„AMC Visionaries: James Cameron’s Story of Science Fiction”/„James Cameron: Povestea științifico-fantasticului” aruncă o privire exclusivă în culisele istoriei unui gen de filme care stă la baza culturii pop contemporane. În fiecare dintre cele 6 părți ale acestei serii-documentar, scenaristul, regizorul și producătorul laureat cu Oscar James Cameron va explora originile science fiction-ului, viziunilor futuriste și fascinației noastre pentru lumea SF, prin intermediul interviurilor cu poveștitori de renume, vedete și nume ale căror cariere au definit genul acesta de filme, ca: Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Will Smith și Sigourney Weaver. Cameron ne poartă într-o călătorie inițiatică menită să ne ajute să înțelegem de unde provin ideile SF și încotro ne ghidează ele.
„AMC Visionaries” este o serie-documentar marca AMC, în care artiști de renume ne spun povești secrete și legende fascinante din culisele lumii lor. Pe lângă seria difuzată în primăvara aceasta pe AMC, „Istoria secretă a benzilor desenate” (cu Robert Kirkman), postul urmează să mai dea și „AMC Visionaries: Eli Roth’s History of Horror” și „AMC Visionaries: Rap Yearbook.”
EPISOADE
EPISODUL 1: ALIEN LIFE
Science fiction-ul este plin de lumi extraterestre, numai bune de explorat. Ce ne pot învăța extratereștrii despre ce înseamnă să fii om?
Extrateștrii din alte lumi sunt o marcă înregistrată a SF-urilor încă de când H.G. Wells a popularizat ideea marțienilor, în „Războiul lumilor”. Dacă aceștia există ori ba este o întrebare fără răspuns, dar nu putem nega faptul că omuleții verzi ne-au fascinat și ne-au înfricoșat de la Wells încoace, de la „Întâlnire de gradul trei”, la „Ziua Independenței”. Science fiction-ul a folosit extratereștrii ca o metaforă pentru a explora idei puternice despre comunicare, colonizare, politică, putere și modul în care ne comportăm între noi.
Steven Spielberg, James Cameron – Story of Science Fiction _ Season 1, Episode 1 – Photo Credit: Michael Moriatis/AMC
EPISODUL 2: SPACE EXPLORATION
Vom călători vreodată spre stele, așa cum ne imaginăm în scenariile SF?
Pentru mulți dintre noi, SF-ul și navele spațiale sunt două fețe ale aceleiași monede. De la H.G. Wells și Jules Verne încoace, călătoria spre stele a fost o temă centrală și o promisiune clară a poveștilor SF. Scriitori ca Arthur C. Clarke, Robert Heinlein și Ray Bradbury au plecat de la această idee și au pus bazele unor francize moderne ca „Star Trek” și „Războiul stelelor”. Ce ne așteaptă în spațiu oare și cum ne vor schimba aceste descoperiri?
Milla Jovovich – Story of Science Fiction _ Season 1, Episode 2 – Photo Credit: Peter Iovino/AMC
EPISODUL 3: MONSTERS
De ce ne e frică și de ce ne place atât de mult sentimentul?
Monștrii SF ne permit să ne explorăm ungherele întunecate ale sufletelor – a căror existență nu prea vrem să o admitem. Aceste creaturi inspirate de realitate ne reduc temerile (de necunoscut, de a greși, de cei din jur), transformându-le în prezențe vizibile. Sf-ul a apărut grație monștrilor: romanul lui Mary Shelley, „Frankenstein” este considerat a fi prima operă care explorează știința și impactul ei asupra societății. De la „Godzilla” la „Jurassic Park”, de la „Creatura” la „Stranger Things”, în acest episod explorăm cum a folosit science fiction-ul puterea fricii.
The Duffer Brothers – Story of Science Fiction _ Season 1, Episode 3 – Photo Credit: Michael Moriatis/AMC
EPISODUL 4: DARK FUTURES
Ce se întâmplă când vine sfârșitul lumii?
SF-ul este plin de distopii și lumi post-apocaliptice care reflectă fascinația noastră pentru sfârșitul lumii. Cum va arăta acesta? Ne vom da oare seama că îl trăim? Și cum am putea supraviețui? Aceste întrebări sunt centrale tematicii SF a unui viitor întunecat. Teama de sisteme de guvernământ brutale a creat opere ca „1984” și „Jocurile foamei”, iar imagini ale unei societăți prăbușite stau la baza unor povești ca „The Walking Dead”. Și dacă avem o apocalipsă, trebuie să avem și un grup de supraviețuitori post-apocaliptici care încearcă să reconstruiască societatea, pentru că omenirea e greu de distrus complet.
Mary Elizabeth Williams – Story of Science Fiction _ Season 1 – Photo Credit: Michael Parmelee/AMC
EPISODUL 5: INTELLIGENT MACHINES
Roboții viitorului – ne vor salva sau ne vor aduce pieirea?
Roboții SF sunt întruchiparea ambulantă a unei idei fascinante: inteligența artificială. În ciuda avertismentelor date de Stephen Hawking și Elon Musk, AI-ul rămâne o idee care cuprinde, în măsuri egale, promisiune și pericol. De la începuturile SF-ului (ca „Metropolis”), la pietre de hotar ale genului (ca „Terminatorul”) și până la hituri de box-office (ca „Her”), mașinăriile inteligente sunt o fântână nesecată de idei. Și pe bună dreptate: aceste tehnologii odinioară distantă și potențial periculoase nu mai par atât de îndepărtate.
Arnold Schwarzenegger – Story of Science Fiction _ Season 1 – Photo Credit: Michael Moriatis/AMC
EPISODUL 6: TIME TRAVEL
Putem călători în timp și, dacă da, ne putem schimba soarta?
Călătoria în timp este una dintre cele mai tentante idei din science fiction. H.G. Wells a inventat conceptul de mașină care poate călători în timp în „Mașina timpului”, iar de atunci scriitorii și autorii de film au explorat posibilitățile, paradoxurile și capcanele acestei idei. Există oare linii temporale multiple? Ne putem schimba soarta? Sau suntem păpuși într-o linie temporală fixă? De la „Înapoi în viitor”, la „Terminatorul”, acest episod explorează aceste idei și răspunde întrebărilor iscate de ele.
Danny Rubin – Story of Science Fiction _ Season 1 – Photo Credit: Michael Moriatis/AMC
JAMES CAMERON (Producător executiv)
James Cameron este un renumit realizator de film și explorator. Ca regizor, scenarist și producător, a stat în spatele unora dintre cele mai memorabile filme ale ultimilor 30 de ani: „Terminatorul”, „Aliens”, „Abisul”, „Terminator 2: Ziua Judecății”, „Minciuni adevărate”, „Titanic” și „Avatar”.
Acesta din urmă este pelicula cu cele mai mari încasări din istorie, având peste 2,7 miliarde de dolari la box-office-ul mondial, depășind anteriorul deținător al recordului – tot un film marca James Camero, „Titanic”, care a deținut acest titlu timp de 12 ani. Peliculele sale au în palmares și numeroase nominalizări și premii: „Titanic” are 14 nominalizări la Oscar (un record) și 11 Oscaruri (tot un record), inclusiv trofee pentru „cel mai bun film” și „cel mai bun regizor”. „Titanic” și „Avatar” au câștigat și Globul de Aur la categoriile „cel mai bun film” și „cel mai bun regizor”, iar al doilea film a fost nominalizat la 9 Oscaruri, câștigând 3.
În ultimii 17 ani, Cameron a dezvoltat sisteme de filmat 3D revoluționare, pentru film, documentar, evenimente sportive și nu numai. A fost pionierul renașterii acestei tehnologii, care a transformat industria cinematografică în ultimii ani. În plus, a dezvoltat și vehicule, echipament 3D și sisteme de iluminat destinate explorării oceanelor, la mare adâncime. Recent, Cameron a stat în fruntea celei de-a opta expediții în unele dintre cele mai adânci zone maritime din lume. Asta după ce, pe 26 martie 2012, a stabilit recordul pentru cea mai adâncă scufundare solo, într-un vehicul creat de el, în Challenger Deep, cel mai adânc punct cunoscut de pe Terra, la 10.908 metri adâncime.
– Story of Science Fiction _ Season 1 – Photo Credit: Michael Moriatis/AMC
Cameron este Explorator National Geographic și a primit cel mai prestigios premiu marca National Geographic (Medalia Hubbard), dar și medalia Clubului Exploratorilor (acordându-i-se titlul de Exploratorul Anului).
Oscarurile de anul acesta au trecut la fel de repede cum a trecut și bucuria sau dezamăgirea noastră. La fel ca oricare artă, cinematografia este subiectivă: poate alte producții meritau să fie nominalizate sau să caștige. Cu șapte nominalizări, Trei panouri în afara orașului Ebbing, Missouri a primit doar două premii, pentru cea mai bună actriță în rol principal și pentru cel mai bun actor în rol...[Read More]
Catifea. Mătase. Dantelă. Satin. Secrete ascunse în căptușeală. Mesaje, sentimente, dorințe și gânduri misterioase, care niciodată nu o să fie citite, simțite sau trăite. Artistul își ascunde semnătura și își admiră cu nostalgie opera, sfârșitul unui vis transformat în realitate. Ideile îl înconjoară cu timiditate sau cu îndrăzneală. Treptat, la apariția muzei, ele prind din nou culoare, formă și ...[Read More]
Am terminat serialul aseară, acum destul de multe ore. Și nici acum nu pot să-mi iau gândul de la el. Am intenționat să scriu cronica imediat ce avea să se sfârșească ultimul episod, dar planul meu n-a prea mers. Pur și simplu nu-mi veneau cuvintele, și nici acum nu cred că s-a îmbunătățit situația. Când ceva te atinge așa de profund, încât te influențează radical (mai mult sau mai puțin) de ceva,...[Read More]