It (2017)

Cronici Filme Foxisme
Comandă Blu-ray
9.5

Uimitor

9.4

User Avg

It (2017)
It (2017)

Mă uit foarte rar la filme de groază, însă IT nu se încadrează în acest gen. L-aș clasifica drept un film de suspans și de acțiune, alert, intrigant, cu un background de groază subtil, aproape elegant, minunat integrat în poveste. IT împrumută „pulsul” din Stranger Things, atmosfera încărcată și tulburătoare, scenele filmate în obscuritate, în care ochii te induc în eroare și îți este imposibil să depistezi sursa zgomotului, sursa acelui cântec copilăresc ce te însoțește (deși termenul potrivit este „te bântuie”) și după terminarea filmului.

 pe IMDb

You’ll float too…

Întotdeauna mi-a fost teamă de clovni. Machiajul în exces, costumele în culori țipătoare, glumele și farsele puerile, glasul copilăresc și ascuțit, zâmbetul fals, ce niciodată nu atinge ochii, râsul aspru și zgomotos, lipsit de bucurie.

În ultimii ani, teama s-a estompat, înlocuită de un sentiment diferit, de respingere, care nu m-a împiedicat să tresar aproape de fiecare dată când PennywiseClovnul Dansator, s-a târât pe ecran, trosnindu-și oasele și dislocându-și membrele într-un scenariu ce ar fi putut să fie sursa unei parodii, dacă Bill Skarsgård nu ar fi izbutit o interpretare magnifică și, deopotrivă, înfricoșătoare.

Orașul Derry (aflat în Maine, bineînțeles) este blestemat. După o pauză de 27 de ani, tragedia lovește din nou: de data aceasta, victimele nu vor decât să se bucure de vacanța de vară și să-și arunce manualele în tomberonul din fața școlii (scena este neprețuită). Sunt copii ce ar trebui să râdă și să glumească, nu să fie urmăriți de o creatură a întunericului, ce le cunoaște temerile și le folosește împotriva lor.

Ben Hanscom: Derry is not like any town I’ve been in before. People die or disappear, six times the national average. And that’s just grown ups. Kids are worse. Way, way worse.

Pennywise este antagonistul perfect. Un monstru, o fantomă, o ființă supranaturală cum doar Stephen King ar fi putut să creeze. Înfățișarea clovnului îți taie respirația: sumbră, în ciuda tonurilor deschise de culoare, respingătoare, având uneori hainele murdare, un contrast izbitor cu chipul alb și buzele roșii, ce acoperă dintii ascuțiți. Poți simți putreziciunea ce înconjoară creatura, mirosul de sânge și de moarte. Așa cum am spus și mai sus, Bill Skarsgård este fantastic. Nebun, psihopat, înfricoșător și dezgustător. Fiecare gest este atent studiat, în ritm cu timbrul vocii, aflat în continuă schimbare, de la o tonalitate jucăușă și blândă, la acel strigat animalic, sfâșietor, când tot ce poți să vezi sunt ochii lui Pennywise și gura larg deschisă, atât de aproape de prada sa mult râvnită.

Am fost agitată pe toată durata filmului, dar teama a fost legată indirect de Pennywise. Când îi fugărea sau încerca să îi atragă pe copii, simțeam nevoia să țip și să îi previn, să mă ridic de pe scaun și să mă îndrept spre ecran.

Grupul ce luptă împotriva lui Pennywise este excepțional și unul dintre motivele pentru care o să dorești să revezi filmul, în ciuda subiectelor abordate. Copiii sunt minunați: outcasts, tineri ce provin din medii instabile, din familii destrămate sau cu tente abuzive. Din nefericire, abuzul nu se rezumă doar la nivel emoțional.

Violența pe care o să o vezi în IT îți va lăsa un gust amar. Violența dintre oameni, bolnavă, ucigătoare și lipsită de explicații. E obsesia pentru putere și control, nevoia de a stabili o ierarhie, chiar și la o vârstă fragedă, în școala generală, sentimentul de a-i domina pe ceilalți, ce nu se oprește după câteva îmbrânceli și o amenințare rostită cu jumătate de glas. Se oprește abia după ce lama cuțitului este acoperită cu sânge și copilul plânge, șocat de ce i se întâmplă, când el nici nu îndrăznește să își ridice ochii din pământ, sperând că astfel o să fie lăsat în pace.

Ce m-a surprins, în mod plăcut, a fost umorul din film. Nu m-am așteptat să râd atât de mult, nu când știam că Pennywise este în apropiere, cu sursa lui infinită de baloane roșii, pregătite să fie împărțite celor „norocoși”. Dar, oricât de incredbil sună, dacă îl poți ignora pe clovn, primești o comedie neagră, cu replici sarcastice și amuzante, cu momente inedite între copii, ce îți vor aminti de copilărie, de toate tachinările și certurile și neînțelegerile ce testează și, spre final, consolidează o prietenie adevărată, în care defectele și temerile nu mai sunt considerate dezavantaje.

E imposibil să nu te atașezi de astfel de personaje.

(Pe IT îl ignorăm)

Bill se bâlbâie, dar asta nu îl împiedică să fie un tânăr curajos și ambițios, ce nu poate accepta că fratele lui mai mic, Georgie, a murit. Liantul grupului, simte nevoia să ia toată povara asupra lui, pentru că el este cel care pune întrebări și, involuntar, pare să-l provoace pe Pennywise.

Beverly are o reputație clădită pe zvonuri și minciuni: este considerată o fată ușuratică și toată lumea o evită. Nimeni nu bănuiește teama în care trăiește, monstrul ce o așteaptă în fiecare zi acasă, cel care o strigă „fetița lui” și o privește ca un iubit, nu ca un tată. Beverly e neînfricată, vulcanică, iar Sophia Lillisare toată șansele să ajungă una dintre cele mai bune actrițe ale generației sale.

Arma secretă a lui Richie este capacitatea lui de a vorbi mult și, din punctul de vedere al celor mai buni prieteni ai săi, de a vorbi inutil. Are o limbă foarte ascuțită pentru un copil de 11-12 ani, iar 90% dintre răspunsurile lui au o tentă sexuală, fiind un mix de replici răsuflate și glume pe care doar el le consideră amuzante.

Ben este un nerd adorabil, supraponderal și foarte isteț. Băiatul nou din oraș, fascinat de toate evenimentele și disparițiile misterioase din Derry, cel ce nu are prieteni și preferă să își petreacă timpul în bibliotecă, făcând cercetări și citind.

Eddie a fost personajul meu preferat. Copilul inocent, ce intră repede în panică, astmatic, care își pune o mie de întrebări și analizează fiecare detaliu în parte înainte să ia o decizie. E sufletist, ușor naiv, dar un prieten de nădejde, care nu va ezita să își pună viața în pericol pentru binele grupului.

Diversitatea și vastitatea temelor, pentru o astfel de producție, este impresionantă; la prima vedere, te vei lăsa înșelat de trailere și de teasere, cu atât mai mult dacă nu ai citit romanul și nu știi care sunt planurile lui Stephen King și cum urmează să se încheie povestea în sequel. Trecând peste aparențe, IT nu se rezumă la un clovn și la un grup de copii speriați, dispăruți sau răpiți, la urlete de groază și urmăriri în subteran. De mai multe ori, am avut impresia că adevăratul pericol nu îl reprezintă Pennywise, ci personajele umane, violente, crude, capabile de o răutate fără margini, motivul fiind unul dureros de simplu: bucuria, plăcerea de a face rău, de a-i face pe alții să plângă și să se simtă neputincioși, mici și incapabili să protesteze sau să se apere.

Mă uit foarte rar la filme de groază, însă IT nu se încadrează în acest gen. L-aș clasifica drept un film de suspans și de acțiune, alert, intrigant, cu un background de groază subtil, aproape elegant, minunat integrat în poveste. IT împrumută „pulsul” din Stranger Things, atmosfera încărcată și tulburătoare, scenele filmate în obscuritate, în care ochii te induc în eroare și îți este imposibil să depistezi sursa zgomotului, sursa acelui cântec copilăresc ce te însoțește (deși termenul potrivit este „te bântuie”) și după terminarea filmului.

Pe scurt: mi-a plăcut la nebunie și abia aștept să-l revăd. Pentru mine, este cea mai bună adaptare/ecranizare după un roman de Stephen King.

Mulțumesc prietenilor de la Vertical Entertainment pentru invitație!

9.5

Uimitor

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader