„O lecție de bune maniere” , un one man show cu Maia Morgenstern

„O lecție de bune maniere” este un one man show cu Maia Morgenstern în care se pornește de la pretextul obișnuitului înțeles social pe care îl atribuim expresiei „bune maniere” pentru a demara o analiză comică în antisemitism.

Spectacolul se opune oricărei presupunere ar aduce titlul, deși confuzia este întreținută până când reflectoarele pornesc – în timpul ocupării scaunelor, Maia Morgenstern frământă o cocă, din același câmp lexical cu manierele noastre. O spectatoare se aude din mulțimea care așteaptă la garderobă „Nu mă așteptam să abordeze subiectul ăsta”. Într-adevăr, nici eu. Nu mă așteptam nici la structura spectacolului să fie de acel gen și nici la mesaj să fie atât de literal.

Actorul este și personajul, doar că în rolul de conferențiar. Introduce coca în cuptor și își pune pantofii de toc, iar din acel moment, intrăm pe alt tărâm. Tonul academic este împrumutat în timp ce trei cărți sunt prezentate în omagiu. Toate sunt manuale practice și teoretice de recunoaștere a evreilor. Toate datează din trecutul negru al Europei pe care mulți dintre noi l-am uitat sau nu l-am știut vreodată. Înțelegem că vom asista la o mustrare a imbecilității de care omenirea a dat dovadă în trecut. Cu toate acestea, nu putem fi triști.

Printr-o supunere la experiment, profesorul Maia Morgenstern devine cobaiul celor pe care îi citează. Nu este prima oară când umorul este folosit ca instrument desacralizator pentru ceea ce odată a însemnat legea. La sfârșitul piesei, ni se atrage atenția explicit asupra acestui lucru – de ce râdem acum a fost odată lege. Evreii erau bârfiți și caracterizați la mese, după modelul celor trei cărți, considerați o rasă inferioară.

În balanță este adusă, tot spre final, perioada prezentă și noul antisemitism, prin poezia „Feriți-vă de jidani”. Modul ușuratic în care aruncăm glume rasiste acum este adus în lumina serioasă și tragică construită de-a lungul spectacolului. Rolurile se inversează, gluma devine realitate amenințătoare. Sala oftează, se gândește, Maia își asertează rolul de a face oamenii să râdă, iar atunci personajul redevine actorul, iar morala este încă odată fortificată de realitatea rece.

Pot spune că titlul piesei nu este deloc greșit. Asistăm într-adevăr la o lecție de bune maniere, cu singura diferență fiind ridicarea de la morala de sufragerie la morala lumii. Rolul ei de ordonare a vieții sociale, de raportare a indivizilor la un viitor colectiv mai bun, devine instrumentul pe care războaiele Europei ne-au învățat că trebuie să-l menținem.

Merită din plin să vizionați piesa „O lecție de bune maniere” la Teatrul Evreiesc de Stat, pentru a ne vindeca pe toți, prin râs, de relele trecutului.

„Înclinat către progres. Cu picioarele în regres. Stau pe loc și mă gândesc – vreau să plec sau m-amăgesc?!“ Are părul foarte fin și plat din naștere. Îi place orice mâncare ce conține ou. Nu citește poezie. Îi pasă de ce crede lumea. Îi este prea des rușine. Sunt înalt și slab. Bea bere doar ca să poată dormi. Ar vrea să-l fi cunoscut pe F. Scott Fitzgerald. Nu s-ar căsători cu Virginia Woolf (oricât și-ar dori ea), i-ar da o palmă lui Orson Scott Card și ar vrea să trăiască viața lui Tolkien. Motto: Gândește-te de două ori înainte să gândești!

Invitație la MARIENBAD – Teatrul Evreiesc de Stat

 Regia: Andrei Munteanu Gen: Musical (comedie) Durata: 150 minute (cu pauză) Loc: Teatrul Evreiesc de Stat din București (TES) De când voiam să revin la TES și acum am avut ocazia să revăd acest loc special unde arta este la ea acasă și de care eu însămi m-am atașat foarte tare! Marienbad m-a îndemnat să vin și m-a primit pe mine și pe ceilalți invitați ai săi cu brațele deschise la a sa inițiere,...[Read More]

Han Solo, Prințesa Leia, Luke Skywalker și Darth Vader în premieră absolută la București!

Intră in universul Star WARS! Fanii fenomenului Star Wars și nu numai sunt așteptați la concertul live STAR WARS – A NEW HOPE ce va avea loc în premieră pe 11 martie la Sala Palatului din București. Conceptul presupune proiecția filmului pe un ecran imens, cu dialogurile originale subtitrate în limba română și cu muzica interpretată integral live de către Orchestra Simfonică București. Fiecare not...[Read More]

Intimissimi on Ice 2017 – A Legend of Beauty

Doar vineri, 22 decembrie, ora 18:30 la Happy Cinema București în Liberty Center are loc vizionarea „Intimissimi on Ice 2017 – A Legend of Beauty“, un show ce îmbină moda, patinajul și muzica, susținut pe celebra Arena Di Verona din Italia. Special guest: Andrea Bocelli Piese de operă emblematice și de reprezentații de patinaj uluitoare, într-un show audio-vizual extravagant. Pentru pr...[Read More]

Hai să citim în Parcul Izvor!

Când? 28-29 octombrie 2017, 10:00-19:00 Unde? Parcul Izvor, București Acces: gratuit Bucuria cititului vine prin însuși actul în sine. Și cum altfel să faci acest lucru dacă nu prin prezentarea încă de la o vârstă fragedă a plăcerii de a călători printre paginile unei cărți, în lumea povestită de autor? Festivalul „Hai să citim” vă invită în Parcul Izvor la câteva ore petrecute în lumea minunată a...[Read More]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader