Wind River (2017)

Cronici Filme
10

Perfect

8.8

User Avg

Wind River (2017)
Wind River (2017)

Wind River este un film dur, sfâșietor și extrem de emoțional, care nu se ferește să arate problemele legii. Nu îmi vine în minte ultima dată când am văzut o scenă finală atât de perfectă în execuție. Acesta a avut un efect incredibil asupra mea. Am rămas cu gândul la filmul lui Sheridan multe ore după ce l-am văzut

 pe IMDb

La sfârșitul săptămânii trecute, am văzut Three Billboards outside Ebbing, Missouri, și opinia mea imediată a fost „ok, am găsit cel mai bun film al anului trecut, fără niciun dubiu”. Fast forward peste câteva zile și un film începe cu o tânără alergând prin zăpada munților din Wyoming în picioarele goale. Atmosfera m-a cucerit instantaneu și am simțit că pelicula asta va fi specială. Și așa a fost.

Wind River este scris și regizat de Taylor Sheridan, care a mai scris scenariul peliculelor Sicario și Hell or High Water. Sheridan crește cu fiecare film pe care îl face, și asta se observă atât în scriitura sa, cât și în viziunea de regizor. Scenariul din Wind River este cel puțin la același nivel cu cel din Hell or High Water sau Sicario, iar cadrele sunt superbe.

Începutul filmului funcționează extraordinar de bine în a seta atmosfera și tonul pe care Wind River îl are. Albul zăpezii domină vizual, și îi creează spectatorului senzația de frig și de izolare. Cadrul de început, cu tânăra alergând prin zăpadă, se încheie ambiguu, și nu știm de ce aceasta fuge sau către ce se îndreaptă. Imediat după, este introdus personajul principal, Cory Lambert, interpretat de Jeremy Renner. El este un vânător, extrem de priceput în urmărirea animalelor sălbatice și interpretarea urmelor acestora. Acțiunea peliculei începe în momentul în care Cory, plecat în urmărirea unor lei de munte, găsește cadavrul unei persoane. Descoperirea macabră duce la chemarea unei agente FBI, Jane Banner (Elizabeth Olsen), care pare complet nepregătită pentru situație. Astfel, avem un murder mystery pe care trebuie să îl rezolvăm și pe spatele căruia este construit un film excelent.

Personajul lui Jane Banner este cel cu care audiența rezonează. Este acel pește pe uscat, care se adaptează cu greu la mediul în care se regăsește. Trimisă din Vegas, Jane ajunge în Wyoming fără să fie pregătită pentru temperaturile sub zero grade din munți. Ea trebuie de asemenea să se confrunte cu opiniile neîncrezătoare ale amerindienilor din rezervația Wind River, care nu o văd calificată pentru a rezolva cazul. Elizabeth Olsen interpretează rolul acesta foarte bine, iar evoluția personajului ei este lentă, graduală și, mai important, firească. Jane Banner începe ușor-ușor să ia atitudine și învață să controleze situația.

Jeremy Renner este Cory Lambert, personajul principal al filmului, iar faptul că nu a fost nominalizat la Oscaruri la categoria Best Actor mi se pare o nedreptate. Renner are în Wind River cea mai bună interpretare a carierei lui, arătând aici, mai mult ca în Hurt Locker sau Avengers, cât de bun este ca actor. Cory Lambert se confruntă cu propria lui dramă, situată în trecutul nu prea îndepărtat, de care încearcă să scape. Nu are succes însă, iar descoperirea cadavrului are rolul de a-i aduce aminte de greșelile trecutului, și de a-i da un imbold în plus către găsirea criminalului. Abilitățile sale de vânător sunt acum puse în practică în căutarea unui alt tip de animal, mai periculos decât ținta sa inițială (leul de munte). Cory cunoaște zona ca-n palmă, și asta îi permite să o îndrume pe Jane în direcția cea bună de fiecare dată.

În film mai apar și Jon Bernthal (The Punisher), Kelsey Asbille (One Tree Hill), precum și actori de origini amerindiene: Gil Birmingham (Hell or High Water) și Graham Greene (Dances with Wolves). Dintre aceștia, Gil Birmingham este cel care iese cel mai bine în evidență, cu o interpretare sfâșietoare a tatălui victimei, Martin. El are de altfel un rol extrem de important în ultimul cadru al peliculei, imaginea sa fiind una care rămâne vie în mintea spectatorului.

Wind River mai are un personaj extrem de important: atmosfera. Prin cadrele sale, Taylor Sheridan reușește să personifice atmosfera și elementele ambiente. Astfel, albul necontenit al munților din Wyoming transcende ecranul și cuprinde spectatorul într-un aer rece, iar izolarea completă a comunității din rezervația naturală este scoasă în evidență. O spune chiar Cory: „Luck don’t live out here.” Locația este unul din cele mai importante aspecte ale unui murder mystery reușit, iar în cazul de față, peisajul neprietenos al munților Wind River este perfect. Am fost imediat trimis cu gândul la Fargo, filmul fraților Coen, la fel de complex și de bine structurat precum pelicula lui Sheridan. Faptul că zona este una retrasă, în care amerindienii au fost împinși să trăiască de către albi, este evidențiat prin cadrele largi, care cuprind spațiul vast și dezolat, acoperit de zăpadă. De altfel, felul în care sunt tratați amerindienii este unul din subplot-urile peliculei, pe această cale fiind livrată una din cele mai bune replici din Wind River: „Why is it that whenever you people try to help us, you always insult us first?”.

Povestea filmului este ca o pânză pe care sunt desenate și ilustrate multe adevăruri crunte. Wind River este un film dur, sfâșietor și extrem de emoțional, care nu se ferește să arate problemele legii (scena autopsiei și cuvintele de sfârșit). Nu îmi vine în minte ultima dată când am văzut o scenă finală atât de perfectă în execuție. Este construită în tonul filmului și oferă personajelor un sfârșit demn, plin de emoție. De altfel, Wind River a avut un efect incredibil asupra mea. Am rămas cu gândul la filmul lui Sheridan multe ore după ce l-am văzut, acesta fiind lucrul pe care îl apreciez cel mai mult la un film bun. Un film bun îți rămâne proaspăt în minte, îți impregnează în retină anumite cadre, care au un efect asupra ta. Wind River este cu siguranță un film bun, ba mai mult: îl consider cel mai bun film al lui 2017.

10

Perfect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader