Atlanta (2016– )

Cronici Seriale
10

Perfect

2

User Avg

Atlanta (2016– )
Atlanta (2016– )

Serialul acesta este însă mult mai mult decât un sitcom. Atlanta oferă o privire încărcată de realism asupra numeroaselor probleme ale societății. Sigur, momentele de umor sunt multe, extrem de bine scrise și creează instant râsul. Însă Donald Glover reușește, prin intermediul acestei producții, să producă un comentariu profund despre industria muzicală actuală, rasism, stereotipuri, relații și multe altele.

Allied (2016) on IMDb

În anticiparea celui de-al doilea sezon din Atlanta, am decis să revăd toate cele 10 episoade ale serialului creat de Donald Glover. Nu pentru că aș fi vrut să îmi reîmprospătez memoria, amintindu-mi foarte bine temele fiecărui episod, ci pentru că voiam să mai arunc o privire la personajele bine scrise, la atmosfera unică a Atlantei și, nu în ultimul rând, la povestea plină de realism pusă pe micul ecran de Glover, cu ajutorul lui Hiro Murai.

Atlanta spune povestea rapper-ului Paper Boi (Brian Tyree Henry) și a vărului său, Earn Marks (Donald Glover), care îi este și manager. Cei doi călătoresc împreună pe scena muzicii din Atlanta, această Mecca a industriei rap-ului, confruntându-se cu diferite situații sociale de actualitate. Episoadele sunt scurte, fiecare având aproximativ 20 de minute, durata standard pentru un sitcom.

Serialul acesta este însă mult mai mult decât un sitcom. Atlanta oferă o privire încărcată de realism asupra numeroaselor probleme ale societății. Sigur, momentele de umor sunt multe, extrem de bine scrise și creează instant râsul. Însă Donald Glover reușește, prin intermediul acestei producții, să producă un comentariu profund despre industria muzicală actuală, rasism, stereotipuri, relații și multe altele.

Glover portretizează personajul principal al serialului,Earn Marks, cel care are parte de cea mai mare evoluție de-a lungul celor 10 episoade. Earn este un tip falit din Atlanta, tatăl unei fetițe (Lottie) căreia nu îi poate oferi prea multe, ea constituind principala sa motivație pentru a face bani. Așadar, când Earn află că vărul său (Alfred) a devenit un rapper cunoscut într-o oarecare măsură, își dorește să îl managerieze pe acesta. Earn Marks pare a fi, la prima vedere, un stereotip: negru, cu o slujbă care plătește prost și vrea să intre în industria rap-ului alături de vărul său, însă Donald Glover reușește să îi dea personajului său multe fațete, transformându-l într-unul complex și extrem de ușor de plăcut.

Alfred este, în multe momente, opusul total al vărului său. Caracterizat de alte personaje ca fiind ”a thug”, Paper Boi este cel care oferă momentele și replicile controversate din serial, cel care își expune părerile fără perdea și, din aceste motive, este de cele mai multe ori țapul ispășitor al grupului. Opiniile sale nasc conflicte, chiar și când acestea sunt bine argumentate, iar Alfred pare să fie tot timpul blocat între motivația sa de a face rap, reprezentată de bani, și felul în care el este perceput de alți oameni, ca fiind unul dintre puținii rapperi care încă au o pasiune pentru această industrie.

Darius (Lakeith Stanfield) este prietenul lui Paper Boi și personajul meu favorit din Atlanta. Lakeith Stanfield este incredibil de talentat și, la numai 26 de ani, a participat în numeroase proiecte extrem de reușite, precum Dope, Selma, Straight Outta Compton și Get Out. Abia aștept să îl văd în rolul principal într-o peliculă, pentru că în Atlanta, Stanfield fură fiecare scenă în care apare. Personajul lui este cel ce livrează de multe ori replicile amuzante, iar felul în care este scris și acțiunile sale îi conferă abilitatea de a intra ușor în grațiile publicului.

Vanessa este fosta prietenă a lui Earn și mama lui Lottie, fiind interpretată de Zazie Beetz (cea care a primit rolul lui Domino în Deadpool 2). Personajul ei este unul extrem de interesant, în principal prin prisma relației ei cu Earn, care nu este una convențională. Deși cei doi sunt despărțiți, din fața micului ecran parcă ai simți că încă există ceva acolo. Filozofia ei despre viață este una simplă: se consideră o mamă puternică și foarte capabilă să își crească fiica de una singură, fiind un personaj cu o viziune foarte clară asupra lucrurilor.

Doza de realism insuflată fiecărui episod este una consistentă, dar extrem de inteligent administrată. În Atlanta, banii sunt cei mai importanți, fiind principalul lucru căutat de majoritatea personajelor. Serialul nu surprinde un singur punct de vedere, oferind privitorilor mai multe variante în înțelegerea situațiilor de actualitate. Acest lucru este foarte ușor observabil în episodul 5, ”Nobody Beats the Biebs”, acolo unde avem un Justin Bieber negru, al cărui comportament ar trebui să fie impardonabil. Cu toate acestea, lumea din jurul său îl acceptă și chiar îl adoră, iar în momentul în care acesta intră în conflict cu Paper Boi, celui din urmă i se spune: ”Play your part. Nobody wants Justin to be the asshole.” În doar două propoziții, Glover reușește să critice industria muzicală și să tragă un semnal de alarmă asupra felului în care sunt priviți artiștii de rap.

Îmi e greu să găsesc îndeajuns de multe cuvinte de laudă pentru episodul 7 al serialului (B.A.N. aka Black American Network). În acest episod, Paper Boi este invitatul talk-showului Montague, pentru a vorbi despre transsexuali, sexualitate și toleranță. Aici ne este dat să vedem cu adevărat felul în care Alfred gândește, care sunt opiniile lui și de ce are (sau nu) dreptate. Este de asemenea și cel mai amuzant episod al sezonului, prezentând povestea unui tânăr de culoare care are convingerea că este un bărbat alb de 35 de ani.

Regia este una simplă, de tv, în marea majoritate a episoadelor. Cadrele nu presupun nimic extraordinar, însă nici nu e nevoie de acest lucru, pentru că în Atlanta, dialogurile și povestea contează mai mult decât orice altceva. Cu toate acestea, putem remarca soundtrack-ul, care este unul excepțional, Glover reușind să prezinte diferite stiluri de rap (melodii de la OutKast, Nelly și chiar Migos, care apar într-unul din episoade), funk și soul (Funkadelic, Kamasi Washington). De asemenea, Glover își aduce și el aportul la coloana sonoră, prin intermediul alter ego-ului său, Childish Gambino.

Atlanta nu este un serial ”comercial”. Umorul este inteligent, iar criticile lui Glover, livrate prin intermediul personajelor, sunt de multe ori subtile. Nu există kitsch-uri, dialoguri cheesy sau personaje de umplutură. La prima vedere, Atlanta pare o producție de nișă, adresată publicului de culoare sau fanilor unui anume stil de muzică. Îndrăznesc să spun însă că, dacă îți răpești 20 de minute pentru a vedea măcar un episod, vei realiza de ce Atlanta e cel mai bine scris serial al momentului. De altfel, acest lucru a fost deja recunoscut la premiile Emmy și la Globurile de Aur de anul trecut, unde Atlanta a câștigat premiile pentru cea mai bună regie într-un serial de comedie, cel mai bun actor în rol principal într-un serial de comedie, respectiv cel mai bun serial – musical sau comedie și cea mai bună interpretare într-un serial – musical sau comedie.

10

Perfect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader