Renașterea (Assassin’s Creed #1) · Oliver Bowden – „Adevărul se negociază în fiecare zi.”

Cărți Recenzii
Comandă
7.5

Bun

9.9

User Avg

Renașterea (Assassin’s Creed #1) · Oliver Bowden – „Adevărul se negociază în fiecare zi.”
Renașterea (Assassin’s Creed #1) · Oliver Bowden – „Adevărul se negociază în fiecare zi.”

Trădat de familiile conducătoare din Italia, Ezio începe să se pregătească pentru a deveni asasin. Ajunge astfel să fie atras în războiul secret dintre Ordinul Asasinilor și Ordinul Templierilor, care are drept scop obținerea Mărului Edenului, un artefact ce poate controla mințile oamenilor, provenit de la o civilizație străveche, superioară tehnologic.

Goodreads: 3.74

„Adevărul se negociază în fiecare zi. Trebuie să te obișnuiești cu asta, Ezio.”

Am descoperit jocurile din seria Assassin’s Creed în ultimul an de liceu, într-o perioadă de stres, nervi și insomnii, fiind mereu cu gândul la bacalaureat, la admitere și la un șir (aparent) nesfârșit de examene, teste și simulări. Nu aveam răbdare să citesc, nu simțeam nevoia să ies din casă sau să socializez. Preferam să merg la meditații și să fac teste, deoarece credeam că viitorul meu depinde doar de rezultatele din acea vară (târziu mi-am dat seama cât de naivă am fost).

Cunoscându-mi fascinația pentru Ordinul Templierilor și ușor îngrijorată din pricina schimbării mele de personalitate, mama mi-a cumpărat un box-set Assassin’s Creed: trei jocuri ce îl au drept protagonist pe Ezio Auditori și un pachet special de cărți de joc, cu personajele seriei. A fost dragoste la prima vedere. Am lipsit două săptămâni de la școală. Note aveam, eram tocilară, aproape zece pe linie, așa că m-am bucurat de o vacanță improvizată, în spațiul meu de gamer, cu provizii din belșug, spectactori ocazionali și un număr impresionant de crime de trecut în CV. Zi și noapte, mă cățăram pe clădiri, pe acoperișuri și pe ziduri, mă agățam de frânghii, acționam scripeți, mă ascundeam în căruțele cu fân și acceptam misiune după misiune, până când adormeam în fața laptopului, cu degetele strânse în jurul mouse-ului.

Am descoperit cărțile la un târg de carte, câțiva ani mai târziu, un pachet cu 7 volume (între timp, numărul a crescut), dar ceva m-a împiedicat să le cumpăr. După ce am citit primul roman în engleză, mi-am regretat decizia. Am tot pândit oferte, dar setul era mereu indisponibil, incomplet. Treptat, am uitat de serie, apoiRenașterea a apărut la Grupul Editorial Art și am știut că mă voi reapuca de jocuri și că zilele și nopțile mele de asasin(at) încă nu s-au terminat.

„Nimic nu e adevărat, totul este permis.”

După Altaïr Ibn-La’AhadEzio Auditori este asasinul meu preferat. Prima impresie nu este neapărat favorabilă: un tânăr încrezut și arogant, ce se folosește de farmecele sale pentru a obține tot ceea ce își dorește, de la iertarea și aprobarea părinților, până la inimile celor mai frumoase tinere de viță nobilă din Florența. Ezio trăiește viața din plin: îmbrățișează riscul, nu se gândește la consecințe sau la cât de mult afectează escapadele sale reputația familiei Auditori, însă, dacă luăm în considerare adevărul, și anume că așchia nu sare departe de trunchi, poate e greșit să ne facem griji cu privire la ce vor spune vecinii sau nobilii din Florența.

Trădat de cei pe care îi considera prieteni și aliați, Ezio este obligat să se maturizeze la o vârstă fragedă și să aibă grijă de familia sa. Acum, are un singur ideal în viață: să se răzbune și să îi ucidă pe vinovați. La început, el pare să nege ceea ce s-a întâmplat, ororile la care a fost martor. Se pierde în antrenamente și în misiuni de cercetare, se ascunde de trecut, de tânărul lipsit de griji, ce le vizita pe înserat pe curtezane și se bătea cu pumnii, cu pietrele și cu pumnalele cu oricine îndrăznea să-l provoace sau să-l contrazică.

„Pentru un moment, respirând greu, Ezio rămase pe loc, respirând în liniștea subtilă care urmăatacului. Era prima oară în viața lui când omora pe cineva… sau nu era chiar așa, deoarece simțea o altă viață, mult mai vastă înăuntrul lui, o viață care părea să aibă ani de experiență într-ale morții. Senzația îl sperie. Noaptea aceasta îl făcuse să se maturizeze brusc – dar această nouă senzație părea să trezească o forță întunecată din adâncul lui.”

Destinul lui Ezio nu este definit prin crimele săvârșite sau prin dreptatea căutată (uneori) orbește. Pentru a-i ucide pe vinovați, pentru a se infiltra în mijlocul familiilor nobile, pentru a le afla secretele și planurile, are nevoie de ochi și de urechi, de noi prieteni și de noi aliați. Încrederea este o monedă de schimb pentru un asasin, prețioasă, de o valoare inestimabilă, greu de câștigat și de menținut. Însă nu imposibil de obținut.

Aș vrea să vă vorbesc despre toate personajele, despre toți cei care au un rol decisiv în formarea lui Ezio ca asasin, conducător și anti-erou, dar aș scrie o nuvelă și mă îndoiesc că ați avea răbdare să o citiți. Grupul format în jurul protagonistului este extraordinar de complex: curtezane, mercenari, hoți, lideri politici, inventatori, artiști, fiecare având un rol clar stabilit. Fiecare personaj este o piesă din puzzle-ul final (o pagină din Codex, pentru cunoscători), un element fără de care misiunea Asasinilor nu ar putea să fie îndeplinită. Diversitatea lor, indiferent de forma căutată, ca înfățișare, talent, sursă de informații, se propagă în rolurile acceptate în urmă cu mult timp, când au depus un jurământ sacru, pentru protejarea omenirii și înfrângerea Templierilor.

„- Ezio, ți-ai dedicat viața unei cauze nobile. Te-a însingurat, te-a izolat, dar într-un fel asta a fost vocația ta. Și, chiar dacă instrumentul pe care l-ai folosit pentru a-ți atinge scopurile a fost moartea, nu ai fost niciodată nedrept.”

Cu cartea lângă mine, în timp ce mă jucam, îl redescopeream pe Leonardo Da Vinci, aici un tânăr artist și inventator, la început de drum, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Ezio. Pentru a sincroniza lectura cu activitatea de gamer, a trebuit să fac câteva pauze mai lungi de la citit, pentru a-i oferi timp lui Leonardo să descifreze schemele pe care i le aduceam la atelier. Armele noi, armele de bază ale asasinilor, sunt legendare, cea mai cunoscută fiind lama ascunsă (hidden blade), o cale eficientă și elegantă de a scăpa de țintele tale. În carte, întrezărim în Leonardo un spirit liber și naiv, de o inocență surprinzătoare, ce călătorește mereu de-a lungul Italiei, în căutare de protecție și de inspirație, mereu pregătit să-i ajute pe asasini, dacă talentele lui le sunt de folos.

„- Trebuie să ai mai multă încredere în tine, Leonardo, spuse Maria.

– Mulțumesc, dar uneori mi se pare că mai bine aș face lucruri mai practice, ceva care să aibă o legătură directă cu viața. Vreau să înțeleg viața – cum funcționează totul.

– Atunci ar trebui să fii o sută de oameni într-unul, spuse Ezio.

– Doar de-aș putea! Știu ce vreau să explorez: arhitectura, anatomia, chiar și ingineria. Nu vreau să redau lumea prin penel, vreau să o schimb!”

La Volpe este conducătorul hoților din Florența și Roma. Un mit. O umbră. Un mentor pentru Ezio și un personaj enigmatic, a cărui influență se extinde cu mult peste granițele orașelor-state ale Italiei. Secretele nu se vând, se negociază. Hoții pândesc, ascultă și obțin toate informațiile de care are nevoie Ordinul Asasinilor: nume, locații, până și conținutul pachetelor ce intră în orașe. Din păcate, unii sunt ușor de cumpărat și sunt convinși să trădeze, să-și vândă loialitatea Templierilor. O afacere s-a transformat într-o casă și o familie, dar asta nu-l împiedică pe La Volpe să își facă singur dreptate și să-i ceară lui Ezio o favoare în plus la următoarea tranzacție.

O surpriză pentru mine a fost Niccolo Machiavelli. Istoria îl prezintă drept un villain, fermecător, inteligent și charismatic, un trădător, un complotist și un escroc. În romanul lui Bowden, nu știi dacă trebuie sau nu să ai încredere în el. Chiar dacă seria este o operă de ficțiune istorică, cunoscând sursele originale, e greu să îți pui viața în mâinile unui om ce ar avea mai mult de câștigat dacă te-ar trăda Templierilor. În ciuda „defectelor” sale, am adorat interacțiunile dintre el și Ezio, jocul de-a șoarecele și pisica, replicile cu înțeles ascuns, precum și momentele în care au luptat umăr lângă umăr, cu gândurile mele suprapuse peste acțiune: Oare mă va trăda?.

Stilul lui Oliver Bowden este alert și cursiv, ideal pentru cei ce caută o lectură rapidă și încărcată cu suspans. Deși capitolele sunt scrise sub formă de misiuni, simțindu-se o ruptură în ritm și în acțiune, în special pentru cei nefamiliarizați cu universul jocurilor, conspirațiile îți vor ține mintea ocupată, iar numărul impresionant de personaje te va atrage din ce în ce mai adânc în misterele protejate de Ordinul Asasinilor.

Ironia nu este folosită pentru a tempera șocul unor evenimente. Personajele au mereu de suferit, de pierdut, sunt despărțite pentru perioade lungi de timp, fără siguranța că se vor mai reîntâlni, trecerea anilor fiind îmbogățită de notele autorului, de o incursiune în istoria Italiei, secolul al XV-lea, unde trei nume vor avea întotdeauna „rezonanță”: Girolamo SavonarolaLorenzo de Medici și Rodrigo Borgia.

Renașterea este primul pas făcut de cititori în lumea asasinilor, un roman din care nu lipsesc trădările, conspirațiile, secretele și enigmele, o operă de ficțiune istorică ingenioasă și captivantă, cu personaje memorabile. Pentru o experiență de neuitat, îți recomand să joci Assassin’s Creed II în paralel cu lectura. Nu o să regreți!

P.S.: Renaşterea prezintă doar evenimentele din Animus. Desmond, Lucy, Rebecca și Shaun lipsesc, din păcate.

Bonus: pentru o listă cu toate diferenţele dintre joc şi carte: aici.

7.5

Bun

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader