Tag. Dă-o mai departe · Când leapșa devine un joc periculos (2018)

Cronici Filme
Comandă DVD
8

Grozav

9.1

User Avg

Tag. Dă-o mai departe · Când leapșa devine un joc periculos (2018)
Tag. Dă-o mai departe · Când leapșa devine un joc periculos (2018)

Timp de o lună, în fiecare an, cinci prieteni extrem de competitivi nu ţin cont de nicio regulă într-un joc de leapşa, pe care îl fac încă din clasa întâi - îşi riscă sănătatea, slujbele şi chiar relaţiile pentru a câştiga. Însă, acest an este cu totul special, pentru că jocul are loc în acelaşi timp cu nunta singurului participant neînvins, ceea ce l-ar putea prinde pentru prima dată cu garda jos. Dar el ştie că prietenii lui sunt gata de atac şi este pregătit.

 pe IMDb

Gen film:An lansare film:Regizori:Actori:, , , , Distribuitori:

Jerry: Never been tagged. Just sayin’.

Rațele şi vânătorii. De-a v-aţi ascunselea. Maţele încurcate. Leapşa. La prima vedere, jocuri nevinovate, perfecte pentru zilele mai puţin toride de vară, activităţi desfăşurate la scara blocului, în curtea bunicilor sau în parcurile în care ne-am julit genunchii şi am învăţat că dacă nu te întorci acasă zâmbind, cu hainele murdare şi cu o minge care a văzut şi zile mai bune în traistă, ceva a lipsit, iar distracţia a fost reţinută, „cu măsură”.

Sunt jocurile copilăriei şi amintiri frumoase, clipe petrecute alături de cei mai buni prieteni, competiţii cu o miză (aparent) nesemnificativă, pentru care obişnuiam să ne certăm şi să ne împăcăm în aceeaşi zi, împinşi de ambiţie, de orgoliu şi, de ce să nu recunoaştem, de puţină invidie, pentru a dovedi că suntem cei mai buni. Ne doream victoria, cel mai bun scor şi/sau realizarea unui nou record. Visam la premii, cupe şi medalii, la o echipă unită şi imposibil de învins.

Treptat, am renunțat la acele vise, ne-am schimbat dorinţele, am crescut şi ne-am maturizat (sau încă lucrăm la acel aspect; până la urmă, nu este o cerinţă obligatorie). Dar ce se întâmplă când încălcăm regulile? Ce se întâmplă când un grup de prieteni, aflaţi la sute de kilometri distanţă unii de ceilalţi, păstrează „flacăra copilăriei” aprinsă şi participă timp de o lună, în fiecare an, la cel mai nebun, imprevizibil, violent şi competitiv joc de leapşa din istorie?

În ultimul deceniu, mi-a fost din ce în ce mai greu să observ diferenţele dintre o comedie americană şi o parodie. Glume reciclate, dintre care 90% sunt cu tentă sexuală. Situaţii absurde, lipsite de logică, ce încearcă să te convingă că IQ-ul personajelor nu îşi doreşte să sară peste limita de 70. Poveşti insipide, puţin spus trase de păr, şi actori talentaţi ce nici măcar nu ştiu să se prostească, să îşi intre în rol, ruşinaţi de propria performanţă.

Din când în când, apare şi o excepţie, un film care mă binedispune, care îmi aminteşte că dacă nu am râs la o comedie, ci doar am zâmbit de politeţe, sunt la fel de falsă ca şi personajele de carton pe care le-am suportat în ultimele nouăzeci de minute, tot sperând la un mesaj, la o situaţie comică, la o scenă ce ar putea să îmi confirme că nu mi-am pierdut timpul şi că scenariul nu a fost scris în cincisprezece minute, între două shot-uri şi un joint pe jumătate fumat. Din fericire, Tag. Dă-o mai departe a fost una dintre excepţii.

Jeremy Renner este unul dintre actorii mei preferaţi, iar Jon Hamm m-a cucerit cu/în rolul lui Don Draper în Mad Men. Jake Johnson este din nou Nick Miller (New Girl), iar Ed Helms, chiar şi după trei mari mahmureli, pare incapabil să stea departe de comedii, „problemă” pe care o împărtăşeşte cu Hannibal Buress. Cu o astfel de distribuţie, cum aş fi putut să refuz un joc final de leapşa?

Jerry Pierce (Jeremy Renner) nu a fost niciodată prins de prietenii săi. Timp de treizeci de ani, i-a păcălit şi i-a fentat. A fost întotdeauna mai bun, mai rapid şi mai şiret. Pentru el, leapşa nu este doar un joc, o provocare între prieteni: este o competiţie ce sfidează toate regulile de bun-simţ, o lună de capcane, cascadorii şi curse periculoase, ce l-au învăţat să devină un strateg strălucit şi un bun observator.

Ironia este că nu îţi doreşti ca Jerry să fie învins. Scenele în care el cercetează împrejurimile, când îşi surprinde prietenii în ipostaze compromiţătoare (şi deloc flatante) şi analizează cea mai rapidă rută de ieşire, par desprinse dintr-un film cu spioni. El nu merge pe improvizaţie şi noroc, ci pe planuri şi strategii. Ştie cum să îşi manipuleze prietenii şi nu îi subestimează, le pune în balanţă calităţile şi defectele; are suficient timp la dispoziţie ca să le și zâmbească şi să îi ia peste picior. Da, este arogant şi are prea multă încredere în el, însă nu poţi să te superi pe Jerry.

Jeremy Renner profită de fiecare cadru pentru a executa încă o cascadorie şi, faţă de alţi actori de renume, care apar la intervale regulate în filme de comedie, nu îşi tratează rolul cu superficialitate: ştie când să fie charismatic şi prietenos, atent să nu îşi deconspire atuurile şi intenţiile, dar este şi un villain simpatic şi plin de surprize, care niciodată nu a înţeles adevărata semnificaţie a jocului.

Hogan ‘Hoagie’ Malloy (Ed Helms) este liantul şi liderul informal al grupului, cel care îi reuneşte pe învinşi şi încearcă să îi motiveze, să îi asigure că acesta este anul în care norocul va trece de partea lor. Dacă Helms nu s-ar fi prostit atât de mult, probabil că mi-ar fi plăcut mai mult de personajul lui. Mi-a amintit puţin de Alan din Two and a Half Man, doar că i-a lipsit farmecul lui Jon Cryer. Nu are sclipirea lui Jerry când vine vorba de joc, însă este perseverent, elevul care învaţă şi lucrează din greu să-şi îmbunătăţească performanţa, cel care toceşte şi nu prinde din mers materia.

Din fericire, tradiţia băieţilor nu o deranjează pe soţia lui, Anna Malloy (Isla Fisher). Dacă te-ai obişnuit să o vezi pe Isla în comedii romantice sau în roluri mai „potolite”, în Tag. Dă-o mai departe este imposibil de controlat. Ţipă, înjură şi recurge la soluţii extreme pentru a-şi ajuta soţul să îl prindă pe Jerry şi trăieşte la intensitate maximă fiecare lună de foc, uşor ofticată că amendamentul nu le permite şi fetelor să participe în competiţie.

Bob Callahan (Jon Hamm) este cel mai echilibrat şi cumpătat dintre cei cinci, vocea raţiunii în momente dificile. Are o afacere de succes, este chipeş, elegant şi are întotdeauna răspunsul potrivit pregătit, însă nici măcar el nu se poate abţine în luna mai: încalcă reguli şi este repede absorbit de propriul ego, dorinţa de a-l prinde pe Jerry fiind o slăbiciune de care acesta profita fără neruşinare.

În antiteză cu Callahan este Randy ‘Chilli’ Cilliano (Jake Johnson). Aşa cum am menţionat şi mai devreme, Chilli este Nick din New Girl, cu o singură diferenţă: Chilli este tot timpul drogat. Murdar şi neîngrijit, de parcă abia s-a trezit dintr-un somn profund din tomberonul cu gunoi, nu are niciun plan de viitor şi trăieşte de pe o zi pe alta, mulţumit de fiecare fum ce îi părăseşte plămânii. Este prietenul pe care îl iubeşti, cu bune şi cu rele, dar pe care îţi vine să-l zgâlțâi puternic de umeri, poate să îi dai şi câteva palme.

În umbra celorlalte personaje, Kevin Sable (Hannibal Buress) nu a avut niciun moment al lui. Nu se află într-o formă prea bună şi se împiedică în propriile picioare, însă el joacă leapşa din plăcere şi prietenie, pentru bucuria pe care i-o oferă revederile şi competiţia. Are bunul obicei de a analiza fiecare cuvânt şi, dacă eşti norocos, îţi oferă o definiţie şi tips and tricks pentru cei interesaţi de lingvistică. Este imaginea bunicului ce niciodată nu îşi refuză nepoţii şi îşi târăşte mereu picioarele până în parc, indiferent de oră sau anotimp.

Leapşa nu se rezumă doar la competiţie şi la cine este cel mai bun; dacă alegi să ignori acea parte a jocului, vei descoperi o prietenie care nu a fost afectată de trecerea timpului şi cinci adulţi, veşnic copii, ce încearcă să scape de obligaţii, griji şi probleme. În luna mai, sunt mereu vigilenţi, pregătiţi să atace sau să fie atacaţi. Leapşa este o plăcere vinovată, dar şi un simbol al prieteniei ce i-a ţinut legaţi timp de trei decenii. Locuiesc în oraşe diferite, însă distanţa nu îi împiedică să se urce în primul avion, să se deghizeze şi să se fugărească pe scara de incendiu sau pe holurile unui spital.

Din afară, tradiţia lor pare puerilă şi exagerată. Nu am să neg acest aspect; o secvenţă de cinci-şapte minute a fost desprinsă dintr-un film de groază cu buget redus, iar accidentările din timpul lunii mai sunt brutale şi neaşteptat de violente. Treptat, te acomodezi cu obsesiile lor şi cu nevoia disperată a celor patru prieteni perdanţi de a-l învinge pe Jerry. Ciudat, nu? Cum un joc individual se transformă într-un joc de echipă, cum cel mai bun ajunge să fie izolat şi invidiat, stârnind gelozii şi un sentiment vecin cu deznădejdea.

Cum Jerry urmează să se însoare pe 31 mai, rămâne o singură întrebare: cât de departe vor merge prietenii lui pentru a câştiga? Să nu uităm că este ultima lor şansă: Jerry se retrage din competiţie după nuntă.

Bazat pe un caz real, filmul Tag. Dă-o mai departe concurează la titlul de cea mai bună comedie a verii. Pregăteşte-te să te întorci în trecut şi să deschizi cufărul cu amintiri, să râzi cu lacrimi, să te distrezi şi să participi la cel mai lung şi incitant joc de leapşa din istorie!

P.S.: Fanii Peaky Blinders se vor bucura (sau nu) să o revadă pe Annabelle Wallis!

8

Grozav

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader