Jumătate de lume (Marea sfărâmată #2) · Joe Abercrombie

Cărți Foxisme Recenzii
Comandă
10

Perfect

9.5

User Avg

Jumătate de lume (Marea sfărâmată #2) · Joe Abercrombie
Jumătate de lume (Marea sfărâmată #2) · Joe Abercrombie

Câteodată o fată este atinsă de Mama Război.

Thorn este acea fata. Hotărâtă să răzbune moartea tatălui ei, trăiește doar pentru luptă. Dar atunci când este acuzată de uciderea unui om în ring, trebuie să lase totul în urmă.

Câteodată o femeie devine războinic.

Prinsă în planurile Părintelui Yarvi, preotul șiret al Gettlandului, Thorn va trebui să străbată jumătate de lume pentru a găsi aliați împotriva Marelui Rege și va învăța lecția dură a sângelui și a trădării.

Câteodată un războinic devine o armă.

Alături de ea în călătorie îl are pe Brand, un tânăr războinic care nu vrea să ucidă, un om slab în ochii lui și ai ei, dar care poate fi singura salvare.

Iar armele au un singur scop.

Oare Thorn va fi mereu un pion în mâinile celor puternici sau va putea să își croiască propria cale?

Goodreads: 4.20

Serie:Gen carte:An publicare carte:Editură:

„- Eu sunt furtuna.
– Deocamdată, mai mult o briză, spuse Skifr. Dar suntem de-abia la început.”

Când am înființat Pălărisme, am crezut că o să îmi fie foarte ușor să îmi împărtășesc părerile și să vorbesc despre pasiunile mele, să recomand o serie deosebită sau un autor pe care îl admir foarte mult. De fiecare dată când mă întorc la Joe Abercrombie, îmi dau seama că îmi pierd puterea asupra cuvintelor, iar ele sunt cele care dețin controlul și retrăiesc emoțiile trăite de mine pe parcursul lecturii.

În ultimii doi ani, am citit foarte multe cărți și serii fantasy. Am descoperit trei autori extraordinari, talentați și cu o imaginație copleșitor de bogată, care mi-au răpit nopțile și m-au vrăjit prin poveștile lor până la prima oră a dimineții. M-au convins să le savurez romanele, să le citesc foarte lent, să mă bucur de fiecare detaliu, de fiecare capitol, de parcă voiau să îmi prelungească șederea în tărâmurile lor și să mă împiedice să mă întorc la realitate, în timpul și în lumea mea. Cei trei magi sunt Peter V. Brett, Brandon Sanderson și Joe Abercrombie.

În ultimele luni, nu am putut să scriu despre o carte la câteva zile după ce o termin. Spre surprinderea mea, această „problemă” s-a transformat într-un avantaj, cel puțin pentru mine, pentru că informațiile nu au fost pierdute, doar „stocate”, iar bucuria pe care am avut-o recitind anumite pasaje, prilej cu care am retrăit amintiri minunate și m-am reîntâlnit cu personajele favorite, a întețit entuziasmul simțit prima oară, când eram o simplă ucenică, o străină care a alunecat printre pagini, fără să știe ce o așteaptă sau dacă va supraviețui până la final.

Joe Abercrombie este un vrăjitor al condeiului și al suspansului fin, care crește treptat, până când explodează într-o simfonie de evenimente și de apariții neașteptate, care reușesc să îți taie răsuflarea și să te amăgească, în egală măsură, pentru că tot ce a creat autorul este o iluzie, o scenă perfect jucată, care ascunde secrete întunecate și mistere interzise, la care niciodată nu vei avea acces complet.

Față de alte serii, în care protagoniștii sunt imaginea Binelui, eroi care au haruri primejdioase, cu ajutorul cărora pot salva lumea și distruge forțele Răului, în operele lui Abercrombie nu există o delimitare clară între cele două tabere. De ce? Pentru că protagoniștii autorului sunt anti-eroi.

„- Un om care nu se gândește decât la cum să facă ce se cuvine, dar care nu se gândește deloc la consecințe… Părintele Yarvi își ridică mâna schiloadă și-l împunse în piept pe Brand cu degetu-i îndoit. Acela este un om periculos.”

În Jumătate de Rege am făcut cunoștință cu un personaj remarcabil și memorabil în postura lui Yarvi, un tânăr slab și împiedicat, cu o singură mână bună, care dorea să renunțe la pretențiile sale la tron pentru a deveni preot. Inocența copilăriei a dispărut de foarte mult timp, naivitatea a fost înlocuită cu viclenie, transformându-l pe Yarvi în cel mai complex și inteligent personaj al acestei serii.

Poate că este greșit să afirm că îl plac și că sunt de partea lui, însă cum să nu apreciez un anti-erou puternic și parșiv, care își ascunde mereu intențiile și are un scop clar și sigur în viață, nu neapărat nobil, mai mult o răzbunare plănuită cu atenție și cu multă muncă? Da, este nepăsător în fața sacrificiilor pe care trebuie să le facă aliații săi pentru ca la final el să iasă victorios. Da, este egoist și, uneori, nemilos: nu își dorește prieteni și o familie, doar aliați și persoane la care poate renunța pe parcurs, fără să se simtă vinovat că i-a înșelat sau că i-a trădat.

„Tăcere lungă. Poate că Preotul era doar cu câțiva ani mai mare decât Brand, palid și cu părul spălăcit, de parcă toată culoarea s-ar fi scurs din el, atât de sfrijit, încât o briză ceva mai puternică l-ar fi măturat cu totul, și cu mâna-i schiloadă lipită de corp, însă de aproape era ceva înfricoșător în privirea Preotului. Ceva care-l făcu pe Brand să se piardă cu firea.”

Scutul purtat de Yarvi în jurul său poate să fie spulberat doar de două persoane, care l-au cunoscut pe sclavul neajutorat și visător din trecut, copilul care își dorea să fie liber și să trăiască, departe de comploturile și de neînțelegerile de la curțile regale.

Preot al Gettlandului și slujitor devotat al regelui, Yarvi pornește într-o cursă împotriva timpului, pe ape înșelătoare și capricioase, pe teritorii străine și periculoase, căutând aliați pentru regele Uthil.

Abercrombie te tentează cu o nouă călătorie pe mare, alături de o echipă diferită față de cea din primul volum al seriei, o echipă mai primejdioasă, din care nu ți-ai dori să faci parte. Evoluția ei este unul dintre cele mai frumoase surprize pe care le-am primit în Jumătate de Lume, pe lângă apariția lui Sumael, căreia i-am simțit lipsa.

Criminali, mercenari, bătăuși, perverși și infractori. Acesta este echipajul de pe Vântul din Sud alături de care Yarvi parcurge marea înghețată în căutări de ajutor și sprijin pentru regele Uthil, în războiul pe care îl va declanșa împotriva Marelui Rege. Alegeri ciudate. La prima vedere, nu foarte inspirate. Aici intervine măiestria autorului, „delicatețea” cu care dezvoltă personajele.

Un grup de străini și de dușmani ajung să formeze o echipă sudată, în care toți sunt egali și luptă cu îndârjire pentru a supraviețui la finalul înfruntărilor pe care le au de câștigat dacă vor să transforme voiajul într-o victorie. Discuțiile din timpul mesei, glumele cu tentă sexuală, adesea jignitoare, insultele, precum și lipsa intimității, alături de o listă lungă de ghinioane care se abat asupra lor, formează temelia unei prietenii emoționante între membrii echipajului, care își plâng frații căzuți și îi răzbună cu furie pe cei răpuși. Dacă îl rănești pe unul dintre ei, te vei lupta cu toți.

Pe lângă Yarvi, personajele care strălucesc în roman sunt Thorn, Brand și Skifr.

Skifr este o apariție surprinzătoare, o luptătoare formidabilă și o perfecționistă, deși este descrisă drept o bătrână cheală și fragilă, care are câteva probleme la capitolul igienă sau maniere. Este o legendă. Unii o numesc hoață, alții vrăjitoare. Pentru mine, ca și pentru Thorn, a reprezentat un mentor și un ghid util în istoria ținuturilor, ajutându-mă să găsesc piesele lipsă din puzzle și să formez imaginea de ansamblu a războiului care va avea loc în ultimul volum al trilogiei. Nu te lăsa înșelat de silueta ei firavă și de limba ascuțită cu care îți întoarce propriile cuvinte împotriva ta.

„- Și cine… Mama lui Thorn îi aruncă o privire nervoasă femeii zdrențăroase. Sau ce… ești?

– În ultima perioadă, o hoață. Când asta transformă nervozitatea în alarmare, adăugă senină: dar și o ucigașă experimentată, de asemenea! Și navigatoare, luptătoare în ring, astronomă, exploratoare, istoric, poetă, șantajistă, fabricant de bere… Probabil c-am uitat vreo câteva. Să nu mai pomenesc și un profet amator desăvârșit!”

Ca și toate personajele feminine din operele lui Abercrombie, Thorn nu este o floare delicată și răpitor de frumoasă, care suferă din dragoste și nu știe ce își dorește de la viață. Nu. Thorn vrea să lupte și să fie o războinică nemiloasă, vrea ca numele ei să te facă să tremuri atunci când ai curajul să-l rostești cu glas tare, aruncând o privire pe furiș în spate, de teamă ca ea să nu se fi strecurat pe lângă tine, asemenea unei fantome. Thorn a fost atinsă de Mama Război.

„Cariera” ei se lovește de un obstacol neașteptat atunci când ucide un coleg în timpul unui antrenament. Deși vina nu-i aparține, ea este condamnată, ca apoi să fie salvată de Yarvi, care îi face o propunere criptică, pe care este nevoită să o accepte ca să rămână în viață. Poate că Thorn este agilă, însă este nerăbdătoare și vulcanică. Mai are multe de învățat, iar cu un mentor ca Skifr, rezultatele nu întârzie să apară.

Antrenamentul la care este supusă Thorn mi s-a părut o formă „legală” de tortură. Zi și noapte, în fiecare oră liberă sau când îi era viața mai dragă, Thorn se lupta cu Skifr pe puntea vasului și îndura cu stoicism numeroasele răni și zgârieturi care îi acopereau trupul. A devenit mai puternică, mai robustă și mai atentă. A câștigat admirația celorlalți membri ai echipajului și l-a impresionat până și pe Yarvi, care își reține entuziasmul, dar îi adresează un zâmbet mulțumit, satisfăcut de evoluția ei.

„Nimeni nu mai râdea acum.

Timp de săptămâni întregi o urmăriseră cum se antrenează ca un demon, pe toate tipurile de vreme. O urmăriseră doborâtă la pământ, o urmăriseră ridicându-se de jos, din nou și din nou, până când și ei obosiseră tot urmărind-o. Timp de o lună de zile merseseră la culcare cu sunetul de arme izbite în urechi, ca un cântec de leagăn, și se treziseră auzindu-i țipetele războinice în loc de cucurigul cocoșului. Zi de zi o urmăriseră devenind mai rapidă, mai puternică și mai îndemânatică. Teribil de îndemânatică, acum, cu sabia și cu securea în mâini, după ce deprinsese și acea mișcare clătinată a lui Skifr, încât nu mai puteai să-ți dai seama unde ea sau armele sale ar putea ajunge în următorul moment.”

În umbra lui Thorn, se află Brand, un războinic care nu vrea să ucidă și care a fost dat afară din armată, dintr-un motiv pe care îl ascunde cu îndârjire, pentru a nu atrage o reacție violentă din partea lui Thorn. Brand se consideră un om slab, iar părerea lui este confirmată și de către Thron, cu care are o legătură tumultoasă, presărată cu replici acide, încruntări și lovituri dureroase, în semn de „prietenie”.

Nu se urăsc, dar nici nu se plac. Au personalități diferite, dar după atât de multe luni petrecute pe mare, ceva se schimbă. Spre șocul lor, sunt atrași unul de celălalt. Și refuză să recunoască. Refuză să accepte această schimbare. Pentru că este imposibil, nu? Brand nu ar putea să se îndrăgostească de o tânără sălbatică și cu gura mare, o viitoare ucigașă, iar Thorn nu ar putea să iubească un bărbat care ezită atunci când ucide și își privește dezgustat mâinile la finalul unei lupte, pline de sânge și de amintirea chipurilor celor răpuși.

„Atât de apropiați, încât păru că privirile lor se contopesc. Atât de apropiați, încât el putea să-i vadă fiecare picătură de transpirație de pe frunte. Atât de apropiați, încât pieptul i se presa de al lui la fiecare respirație rapidă, fierbinte, dulceag-amăruie.

Și, pentru un moment, păru că nu se luptă, ci că fac cu totul altceva.”

„Ea nu mai era doar prietena sau rivala lui, ori unul dintre camarazii de la vâsle, unul dintre membrii echipajului. Încă mai făcea parte din echipaj, însă mai era și altceva, pe lângă asta, care-l stârnea și-l fascina, dar cel mai tare îl speria. Ceva se schimbase în felul în care o vedea, iar acum, când se uita din nou la ea, nu mai era în stare să mai vadă și altceva.”

Așa cum ne-a obișnuit, autorul ne-a abandonat la finalul volumului cu un „mic” cliffhanger, pentru ca noi să așteptăm cu nerăbdare ultimul roman din serie. Îl am în engleză și sunt tentată să îl citesc, dar mă abțin cu greu, pentru că nu vreau să mă despart de serie și de personaje. Am trecut deja prin asta cu trilogia Prima Lege și, dacă pot să trag de timp, am să o fac fără rușine.

Mulțumesc Editurii Nemira pentru acest roman fantastic!

P.S.: Coperta cu Yarvi, Thorn, Brand și Skifr e superbă (deși preferam alt font, la o dimensiune mai redusă).

10

Perfect

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader