Warbreaker (Warbreaker #1) · Brandon Sanderson

Cărți Recenzii
Comandă
9.2

Uimitor

Warbreaker (Warbreaker #1) · Brandon Sanderson
Warbreaker (Warbreaker #1) · Brandon Sanderson

I have thousands of Breaths, he wrote. It is hard to see as other people do-only through the stories of my mother can I understand their ways. All colors are beauty in my eyes. When others look at something-a person-one may sometimes seem more beautiful than another.

This is not so for me. I see only color. The rich, wondrous colors that make up all things and gives them life. I cannot focus only on the face, as so many do. I see the sparkle of the eyes, the blush of the cheeks, the tones of the skin-even each blemish is a distinct pattern. All people are wonderful.

Goodreads: 4.22

Serie:Gen carte:An publicare carte:Editură:

Simțeam că Elantris a lăsat un gol în mine. Magic System-ul era dezvoltat aproape minim, insuficient explicat, și din această cauză nu m-a prins foarte tare. Nu avea nici măcar un Ars Arcanum, secțiunea de la final în care un personaj misterios explică efectele Investiturii de pe fiecare planetă. Cum așa m-am obișnuit, citind cărțile lui Sanderson, am decis că vreau o serie în care magia este un element principal, în care lumea este controlată, oarecum, de acest aspect. ÎnWarbreaker am găsit exact ce am căutat. Am găsit piese cheie din basme, dar adaptate unui roman original și bine realizat.

De pe planeta Sel, am ajuns pe Nalthis. Din Elantris, călătorim în Idris și în Hallandren. De la Dedicare și Dominație trecem la Înzestrare. Spre deosebire de Elantrieni, zeii din Hallandren încă nu au murit, încă nu s-au întors unul împotriva celuilalt într-o luptă nesfârșită pentru supraviețuire, încă nu și-au pierdut speranța. Ei domnesc din Curtea Zeilor, apelează la slujnici umili, bârfesc celelalte divinități și… absorb sufletele oamenilor.

“The Breath shot toward her. Her closed mouth had no effect; the Breath struck, hitting her like a physical force, washing across her body. She gasped, falling to her knees, body quivering with a perverse pleasure. She could suddenly feel the other people in the room. She could sense them watching her. And-as if a light had been lit-everything around her became more vibrant, more real, and more alive.”

Bine, bine, „absorb” e mult spus. Trebuie să-mi dezvolt puțin afirmațiile. În Nalthis, puterea vieții, oferită de Înzestrare este Suflarea BioCromatică (BioChromatic Breath). Fiecare persoană se naște cu o Suflare, care îi este precum un suflet, esența existenței sale. Cu o incantație (sau comandă, dar prefer misticul incantației) specifică, îți poți oferi toate suflările unei alte persoane. Cel care acumulează mai multe Suflări, observă, în cele din urmă, că realitatea este distorsionată: culorile capătă alte valori, devin vibrante, pline de viață. Suflarea a ajuns cel mai de preț lucru în Hallandren, în special datorită zeilor.

“What is a Type Four BioChromatic entity?” Vivenna asked, glancing back at Vasher.

He fell silent.

“Type One is a human body with sentience,” Vivenna said. “Type Two is a human body without sentience. Type three is an Awakened object like a rope-an object with no sentience. Is there a way to create an Awakened object with sentience? Like a Returned, but inside of something other than a human body?”

La fel cum am învățat în celelalte romane ale lui Sanderson, zeii nu sunt cu adevărat zei. De cele mai multe ori, Investitura de pe o anumită planetă atribuie calități neobișnuite unor persoane deosebite, alese arbitrar. În Nalthis, pentru a deveni zeu, trebuie să treci prin procesul de Reîntoarcere (Returning). Nimeni nu știe cum se desfășoară cu exactitate, unii spun că o voce i-a îndemnat, după ce au murit, să se înapoieze alor săi, să încerce la nesfărșit să își îndeplinească scopul necunoscut încă.

Singura problemă este că un Reîntors trebuie să consume o Suflare în fiecare săptămână, fără a se lua la socoteală numărul de Suflări deținut înainte de Reîntoarcere. Din această cauză, săptămânal, mamele vin cu copiii lor la zei pentru a le oferi Suflarea, dar și fiindcă au speranța că vor fi vindecați de orice boală îi amenință. Da, un zeu își poate oferi tot Suflul BioCromatic pentru a tămădui un muritor.

Partea cea mai interesantă la ierarhia Suflărilor este reprezentată de Înălțări (Heightenings). La un anumit număr de Suflări acumulate, un Reîntors poate atinge un anume nivel de Înălțare. Fiecare nivel aduce anumite avantaje, spre exemplu: Prima Înălțare permite purtătorului să vadă numărul de Suflări al altora; A Cincea Înălțare aduce tinerețea veșnică (desigur, atâta timp cât există oameni care sunt dispuși să-ți ofere Suflarea), iar la A Zecea Înălțare, culorile obiectelor pot fi distorsionate. Culorile sunt destul de importante, în special pentru procedeul numit Trezire (Awakening).

Dacă dorește, un purtător de Suflări le poate oferi unui obiect pentru a-l anima. Cu toate că este posibil ca un obiect animat să aibă și propria conștiință, în cele mai multe cazuri, datorate experienței limitate, un om poate Trezi un lucru doar pentru a-i da comenzi simple, scurte și exacte. O bucată de frânghie poate fi Trezită și îndemnată să se încolăcească în jurul persoanei pe care este aruncată, o agrafă poate fi încurajată să se rotească în sensul acelor de ceas pentru a deschide o încuietoare, dar comenzile nu pot fi mai ambigue de atât.

Nu știu exact unde se află granița dintre „îmi dai prea multe detalii pe care doresc să le aflu singur din carte” și „poți continua, e interesant”, așa că mă opresc aici cu explicațiile despre magia din Nalthis. Cu toate că Investitura este unul dintre elementele mele favorite din această carte, personajele sunt cele care m-au determinat să nu las cartea jos (ha, povestea vieții mele).

“Didn’t you ever stop to think that maybe you were on the wrong side?”

Sisirinah „Siri” este fiica cea mică a Regelui Idrisului, Dedelin. Dintotdeauna, a știut că nu avea o direcție spre care să se îndrepte în viață. Sora mai mare, Vivanne, a fost promisă dinainte să se nască Regelui-Zeu (God King), Susebron, cel care domnea peste toate celelalte zeități. Aceasta s-a pregătit necontenit pentru viața ei la curte, ajungând o… expertă în domeniu. Fratele ei, Ridger, era moștenitorul tronului, așa că s-a concentrat pe studii și pe antrenamentul său ca viitor rege Idrisian. Fafen, sora mijlocie, a fost trimisă la o mănăstire pentru a învăța să se închine lui Austre. Astfel, lui Siri nu i-a mai rămas nimic de făcut, de aceea era rebelă și independentă, însă neajutorată când o pândeau necazurile.

În anul în care Vivanne trebuia să plece în Hallandren, Dedelin a decis că nu își poate părăsi fiica preferată, așa că a trimis-o pe Siri, în schimb. Ajunsă acolo, ea hotărăște că Regele-Zeu este o enigmă: nu se lasă atins de nimeni, nu vorbește niciodată și își face anunțurile publice prin intermediul preoților săi loiali. Închisă în Curtea Zeilor, Siri este nevoită să aducă pe lume un moștenitor roial, un copil care să devină următorul Rege-Zeu, un Reîntors mai puternic decât toți ceilalți. Dar lucrurile nu decurg așa cum s-a așteptat.

În fiecare noapte, ea trebuie să stea cu capul pe podea, dezbrăcată, și să aștepte o bătaie în lemn a soțului ei, un semnal că pot începe procreerea. Totuși, semnalul nu vine niciodată. Nopțile se duc, speranța pălește, iar Siri așteaptă, așteaptă, așteaptă. Nu se gândea că viața la Curte avea să fie așa. Dar nici Regele-Zeu nu era cum și l-a imaginat. Surprizele o așteptau la tot pasul.

Lightsong raised a finger. “That’s the trick to politics, child. Sometimes, although you can’t disguise who you are and how you really feel, you can make use of who you are. People distrust that which they can’t understand and predict. As long as you feel like an unpredictable element in court, you will appear to be a threat. If you can skillfully-and honestly-portray yourself as someone they understand, then you’ll begin to fit in.”

Siri este o fire puternică. Vulcanică, aș putea spune. Deși nu este Sarene, ea vrea să dejoace conspirația care se desfășoară în jurul ei. Își face dușmani, dar și alianțe solide. Este curioasă, atentă la detalii, detașată atunci când trebuie și complet subiectivă când vine vorba de Regele-Zeu. Relația dintre cei doi mă fascinează, mă face să mă întreb ce simbolizează, de fapt, o căsătorie. Ce așteptări are toată lumea de la tine, ce ești silit să faci pentru imaginea de ansamblu. Ea nu este prințesa perfectă, nu are delicatețea unei domnișoare din linia roială, iar el nu este nici pe departe Făt-Frumosul prezent în majoritatea cărților YA din ziua de azi.

He sat quietly for a long moment.

So … you do not like those such as me?

“What? Of course I like you! You’re sweet!”

He frowned, writing. I don’t think God Kings are supposed to be “sweet.”

“Fine, then,” she said, rolling her eyes. “You’re terrible and mighty. Awesome and deific. And sweet.”

Much better, he wrote, smiling. I should very much like to meet this Austre.”

Ceea ce m-a prins și mai mult în acest roman este Vivanne. De obicei, prințesa promisă unuia dintr-un alt regat este înfumurată, mofturoasă, răsfățată de regele tată. Vivanne nu a fost niciodată așa. Atunci când simte că Siri are nevoie de ajutorul ei, când conștientizează pericolele la care este expusă, ea vine de bună voie în Hallandren într-o misiune de recuperare. Intră în haită cu mercenari fără scrupule, cu asasini arătoși (*cough* Vasher), ajunge să cerșească pentru un colț de pâine, toate pentru a-și salva surioara din mâinile a ceea ce crede ea că este un tiran, un despot nemilos cu puteri nemărginite. Trece peste valorile ei morale, ia Suflarea altora, este trădată și rănită, dar nu renunță. Nu renunță, știind că la capătul drumului cineva are nevoie de ea.

“She acted so determined. Indeed, sometimes she felt quite determined. Those were the times when she thought about Siri or her kingdom’s needs. However, those times-the royal times-were actually rather rare. The rest of the time, she wondered.”

Recenzia aceasta se va rezuma, probabil, la începuturi asemănătoare cu „…dar ceea ce e ȘI mai interesant la acest roman este că (…)”. Totuși, o să continui în aceeași manieră. Personajul meu preferat este de departe Lightsong. Un Reîntors ateu, care nu crede că este cu adevărat zeu, nu crede că oamenii trebuie să se  închine entităților bizare, create din rodul întâmplării, și nu crede că preoții sunt ceea ce vor să pară. Sarcasmul lui sec, replicile acide, momentele în care bea litri de alcool (deși știe că nu se poate îmbăta), toate acestea sunt motive pentru care îl vei iubi pe Lightsong.

Vasher… Vasher este, pentru mine, chiar și acum, un mister neelucidat. Cartea începe cu un capitol în care el are rolul principal, însă nu apare așa de des ca Siri și Lightsong. Cu sabia sa vorbitoare, Nightblood, duce la capăt misiuni pe care nimeni nu îndrăznește să le abordeze. El este cel care își murdărește mâinile pentru regat (și, uneori, pentru propriile interese). Dar a fost rănit. Ceva i s-a întâmplat, pe când conflictele din Hallandren nu existau. Ceva ce l-a distrus, făcând din el o epavă. Și, spre deosebire de tipiibadass, bad boys din alte cărți, chiar mi-am dorit să aflu ce s-a întâmplat cu el. Autorul a reușit să elimine orice urmă de clișeu din storyline-ul său.

“I am what the universe made me to be, my dear.”

“You bow before the whims of the universe, then?”

“What else would I do?”

“Fight it,” Blushweaver said. She narrowed her eyes, absently reaching to take one of the grapes from Lightsong’s hand. “Fight with everything, force the universe to bow to you instead.”

Warbreaker este un roman delicios, perfect pentru a trece peste un reading slump. Concentrarea atât pe personaje, pe evoluția și relațiile lor, cât și pe Investitura specifică, pe inducerea unei experiențe unice, magice, a făcut din el una dintre cărțile mele preferate. Stilul lui Brandon Sanderson este din ce în ce mai bun pe măsură ce trece timpul, el reușind să se autodepășească de fiecare data. Dacă vrei să primești, mai târziu decât se obișnuiește, Suflul BioCromatic, atunci trebuie să citești acest roman.

9.2

Uimitor

Maestru al procrastinării, șterge și rescrie fiecare propoziție de 5 ori până să apuce să trimită. Citește fie treizeci de cărți pe lună, fie două în jumătate de an. Artistul preferat se schimbă în fiecare zi. Crede cu tărie că lumea poate fi schimbată, iar întrebarea care îl definește este ”De ce nu?”. A descoperit că îi place să vorbească despre el însuși la persoana a treia și e mereu aici dacă aveți nevoie de recomandări de orice fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader