor cum un tânăr timid și ușor de impresionat devine un bărbat care trage sforile și pășește încrezător pe platourile de filmare, transformându-și una dintre cele mai arzătoare dorințe într-un vis ce ar putea să se preschimbe, în orice clipă, într-un coșmar din cauza unei iubiri obsesive, care îl roade pe dinăuntru și îi pune în pericol viața.

Fără să exagerez, am rămas hipnotizată când Lady Fay Zhu și-a făcut apariția pe scenă, cu o voce păcătos de seducătoare și o prestanță emblematică. Dar, deși înconjurată de o aură de mister, ea rămâne una dintre cele mai sincere personaje până la final, o femeie care nu-și calcă mândria în picioare și vede dincolo de aparențe, recunoscând cu lejeritate un suflet tulburat, aflat la un pas de distrugere.

La polul opus, de parcă ar fi fost într-un film complet diferit, fără să interacționeze propriu-zis cu ceilalți artiști, Sidney Palmer reușește să ne impresioneze până la lacrimi când este pus într-o ipostază pe atât de aberantă, pe atât de tragică, pentru a îndeplini cerințele impuse de o industrie care uneori nu ține cont de intimitate, valoare de sine și respect.

Ar mai fi multe de menționat, de la coloana sonoră magistrală, care te înfioară mai bine de trei ore încontinuu, la prestanța lui Tobey Maguire, înfricoșătoare și dătătoare-de-coșmaruri, dar în cel mai bun sens, și ultimele cinci minute din Babylon, când nu mai știi dacă plângi de bucurie sau de tristețe. Maybe both?

Adevărul e că nu există suficiente cuvinte pentru a reda impactul pe care l-a avut Babylon asupra mea. La final, după mai bine de trei ore, aveam lacrimi în ochi și eram epuizată emoțional. E un film care nu o să fie pe placul tuturor, o evocare frapant de realistă a unei ere din cinematografie pe care mulți doresc să o șteargă din istorie. Dr cred că Damien Chazelle rezumă cel mai bine semnificația producției: a poison pen, a hate letter to Hollywood, but a love letter to cinema.

9

Uimitor

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader