Insula pierduților (Descendenții #1) · Melissa de la Cruz

Cărți Recenzii
Comandă
2

Îngrozitor

10

User Avg

Insula pierduților (Descendenții #1) · Melissa de la Cruz
Insula pierduților (Descendenții #1) · Melissa de la Cruz

Copacul diavolului, mărul otrăvit?

Cu douăzeci de ani în urmă, toți răufăcătorii au fost alungați din regatul Auradonului, pe Insula Celor Pierduți, un loc întunecat și înfricoșător, de unde nimeni nu mai poate pleca. Lipsiți de puterile lor magice, ticăloșii trăiesc acum complet izolați și uitați de lume.

Dar în Fortăreața Interzisă stă ascuns Ochiul Dragonului: cheia spre adevăratul întuneric și singura speranță de scăpare a ticăloșilor. Doar cel mai isteț, cel mai rău și cel mai viclean dintre tâlhari îl va putea găsi. Oare cine va fi acela?

Goodreads: 3.88

Serie:Gen carte:An publicare carte:Editură:

Producțiile marca Disney sunt cunoscute pentru finalurile fericite în care forțele „binelui” ies învingătoare și răufăcătorii sunt izgoniți pe tărâmuri necunoscute și care nu reprezintă o mare importanță. Suntem obișnuiți ca personajele „rele” să fie doar intriga peste care se trece în doar două ore de film sau câteva pagini de carte; e ceva normal ca întruchiparea răului să dispară din peisaj, altfel nu ar mai exista o morală. Copiii nu pot fi băgați în pat amintindu-și că Cruella de Vil a omorât dalmațienii sau că Regina cea Rea a reușit să o omoare pe Albă-ca-Zăpada.

Trebuie totuși să observăm și perspectiva personajelor căzute în dizgrație, a căror dorință supremă este de a domina peste întreaga lume. Prin prisma lor, acțiunile înfăptuite au fost motivate, având la bază dorințe de mult uitate. În „Insula Pierduților” de Melissa De La Cruz este prezentată viața personajelor negative din filmele Disney după ce au fost alungate din lumea muritorilor, din Auradon. În urma numărului mare de răufăcători adunați în Insula Pierduților, se formează o ierarhie: cei care au comis cele mai multe nedreptăți au funcții importante, în timp ce aceia care nu au mâinile așa de murdare sunt mai jos pe scara socială, iar Malefica domnește peste întreaga Insulă.

Când am citit asta, m-am bucurat enorm pentru că Malefica a fost dintotdeauna personajul meu preferat din creațiile Disney, posedând o inteligență aparte și frumusețe amețitoare (desigur, și pomeți perfecți). Aceasta are o fiică, Mal, și așteptări imense de la ea, la nivelul cărora nu se va putea ridica niciodată. Totuși, Mal este conștientă că va lua peste câțiva ani tronul mamei sale și din acest motiv încearcă să fie cât mai rea cu putință.

Odată ca niciodată, mânia mamei ei adusese blestemul unei prințese.

Odată ca niciodată, mânia mamei ei îngenunchease un prinț.

Odată ca niciodată, mânia mamei ei abătuse somnul vrăjit asupra unui întreg regat.

Odată ca niciodată, mânia mamei ei poruncea tuturor puterilor iadului.

 Iar Mal nu-și dorea nimic mai mult decât să crească și să ajungă exact ca mama ei.”

Cum în orice ierarhie există opoziție, pe Insula Pierduților au fost exilate, mai târziu, și Regina cea Rea și fiica sa, Evie. Neștiind cât de mult urăște Malefica petrecerile, Regina cea Rea a organizat ziua aniversară a fiicei sale și nu a invitat-o pe Mal. Așa cum vă așteptați, cele două ignorante au căpătat un blestem și zece ani de trăit într-o clădire, departe de văzul lumii. În prezent, ele s-au arătat publicului și conviețuiesc paranoice cu restul răufăcătorilor care le judecă în tăcere. Desigur, sunt implicați mai mulți copii gri cu trăsături clișeice în acțiune.

De exemplu, Jay este fiul lui Jafar și este un hoț veritabil, furând posesiile concetățenilor săi cu o îndemânare neegalată. Carlos, băiatul Cruellei de Vil, este inteligent și dorește să facă o legătură între Insula Pierduților, acoperită de o cupolă imensă, și Auradonul, ce se află atât de departe. Legătura dintre cei patru protagoniști se formează treptat, însă circumstanțele în care este formată sunt nefondate și de-a dreptul prostești. În introducere se iau peste picior și fură unul de la altul, în timp ce în încheiere sunt „cei mai buni prieteni”.

Consider că autoarea trebuia să se concentreze mai mult pe dezvoltarea conexiunii spirituale dintre ei și mai puțin pe acțiunea care este, de asemenea, grăbită și lipsită de detalii. Scopul final al celor patru copii este să găsească Ochiul Dragonului, obiectul ce sporește magia neagră a oricui îl deține și constituie singura punte dintre Insula Pierduților și Auradon, singurul mod de a scăpa din închisoarea eternă a exilaților.

Cartea este, fără îndoială, destinată copiilor. Limbajul colocvial este folosit aproape permanent, astfel este pierdută credibilitatea textului și acest fapt a fost un mare minus pentru mine. Replici precum „- Fraate!”, „- Tare!” și „- Mulțam, ești de treabă!” sunt absolut inutile și fără sens, scrise probabil doar pentru ca autoarea să se încadreze în limita de spațiu (?). Secvențele de acest gen m-au dezamăgit profund, fiind prezente la fiecare personaj, și nu sunt sigur dacă problema sălășluiește în scrierea cărții sau în traducerea acesteia. Cert este că replicile lasă de dorit.

Per ansamblu, este o lectură ușoară și relaxantă, însă are multiple lacune și de multe ori am vrut să mă opresc din citit pentru că replicile erau complet lipsite de înțeles și acțiunile personajelor erau inexplicabile. Totuși, prietenia dintre cei patru protagoniști este de admirat, fiind singurul aspect pur dintr-o mare de întuneric și răutate ce formează Insula Pierduților.

 „De fapt, în timp ce râdeau și cântau, Mal se întrebă dacă nu cumva așa arată fericirea. Căci, deși cei patru nu deveniseră tocmai prieteni, legătura dintre ei era lucrul cel mai apropiat de prietenie pe care îl aveau.”

Mulțumesc Editurii Litera pentru acest roman!

2

Îngrozitor

Maestru al procrastinării, șterge și rescrie fiecare propoziție de 5 ori până să apuce să trimită. Citește fie treizeci de cărți pe lună, fie două în jumătate de an. Artistul preferat se schimbă în fiecare zi. Crede cu tărie că lumea poate fi schimbată, iar întrebarea care îl definește este ”De ce nu?”. A descoperit că îi place să vorbească despre el însuși la persoana a treia și e mereu aici dacă aveți nevoie de recomandări de orice fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader