Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)

Cronici Filme Foxisme
Comandă
8.5

Grozav

Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)
Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)

Fantastic Beasts and Where to Find Them este ceea ce este trilogia The Hobbit pentru Stăpânul Inelelor. Nu se poate compara cu „materialul sursă”, dar este un dar neaşteptat pentru fani, care au ocazia de a-şi folosi din nou baghetele şi de a-şi îmbrăca pelerinele, urmând să pornească într-o aventură diferită, departe de Hogwarts şi de misterele pe care Rowling le-a pregătit în viitorul apropiat.

 pe IMDb

Am crescut cu Harry Potter. Am aşteptat, an de an, cu nerăbdare şi cu teamă, totodată, fiecare volum al seriei. Am plâns, am râs şi am fost supărată pe autoare, pentru că mi-a rănit personajele preferate, asta în anii în care a fost blândă şi nu le-a ucis, devenind uneori mai nemiloasă ca Voldemort.

După şapte romane şi opt filme (pentru mine, Harry Potter and the Cursed Child nu există), luni am avut ocazia de a păşi din nou în universul magic creat de J. K. Rowling. Aşteptarea îndelungată a luat sfârşit, trailerele şi teaserele mi s-au evaporat din minte, iar timp de două ore am rămas nemişcată în scaun, uimită de ceea ce vedeam, de cât de repede m-am ataşat de noile personaje, de cât de tare râdeam, de parcă mi-am regăsit copilăria şi un nou motiv pentru a zâmbi.

Fantastic Beasts and Where to Find Them este ceea ce este trilogia The Hobbit pentru Stăpânul Inelelor. Nu se poate compara cu „materialul sursă”, dar este un dar neaşteptat pentru fani, care au ocazia de a-şi folosi din nou baghetele şi de a-şi îmbrăca pelerinele, urmând să pornească într-o aventură diferită, departe de Hogwarts şi de misterele pe care Rowling le-a pregătit în viitorul apropiat.

Trebuie să mărturisesc că nu sunt o fană a lui Eddie Redmayne şi nu am fost prea încântată când am aflat că el îl va interpreta pe Newt Scamander. Nu mi se părea potrivit în rolul unui vrăjitor şi eram sigură că nu îmi va păsa de soarta personajului său în film, dar Eddie mi-a câştigat simpatia, spre marea mea surprindere, oferindu-ne un rol bun, convingător, creând un personaj la limita dintre ridicol şi comic, atât de naiv şi de sincer, încât am fost sigură că trebuie să existe o legătură de rudenie între el şi Neville Longbottom.

Din momentul în care păşeşte în New York, îţi dai seama că Newt Scamander nu are ce căuta aici. Pare desprins de realitate, pierdut pe străzile aglomerate ale oraşului, cu mâinile încleştate asupra valizei, care ascunde cele mai „înfricoşătoare” fiinţe supranaturale pe care le-ai văzut. Nu ştie să mintă şi împrumută privirea unui copil speriat sau vinovat când greşeşte sau „odraslele” sale scapă de sub „atenta” lui supraveghere, rătăcind prin New York şi provocând numeroase pagube, care nu scapă neobservate de privirea domnişoarei Goldstein (Katherine Waterston), un fost auror, care şi-a pierdut „licenţa”, iar acum este pedepsită să facă muncă de birou.

Spre deosebire de Newt, domnişoara Goldstein este organizată, metodică şi foarte strictă când vine vorba de legi şi reguli. Mi-a amintit puţin de Hermione, de primele luni la Hogwarts, când ea îi admonesta pe Harry şi pe Ron, care întârziau mereu la ore sau îndrăzneau să vină cu temele nefăcute, făcându-şi de ruşine Casa.

Dar până şi o persoană serioasă şi retrasă, aşa cum este domnişoara Goldstein, nu poate să rămână indiferentă în faţa „copiilor” lui Newt, care se ascund de „mama” lor şi îi sperie pe Încuiaţi, care nu înţeleg ce se petrece şi se mulţumesc să ţipe, să fugă sau să dea vina pe soartă pentru ghinionul de care au parte.

Nu este atât de uşor să convingi o femelă hipopotam, care îşi caută un partener, să se întoarcă în valiză. Nici nu mai spun de un Niffler, cea mai minunată şi adorabilă „bestie” pe care am întâlnit-o vreodată. Dacă personajele şi-ar fi petrecut tot filmul alergând după el, nu m-ar fi deranjat. E atât de simpatic şi de poznaş, cum fură tot ce străluceşte şi îi atrage atenţia, încât îţi este imposibil să nu râzi sau să nu aplauzi când îl descoperi acoperit de bijuterii sau monede, dornic să dea următoarea lovitură, cu privirea aceea de nevinovat, de parcă acţiunile sale nu ar fi trebuit să te mire sau să te supere.

Alături de Newt şi de domnişoara Goldstein, din echipa de „Recuperare” mai fac parte Jacob Kowalski şi Queenie Goldstein, două personaje memorabile şi captivante, care dublează cantitatea de umor, până în punctul în care uiţi să te opreşti din râs.

Spre deosebire de sora sa, Queenie este împrăştiată, visătoare şi mereu cu zâmbetul pe buze. Cochetă, rafinată şi elegantă, îi lasă pe bărbaţi fără suflare şi îi manipulează cu uşurinţă, fără să fie o „femme fatale” clasică, ce se bucură de efectul pe care îl are asupra celor din jur. Queenie pare un copil blocat într-un trup de adult. E curioasă din fire (dacă ai avea harul ei, mă îndoiesc că te-ai comporta diferit), veselă și cu zâmbetul veșnic pe buze, dar, dacă ai tendinţa de a o considera doar o fată prostuţă și frumuşică, o să ai parte de o mare surpriză.

În ceea ce îl priveşte pe Jacob… ah, îţi vine să te ridici de pe scaun şi să-l îmbrăţişezi. Pentru un Încuiat, s-a comportat admirabil când şi-a intersectat paşii cu creaturile lui Newt, care voiau să-l păcălească sau să-l ucidă din prea multă „iubire”. Scund, durduliu şi cu un vis frumos în minte, acela de a-şi deschide o brutărie şi de a-şi face bunica mândră, Jacob are ghinionul de a-l întâlni pe Newt, care îi schimbă pentru totdeauna viaţa. Dacă în bine sau în rău, asta vă las pe voi să descoperiţi.

Dinamica dintre personaje este fantastică. Ai un vrăjitor care îşi adoră creaturile şi care ar face orice ca să le protejeze, un fost auror care delimitează totul în bine şi în rău, în ceea ce este corect şi greşit, un Încuiat hazliu, care este prea uimit de ceea ce se întâmplă pentru a încerca să găsească o explicaţie pentru evenimentele la care este martor, şi o vrăjitoare seducătoare, care îţi distrage atenţia, suficient cât să uiţi de pericolul care sălăşluieşte în New York, o fiinţă puternică și întunecată, care ucide fără milă şi ar putea declanşa un război între oameni şi vrăjitori.

După o absenţă îndelungată, Colin Farell reuşeşte să te impresioneze într-un rol minor, cu o execuţie ireproşabilă, umbrită doar de scenariu, care pare improvizat în ceea ce-l priveşte. Are o prezenţă scenică uimitoare, interpretează un personaj enigmatic şi misterios, despre care ai deja temele făcute, mulţumită mass-mediei, însă complexitatea sa este ştirbită de poveste, care nu îi oferă profunzimea necesară pentru a-l transforma într-un personaj adecvat, demn de talentul actorului. Acelaşi lucru se poate spune şi despre Ezra Miller, care păleşte pe fundal, de parcă toate scenele sale au fost tăiate sau scurtate. Prea mult screen time pentru Eddie, în umila mea părere.

Din punct de vedere cinematografic, filmul este spectaculos. Creaturile sunt superbe şi magice, dar, oricât de mult şi de des i-ai scrie lui Moş Crăciun sau lui Rowling, nu le poţi primi. Dacă nu ai putut să îţi convingi părinţii să-ţi cumpere o bufniţă, ce şansă ai avea acum, când ai avea nevoie de o casă pe o insulă pustie pentru a te asigura că nimeni nu o să fie rănit sau speriat?

Ca fan Harry Potter, filmul a fost o surpriză neaşteptat de frumoasă. Nu este perfect, iar acţiunea tinde să devină previzibilă după prima oră, însă asta nu te va împiedica să savurezi fiecare minut, fiecare replică şi fiecare amintire îndepărtată, având o singură dorinţă la final: să-l revezi. Din nou şi din nou. Always.

8.5

Grozav

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader