Riverdale (2016 – ): The Town with Pep

Cronici Seriale
7.5

Bun

9.6

User Avg

Riverdale (2016 – ): The Town with Pep
Riverdale (2016 – ): The Town with Pep

La prima vedere, Riverdale pare un orășel liniștit și obișnuit, suficient de mic încât toată lumea să cunoască pe toată lumea. Nu te lăsa însă păcălit de aspectul aparent idilic pe care lacul și pădurea de arțari îl dau orașului. Când comunitatea e atât de strânsă și când există conflicte între anumite familii transmise din generație în generație de parcă ar fi o moștenire de familie, e greu să ții secrete sau să le oprești din a ieși la suprafață. Asta nu înseamnă însă că lumea nu încearcă, sau că nu există secrete care mai de care mai întunecare așteptând să vadă lumina zilei.

Allied (2016) on IMDb

Disclaimer: am început Riverdale fără să fi citit vreodată comics-urile. Știam de existența lor, datorită celebrului triunghi amoros dintre Archie, Betty și Veronica (am întâlnit atât de des triunghiuri amoroase descrise folosind aceste trei nume, încât cred că îmi era aproape imposibil să nu fi auzit de el). Dar cam aici se opresc cunoștințele mele: nu știu nimic din acțiune sau din destinele personajelor în comics-uri. Știu doar că serialul a fost promovat ca fiind o versiune diferită a benzilor desenate, una mai sexy și mai întunecată. Nu sunt în măsura de a face comparații între ele, însă pot vorbi despre serial. Diferit? Probabil. Sexy și întunecat? Și încă cum.

Preferințele mele în materie de seriale se îndreaptă de obicei spre dramele serioase și emoționante, bine jucate și atent scrise și gândite. Am însă momente în care prefer ceva mai light și mai puțin solicitant emoțional și intelectual, momente în care am chef de un serial cu adolescenți, unde toată lumea se combină cu toată lumea și unde personajele par să trăiască o dramă după alta, fără să apuce să își tragă respirația între ele. Seriale guilty pleasure, dacă preferi.

Cam prin perioada în care a apărut primul trailer pentru Riverdale, aveam chef de așa ceva, de drame adolescentine interminabile. Am fost foarte aproape de a mă apuca de Pretty Little Liars din acest motiv, însă s-a întâmplat să văd trailerul de la Riverdale înainte de a face rost de primul sezon. Cum am preferat să iau un serial de la început în loc să încep unul cu mai mult de 150 de episoade, decizia a fost luată. Nu am avut încă motive să o regret.

La prima vedere, Riverdale pare un orășel liniștit și obișnuit, suficient de mic încât toată lumea să cunoască pe toată lumea. Nu te lăsa însă păcălit de aspectul aparent idilic pe care lacul și pădurea de arțari îl dau orașului. Când comunitatea e atât de strânsă și când există conflicte între anumite familii transmise din generație în generație de parcă ar fi o moștenire de familie, e greu să ții secrete sau să le oprești din a ieși la suprafață. Asta nu înseamnă însă că lumea nu încearcă, sau că nu există secrete care mai de care mai întunecare așteptând să vadă lumina zilei.

Departe de mine acest gând. După cum ne previne și Jughead la începutul fiecărui episod, aparențele înșală, pisica blândă zgârie rău și apele liniștite sunt adânci. Suficient de adânci pentru a putea arunca un cadavru înăuntru… însă nu și pentru a-l ține acolo. După cum spuneam și mai sus, secretele au enervanta tendință de a ieși la suprafață în cele mai nepotrivite momente.

Vă întrebați probabil cine e nefericitul suflet care și-a sfârșit zilele în apele râului Sweetwater. Jason Blossom e băiatul de aur cu păr de foc. Cred că Ursitoarele din Frumoasa din Pădurea Adormită i-au făcut o vizită după ce au ieșit de la botezul Aurorei, căci viața pare să-l fi binecuvântat în toate privințele posibile: frumos, popular, iubit de toți, urmaș al celei mai bogate și puternice familii din Riverdale. Însă nici el nu a scăpat de Zâna cea Rea și ale ei blesteme. Conacul în care locuiește familia Blossom pare desprins dintr-un roman gotic: o casă imensă și rece, cu holuri întunecate și mobilă veche, ai cărei pereți sunt bântuiți de secrete sumbre, conacul are până și un nume, Thornhill. Să vă mai spun că domeniul Thornhill se laudă cu faptul că are propriul cimitir?

Aurora și-a înțepat degetul în acul unui fus și a dormit un secol. Jason Blossom a primit o împușcătură de pistol ce l-a adormit pentru eternitate. Cât timp încă era în viață, orașul Riverdale se bucura de un echilibru precar pe muchia unui cuțit foarte ascuțit, deasupra unui abis adânc. Moartea lui a acționat asemenea unei pietre aruncate pe suprafața unui lac, tulburând apele aparent liniștite și declanșând, mai mult sau mai puțin, lanțul de evenimente cu care se confruntă acum orașul.

Despre familia Blossom se pot spune multe, însă cred că ar fi cazul să trec la personajele principale ale serialului. Să începem deci cu personajul eponim al benzilor desenate. Archie Andrews (K. J. Apa) pare la început să fie adolescentul tipic al serialelor americane. În primele episoade, cea mai grea alegere pe care trebuie să o ia e dacă să își petreacă după-amiezile cântând la chitară și compunând cântece sau jucând fotbal în echipa școlii. În comics-uri, e cunoscut pentru inabilitatea de a lua o hotărâre atunci când are mai multe variante la dispoziție, mai ales în ceea ce privește viața sa amoroasă. Din fericire, serialul pare să-l fi vindecat în parte de acest sindrom enervant.

Pe măsură ce misterele din Riverdale se adâncesc, iar problemele tind să devină din ce în ce mai serioase, Archie se vede nevoit să se maturizeze și să învețe că deciziile corecte rareori sunt cele ușoare. Devine o persoană pe care prietenii săi se pot baza. Poate nu e întotdeauna de acord cu deciziile lor, însă e acolo pentru ei, îi susține și îi ajută.

Betty Cooper (Lili Reinhart) e fata din vecini. Ea și Archie sunt cei mai buni prieteni de când se știu, însă Betty pare să aibă pentru Archie sentimente ce depășesc o simplă prietenie. E un crush inocent și puțin copilăresc, sortit să rămână în fundal – prea multe alte lucruri mai importante se petrec în același timp în Riverdale.

Țin minte că am văzut odată o postare pe Facebook (unde altundeva) în care personajele din Riverdale erau sortate în Casele din Harry Potter, iar Betty era trecută la Astropufi (Hufflepuff). Am rămas convinsă până în ziua de azi că a avut loc o greșeală când au sortat-o pe Betty, înșelați poate de hainele cuminți, în culori pastelate, care constituie marea majoritate a garderobei ei. Nu vă lăsați însă înșelați.

La prima vedere, Betty pare a fi fata perfectă din toate punctele de vedere, care face mereu ceea ce trebuie și care deține controlul absolut al elementelor vieții ei. Niciun fir de păr, nicio buclă nu e nelalocul său în iconica și blonda coadă de cal a tinerei fete. Sub înșelătoarea mască zâmbitoare se ascunde însă o întunecime sufletească surprinzătoare, care iese la suprafață atunci când Betty pierde controlul și se lasă pradă dorințelor întunecate și periculoase. Ce-i drept, asta nu se întămplă foarte des… deocamdată. În restul timpului, Betty e o fată isteață și drăguță, preocupată de jurnalism, de justiție și de adevăr, care ține mult la prietenii ei.

Veronica Lodge (Camila Mendes) e nou-venită în Riverdale. Provenind dintr-o familie bogată, e obișnuită cu luxul și cu societatea mondenă din New York, unde avea reputația unei așa-zise fete rele. Dar, după ce tatăl ei ajunge la închisoare după ce poliția descoperă că era implicat în anumite afaceri nu tocmai legale, ea și mama ei se mută în Riverdale, iar Veronica își promite ca odată cu schimbarea orașului să se schimbe și ea, devenind o persoană mai bună și renunțând la obiceiurile manipulative din New York. Ce noroc pe ea, căci Riverdale e locul ideal pentru așa ceva… nu.

Din fericire pentru noi, nu renunță de tot la ele, nu atunci când situația o cere și când își poate ajuta astfel prietenii. Îmi place Veronica: ai crede că e superficială și răsfățată, însă e loială prietenilor ei, inteligentă, sigură pe sine și autoare a unor soluții creative pentru rezolvarea problemelor de care se lovesc adolescenții (vă amintiți ce ziceam, cu doar câteva rânduri mai sus, de acele obiceiuri manipulatoare). Și foarte încăpățânată atunci când vrea, mai ales atunci când vine vorba de secretele (financiare și nu numai) ale familiei ei, pe care e hotărâtă să le descopere cu orice preț.

Nu vrei să-ți fie dușmancă, să-și îndrepte împotriva ta schemele și ideile. Crede-mă, e mult mai bine să o ai drept prietenă și aliată. Am impresia că în comics-uri e caracterizată și desenată astfel încât să fie antiteza lui Betty, bruneta femme-fatale. Însă aici nu e chiar așa: prietenia ei cu Betty e sinceră, iar cele două au mai multe în comun decât ai crede inițial.

Jughead Jones (Cole Sprouse) e cel mai bun prieten al lui Archie și lupul singuratic al grupului. Trăiește pe partea greșită a liniilor de tren (“on the wrong side of the tracks”), la propriu și la figurat, iar cu tatăl lui, liderul bandei The Southside Serpents, are o relație complicată. E prins între eticheta de adolescent neînțeles și ciudat care vrea să fie lăsat în pace (etichetă ce nu îl enervează, dimpotrivă, câteodată și-ar dori ca lumea să țină mai mult cont de ea) și dorința de a avea prieteni și de a face totuși parte dintr-un grup care să îl înțeleagă; dacă ar putea să fie doar membru cu jumătate de normă al acestui grup, ar fi perfect.

Pasionat de scris și cinefil convins, aproape veșnic încruntat, Jughead își pierde nopțile în localul deschis non-stop al lui Pop Tate, cu o cană de cafea alături și laptopul deschis în față, pe care scrie de zor un roman, bazat pe evenimentele sumbre și întunecate ce se petrec, și parcă nu se mai opresc, în orașul Riverdale.

Cheryl Blossom (Madelaine Petsch) e sora geamănă a lui Jason, și unul dintre personajele mele preferate. Oh, Cheryl, nici nu știu de unde să încep să o descriu. E imprevizibilă, a wild card, un personaj ale cărui intenții și dorințe sunt de greu de ghicit. Pe parcursul episoadelor se găsește atât de partea grupului nostru favorit, cât și împotriva lor, în funcție de ceea ce vor protagoniștii să întreprindă și de starea ei de spirit. Înțeleg dacă la început o vei considera doar o tipică queen bee și cam atât, arogantă și superficială, dar în ochii mei cel puțin a părut mai mult decât atât.

Aș minți dacă aș afirma că nu are momente când o asemenea părere ar fi justificată, însă în spatele măștii de indiferență și mândrie se ascunde o tânără inteligentă și vulnerabilă, uneori puțin instabilă emoțional, care nu vrea decât să fie iubită și acceptată de cei din jur. Jason a fost singura persoană care a ținut cu adevărat la ea, necondiționat, iar moartea lui a afectat-o puternic, mai mult decât ar vrea să recunoască. Legătura dintre ei a fost una puternică și intensă, câteodată căpătând chiar o tentă ușor incestuoasă.

Când Jason a murit, a dispărut și ancora ei de sprijin, scufundată pe fundul râului. Nu a avut parte de o copilărie fericită sau de un cămin iubitor, astfel încât acum se agață de orice urmă de afecțiune pe care o primește, cu o tenacitate aproape obsesivă. Nu faceți însă greșeala de a o subestima: în ciuda momentelor de fragilitate, Cheryl rămâne o tânără puternică și încăpățânată, stăpână pe sine în marea majoritate a timpului, care știe ce vrea și ar face aproape orice ca să obțină acel ceva. Ah, și are un păr pe care i-l admir în fiecare episod în care apare. Poate e lungimea de vină, dar am încercat și eu să-mi port părul de o singură parte a gâtului și nu mi-a ieșit, spre adânca mea nefericire.

Nu am rămas în pană de personaje despre care să scriu, însă dacă aș vorbi de toate m-aș întinde și mai mult decât am făcut-o deja. Riverdale a fost serialul potrivit la momentul potrivit. L-am început când aveam chef de fix așa ceva, și, recunosc, m-a prins. Faptul că acum sunt în urmă cu vreo 10 episoade nu are absolut nicio relevanță. Mi-a plăcut atmosfera sumbră a orașului, pericolele care par să se ascundă la fiecare pas, așteptând doar ocazia nepotrivită pentru a ieși la iveală.

Riverdale are propriul său criminal în serie (sau chiar criminali, dacă e să dai crezare anumitor zvonuri), familii cu secrete întunecate și întortocheate, bande de gangsteri și droguri. Între noi fie vorba, drogul respectiv are un nume care zici că e o onomatopee ce descrie niște clopoței de Crăciun, dar fie. Se întâmplă atâtea lucruri încât e greu să te plictisești de serial, să renunți la a urmări aventurile și peripețiile personajelor. Nu e o capodoperă, însă e a alegere bună atunci când vrei un serial captivant care să te distragă de la propria viață și care să te facă să realizezi cât de liniștit e, probabil, orașul tău, prin comparație.

Încă ceva, o ultimă impresie pe care tocmai mi-am amintit că am uitat să o menționez. E posibil ca unele replici să vi se pară puțin forțate, exagerat de teatrale (la tine mă uit, Cheryl), de genul „nimeni nu vorbește așa în realitate”. Pe mine nu m-a deranjat, căci mi-a lăsat impresia că replicile respective au fost intenționat scrise așa, de parcă serialul se ia cumva singur peste picior, ceea ce m-a amuzat. Dacă te enervează cumva, amintește-ți că serialul e, practic, romanul pe care îl tot scrie Jughead. Replicile sunt făcute să fie replici de personaje și nu de oameni reali, dacă asta are sens.

Cum nu am citit comics-urile, nu am ce să spun de serial ca și adaptare. V-aș putea oferi doar informații de mâna a doua, luate de la alții de prin toate părțile, care nu cred că v-ar ajuta. Dacă ceea ce intră la categoria hearsay nu e acceptat in instanță în sălile de judecată, de ce ar fi aici? Vă las așadar doar cu impresia pe care mi-a lăsat-o Riverdale ca serial de sine stătător. Eu îl recomand, mai ales dacă aveți chef de un serial cu adolescenți unde adulții sunt, ca de obicei în astfel de cazuri, inutili mare parte din timp, prezenți doar ca spectatorii să nu aibă motiv să se întrebe de ce nu trăiesc adolescenții într-un orfelinat.
P.S. Dacă puteți, vă recomand să îl urmăriți cu o porție de cartofi prăjiți în față și un milkshake, ca să intrați mai bine în atmosfera serialului.
7.5

Bun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader