[World Emoji Day]: 5 cărți și 15 reacții

Trebuie să recunoaștem: suntem dependenți de emoji-uri. Au înlocuit cuvintele și sentimentele, sunt mai ușor de împărtășit și, surprinzător sau nu, mai eficiente. Dacă îți e greu să îi vorbești unei persoane dragi sau vrei să te asiguri că noul tău crush nu își dă seama din primele trei minute de sentimentele tale, emoji-urile sunt acolo și îți asigură o amânare binevenită. Te salvează din aproape orice situație, însă nu poți să te ascunzi mereu în spatele ecranului… nu-i așa?

Astăzi sărbătorim emoji-urile și, pentru că prietenii de la Cartepedia au început deja petrecerea Cărți care stârnesc reacții, am ales cinci romane (norocoase, consider eu) ce mă vor însoți la Emoji Literature Gala, evenimentul literar al lunii iulie.Zbor deasupra unui cuib de cuci (Sad, Angry, Scared)

Am fost tentată să lovesc cartea și să rup fiecare pagină. Știam ce avea să se întâmple și cât de dureros și nedrept avea să fie finalul, însă am visat la o schimbare, am sperat la o diferență, oricât de mică, între film și roman.

Sora-Șefă Ratched i-ar putea învinge cu ușurință pe majoritatea antagoniștilor contemporani. O urăști cu patimă, îi dorești (fără regret) tot răul din lume, o sabotezi împreună cu Randle Patrick și aștepți cu nerăbdare momentul în care va renunța să te tortureze cu prezența ei. E nemiloasă, crudă și foarte calmă. Așteaptă momentul potrivit ca să te lovească, sigură de avantajele ei, iar antiteza dintre ea si Randle este pur și simplă magnifică. Oare este greșit să afirm că am savurat interacțiunile dintre ei?

Puterea (Shocked, Worried, Astonished)

Un roman aflat mereu la limită: îl urăști sau îl iubești. Deși am avut așteptări mai mari de la stil, curiozitatea și fascinația față de o astfel de abordare au împiedicat scepticismul să se dezvolte după primele capitole parcurse. Nu este o lectură ușoară și câteva scene sunt greu de citit, dar viziunea autoarei, deşi este îndrăzneaţă şi sursă pentru numeroase controverse, reflectă perfect limitele umane.

Într-o lume în care femeile deţin puterea şi bărbaţii se tem de ele, asistăm la violenţă şi răsturnări de guverne, la răscoale, lovituri de stat şi mişcări populare, la naşterea unei noi credinţe şi la o implementare diferită a sexismului în literatură. Un proiect sângeros (Hushed, Confused, Surprised)

Nu-mi amintesc ce m-a atras la roman: petele de sânge de pe copertă, promisiunea unui thriller diferit, atipic, crima triplă sau posibilitatea de a mă lăsa subjugată de atmosfera rurală a Scoţiei.

Un proiect sângeros nu poate să fie încadrată într-un singur gen literar. Este imposibil să îţi aduni gândurile după ce termini romanul și să-ţi împărtăşeşti impresiile, fiindcă eşti conştient că nu îi vei face dreptate, că nu vei putea sintetiza în câteva paragrafe talentul autorului, măiestria cu care şi-a construit personajele, cu care a insuflat viaţă chiar şi celor mai „banale” scene, simpliste printr-o lipsă aparentă a acţiunii. Volumul pune sub lupă complexitatea psihicului uman, de la gânduri nevinovate până la intenții și acțiuni violente, și ne oferă un protagonist fascinant, criminal și victimă, călău și martor.Ura cu care lovești (Exasperated, Sad, Emotional)

În ultimii cinci ani, am citit zeci de cărți YA. Cu mici excepții, majoritatea pot să fie încadrate fără vinovăție la categoria guilty pleasure. Sunt perfecte dacă vrei ceva ușor de citit, cu un worldbuilding ce poate să fie sintetizat în mai puțin de două pagini. Din fericire, din când în când, descopăr o comoară, un roman lipsit de clișee, original, captivant și memorabil, care nu se folosește de teme controversate pentru a înteți conflictele din cadrul triunghiurilor amoroase (pe care le-aș interzice în literatură, dar asta e altă discuție).

Romanul mi-a fost recomandat de un prieten bookaholic și a fost devorat. Nu amânat, nu ascuns în bibliotecă. Devorat. Rasismul este un subiect delicat, însă Angie Thomas nu îl folosește pentru a stârni controverse, ci pentru a ne deschide ochii. La șaisprezece ani, Starr Carter trăiește o viață dublă și își vede cel mai bun prieten din copilărie ucis. Își învinge temerile și capătă glas: glasul unui cartier, glasul unei societăți, glasul unei națiuni. Dar important nu este să fie auzită, ci ascultată. Crezută.

Unde ai dispărut, Bernadette? (Happy, Relieved, Excited)

Delicioasă carte. Da, știu că nu este un termen potrivit pentru a o descrie, însă mi-a plăcut la nebunie. Poate că sunt puțin prea entuziasmată când mă gândesc la Bernadette, dar este un personaj absolut minunat, tonic și imprevizibil, care stârnește un număr impresionat de sentimente din partea cititorului. O judeci și vrei să o cerți, să îi faci un tur al casei, unde mucegaiul câștigă teren, iar apa curge din tavan. Îți dai ochii peste cap când realizezi cât de naivă și credulă este, dar te oprești cu câteva secunde înainte să țipi la ea. Îi înțelegi fobiile și ajungi să-i admiri sinceritatea, chiar dacă uneori este brutală și (oarecum) deplasată.

Dacă ar trebui să aleg un singur motiv pentru care aș recomanda această carte, aș oferi același răspuns de fiecare dată: legătura mama-fiică. Emoționantă și dureros de realistă.

P.S.: Dacă vrei să primești și tu o invitație la Emoji Literature Gala, participă la petrecerea Cărți care stârnesc reacții pe Cartepedia!

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Ready Player One – cartea-fenomen a lui Ernest Cline este ecranizată de Steven Spielberg

O lume întreagă este în joc. O misiune pentru premiul cel mare. Ești pregătit? Filmul Ready Player One, în regia lui Steven Spielberg, intră în cinematografele din România pe 30 martie. O producție Warner Bros. Pictures şi Amblin Pictures, în asociere cu Village Roadshow Pictures, distribuită de Vertical Entertainment. Ready Player One, romanul de debut al lui Ernest Cline, este o poveste ce întru...[Read More]

Anotimpul vrăjitoarei, de Sarah Rees Brennan

Bucurie mare! În luna aprilie, în colecția Leda Edge, urmează să apară prima mea traducere: Anotimpul vrăjitoarei, de Sarah Rees Brennan. Romanul se află la precomandă pe site-ul Grupului Editorial Corint cu 40% reducere, livrarea urmând să se facă după 6 aprilie. Sabrina Spellman împlinește 16 ani și știe bine că lumea ei urmează să se schimbe. Deși a studiat magia și vrăjile alături de mătușile ...[Read More]

„O lungă petală de mare”, de Isabel Allende: o poveste de iubire care străbate mări și continente

Cel mai recent roman semnat de îndrăgita scriitoare Isabel Allende, O lungă petală de mare, o poveste de iubire care străbate mări și continente pe fundalul istoriei zbuciumate a secolului XX, este disponibil din luna februarie și în librăriile din România. O pledoarie impresionantă pentru solidaritate și toleranță, inspirată de călătoria refugiaților spanioli către Chile, în 1939, la bordul legen...[Read More]

Jocul coroanei (Jocul coroanei #1) · Evelyn Skye

„Moartea nu era o aromă și nici măcar un miros.” Un duel pe viață și pe moarte. Doi magi înzestrați cu haruri nebănuite. Sankt Petersburg. Palatul de Iarnă. O poveste de dragoste interzisă, care se poate termina doar cu o inimă sfâșiată. Magie… o formă de magie periculoasă, instabilă și înșelătoare, care scapă de sub control și lasă în urma sa doar lacrimi, sânge și suferință. Pe scurt, rețe...[Read More]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader