Borg vs. McEnroe: Înfruntarea secolului (2017)

Cronici Filme
9.5

Uimitor

Borg vs. McEnroe: Înfruntarea secolului (2017)
Borg vs. McEnroe: Înfruntarea secolului (2017)

Probabil cei mai puțin împiedicați în ale tenisului decât mine știu deja că filmul prezintă povestea fascinantă din spatele unui turneu Wimbledon de excepție, cel din anul 1980 și, mai precis, pe cea a înfruntării dintre cele două legende ale tenisului: Björn Borg și John McEnroe. O înfruntare care a rămas în istorie.

Borg și McEnroe, doi „monștri sacri” ai tenisului, sunt cum nu se poate mai diferiți unul față de celălalt. De fapt, tot filmul mi se pare o antiteză vizuală complexă între personalitățile și tehnicile celor doi.

 pe IMDb

”It’s the perfect rivalry. The baseline player and the net rusher.”

Rareori se întâmplă să îmi placă un film atât de mult de la început până la sfârșit și din atât de multe perspective, mai ales când este un film despre care nu știam foarte multe, iar cunoștințele mele despre subiectul principal stăteau la plajă, liniștite undeva pe la nivelul mării. Totuși, totul, de la sunet, imagini și lumini, până la actori și interpretare, de la modul în care a fost conceput și gândit, până la povestea pe care o spune și sacrificiile din spatele ei, Borg vs. McEnroe a reușit să mă impresioneze și să mă transforme într-un copil entuziasmat, lipindu-mi ochii de ecran de la primele cadre până când s-au aprins luminile și era cazul să ne cărăm acasă.

Probabil cei mai puțin împiedicați în ale tenisului decât mine știu deja că filmul prezintă povestea fascinantă din spatele unui turneu Wimbledon de excepție, cel din anul 1980 și, mai precis, pe cea a înfruntării dintre cele două legende ale tenisului: Björn Borg și John McEnroe. O înfruntare care a rămas în istorie.

Borg și McEnroe, doi „monștri sacri” ai tenisului, sunt cum nu se poate mai diferiți unul față de celălalt. De fapt, tot filmul mi se pare o antiteză vizuală complexă între personalitățile și tehnicile celor doi.

”Lennart Bergelin: What do you want from tennis?

Young Björn Borg: To be the best.

Lennart Bergelin: In Sweden?

Young Björn Borg: No, in the world.”

Björn Borg (interpretat fără de cusur de către Sverrir Gudnason) este, dacă vreți, cavalerul din poveste. Calm și politicos, acesta este de 4 ani câștigătorul turneului Wimbledon și este iubit și aclamat de toată lumea, fiind jucătorul preferat și cel mai urmărit din cadrul turneului. Când intră pe teren, toată lumea aplaudă, când este văzut pe stradă, toată lumea îi cere autograf. Până și la interviurile rivalului său, John McEnroe, întrebările intervievatorilor sunt tot legate de Borg. Faima lui are, deci, întinderi nebănuite, însă pe acesta pare să îl încurce și să îl stânjenească. Dă autografe repede, răspunde scurt la întrebări și când iese din casă încearcă să își ascundă chipul de privirile curioșilor sub o șapcă ce nu are nimic special.

Borg este cunoscut pentru calmul său aproape inuman și care mă sperie. Foarte calculat, această nu prezintă aproape nicio emoție pe teren, lăsând impresia că e o mașinărie fără sentimente. Luând totul pas cu pas, pentru el fiecare punct este o chestiune de viață și de moarte și nu contează ce s-a întâmplat anterior sau ce urmează să se întâmple.

”Talk Show Host: You and Borg are as different as two people could possibly be.

John McEnroe: Is he backstage or something? Is he going to jump out of a cake?”

La polul opus stă rivalul său de temut, energicul și vulcanicul John McEnroe. Shia LaBeouf este perfect în rolul acesta atât de agresiv și agitat. El este antieroul, personajul negativ din poveste. Când intră pe teren este huiduit de toată lumea, iar reporterii îl întreabă mai mult tot despre Borg. Nepărând prea impresionat de toate acestea, ci, mai de grabă iritat, McEnroe are de fiecare dată câte o replică acidă pentru toată lumea, nefăcând diferența între prieteni și persoane pe care abia le întâlnește.

Shia LaBeouf interpetează aici un vulcan uman gata să erupă la cel mai mic pas, iar personalitatea sa care, deopotrivă, mă fascinează și mă enervează, se manifestă atât pe teren, cât și în afara lui. Jocul său este agitat, energic, rapid și lovește puternic și imprevizibil, fiind ca o furtună pentru ceilalți oponenți.

”American Commentator: McEnroe is the bigger talent, but being hit by Borg is like being hit by a sledgehammer.”

Scenele în care apar cei doi sunt deosebit de contrastante și fac deliciul filmului. Foarte bine accentuate, acestea nu fac decât să evoce și mai mult diferențele dintre ei. Chiar și când stau jos în același cadru, se vede calmitatea ieșită din sfera umanului a lui Borg și agitația dusă la extrem a lui McEnroe.

Înfruntarea finală este absolut spectaculoasă. Tensiunea este construită gradual și atinge cote maxime în ultimele clipe. Modul în care a fost trasnpusă în imagini și tehnicile de filmare folosite m-au impresionat și m-au făcut să simt că am fost acolo, văzând, simțind și trăind totul la prima mână.

Pe lângă înfruntarea finală și tehnicile celor doi, Borg vs. McEnroe ne arată o perspectivă mult mai complexă a turneului de tenis. Nu totul este despre ce se întâmplă pe teren și în fața ecranului. În spatele tehnicilor ireproșabile ale celor doi și a performanțelor se ascund ani de zile de muncă și sacrificii imense și de neimaginat din partea amândurora, precum și din partea altor persoane. Filmul ne arată punctat, în paralel, momente cheie bine alese din trecutul celor doi care surprind evoluția impresionantă a acestora și sacrificiile făcute, cum au ajuns să fie două legende ale tenisului, precum și relațiile dificile sau apropiate cu oameni importanți din viața fiecăruia ce i-au schimbat și i-au modelat.

Aici merită menționată și Mariana Simionescu (Tuva Novotny), viitoarea soție cât se poate de româncă a lui Borg, și Lennart Bergelin (Stellan Skarsgård), antrenorul acestuia, care l-au susținut și i-au răbdat toate exploziile pe care stresul și teama de a fi înfrânt l-au făcut pe Borg să le manifeste. Hmm, se pare că acesta nu e chiar o mașină after all.

După toate cele prezentate, nu cred că mai e niciun secret pentru nimeni că urmează să vi-l recomand cu multă căldură și să vă urez vizionare plăcută!

Bârfisme

No items found.

Trailer

No items found.
9.5

Uimitor

Ușor zăpăcită și încăpățânată, consideră că viața trebuie privită cu umor și cu un strop de ironie. Îi place să creadă că norocul ți-l faci singur, așa că și-a făcut un trifoi cu 4 foi și l-a pus pe pălărie. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader