The Sound of Music · Sunetul muzicii (1965)

Cronici Filme Foxisme
10

Perfect

7.9

User Avg

The Sound of Music · Sunetul muzicii (1965)
The Sound of Music · Sunetul muzicii (1965)

Povestea unei tinere austriece, Maria, care în anii '30 părăsește mănăstirea în care fusese educată, în dorința de a se face utilă în lumea de afară. Ea este trimisă de călugărițe să îndeplinească rolul de guvernanță a celor șapte copii ai căpitanului Georg Von Trapp care, văduv fiind și mai mereu plecat, nu poate face față singur educației copiilor săi. Ajunsă aici, Maria este întâmpinată cu ostilitate, dar ea își păstrează buna dispoziție și amabilitatea față de aceștia, reușind în scurt timp să îi cucerească.

Murder by Death – Cinci detectivi la miezul nopții (1976) pe IMDb

„You know how Sister Berthe always makes me kiss the floor after we’ve had a disagreement? Well, lately I’ve taken to kissing the floor whenever I see her coming, just to save time.”

Timpul este o resursă prețioasă, dar, oricât am încerca, de fiecare dată când avem impresia că i-am apreciat adevărata valoare și putem să ducem până la capăt toate lucrurile pe care le-am planificat într-o zi, într-o săptămână sau, de ce să nu fim aventuroși, într-un an, în momentul în care aruncăm o privire în trecut, nu reușim să bifăm nici măcar jumătate din lucrurile pe care ni le-am propus. Vina este parțial a noastră, dar oare cum ai putea să faci o alianță sau să formezi o legătură strânsă cu acest prieten fictiv și atotputernic, când prezența lui devine tangibilă doar în clipe de stres, presiune sau când amintirile alunecă pe lângă tine la vederea unei poze?

Asta am pățit și eu azi (30.03). Ochii mei au trecut fugar pe lângă o poză cu Julie Andrews și Christopher Plummer, însă nu era o imagine din filmul care mi-a marcat copilăria și m-a făcut să îmi înnebunesc părinții câteva zile pe an, când simțeam nevoie de a cânta una dintre melodiile de pe coloana sonoră, tare și răspicat, în ciuda faptului că nu am voce și niciodată nu am fost aleasă să cânt în corul școlii (abia plecam mai devreme de la liceu). Nu. A fost o poză care m-a făcut să rămân blocată câteva secunde în fata laptopului, când am realizat că au trecut 50 de ani de când a avut premiera Sunetul muzicii, când am realizat cât au îmbătrânit cei doi protagoniști și cât de mult ii apreciez pentru tot ce au făcut.

50 de ani. Jumătate de veac.

Surpriza a fost de scurtă durată și nici răceala care mă ține captivă în casă de mai bine de jumătate de săptămână nu a fost suficient de puternică pentru a mă împiedica să fredonez melodia mea preferată. Prietenii mei știu că am o pasiune nefirească atunci când vine vorba de SF și Fantasy (cărți, filme, seriale), dar puțini știu că iubesc filmele clasice, că sunt amorezată de Laurence Olivier și în ultimele minute din Pe aripile vântului ochii mei înoată în lacrimi.

10 nominalizări la Oscar.

5 premii câștigate, inclusiv la categoria Cel mai bun film.

Austria. 1930. Maria (Julie Andrews) este o tânără fermecătoare și plină de viață, care trăiește într-o mănăstire și încearcă să devină măicuță. Energia ei nu poate să fie ținută în frâu, regulile stricte îi răpesc umbra de zâmbet de pe chip și se simte fericită doar în rarele ocazii când reușește să scape de îndatoriri și să fugă în natură, când dansează și cântă pe câmpurile acoperite cu flori, liberă și lipsită de griji.

Tristețea ei este observată de Maica Superioară, care primește o scrisoare de la Căpitanul Georg Von Trapp (Christopher Plummer): are nevoie de o guvernantă. Deși Mary nu este persoana cea mai potrivită pentru slujbă, își face bagajele și se îndreaptă plină de speranță spre reședința impresionantă a familiei Von Trapp, unde îi cunoaște pe cei șapte copii ai baronului.

Fete și băieți de vârste diferite, cu caractere puternice și un simț ciudat al aventurii, care au un singur scop: să o convingă să plece. După un număr impresionant de guvernante care au fugit după câteva zile de la acceptarea slujbei sau care au renunțat din motive necunoscute, Mary pare o țintă ușoară pentru ei, o tânără care va capitula încă din prima zi după ce va fi supusă unor situații… deloc plăcute.

Cum căpitanul este mereu plecat și în rarele ocazii când se întoarce acasă își tratează familia ca pe un regiment de soldați pe care urmează să-l conducă a doua zi pe front, copiii sunt nefericiți și lipsiți de afecțiunea unui părinte. Guvernantele angajate erau femei reci și dure, care îi obligau să respecte zilnic un program strict, în care temele erau prioritatea numărul unui, iar cuvântul distracție era interzis, doar o activitate scurtă de weekend, dacă aveau timp de așa ceva.

Dacă în majoritatea filmelor (mai ales cele apărute în ultimii zece ani) legăturile dintre frați sunt distante și fragile, ei nu își vorbesc sau încearcă să se răzbune unul pe celălalt din motive banale și lipsite de sens, în Sunetul muzicii situația este cum nu se poate mai diferită: indiferent de vârstă, cei șapte copii sunt uniți și petrec fiecare minut liber împreună, fie că se ascund toți într-o cameră și plănuiesc cum să scape de următoarea guvernantă, fie că se joacă într-un loc secret din grădină. Se protejează unul pe celălalt, conștienți de un adevăr dureros de acceptat… sunt singuri împotriva tuturor.

Mary este privită la început cu neîncredere și scepticism, copiii o tratează cu răceală sau îi zâmbesc cu falsitate, dar când descoperă că ea este diferită de celelalte guvernante și nu se sperie din cauza unor farse inocente, planul lor se schimbă: vor ca ea să rămână alături de ei.

Bunătatea și blândețea ei îi impresionează pe copii, care renunță la orice urmă de prefăcătorie în fața ei și îi împărtășesc toate tainele lor, acele curiozități și secrete pe care doar un copil de șase ani le poate avea, când descoperă un fluture la pervazul de la fereastră și simte că este o minune a lumii, o frumusețe care refuză să fie descrisă prin intermediul cuvintelor, sau o tânără care simte pentru prima oară fiorii unei iubiri interzise și nu știe cum să procedeze pentru ca tatăl ei nu să fie furios și să îi interzică să-l mai vadă pe cel care i-a furat inima.

Reședința Von Trapp a suferit o transformare gravă: servitorii râd și zâmbesc, copiii sunt fericiți și aleargă desculți prin casă, muzica răsună din fiecare cameră și glasurile se împletesc într-o melodie veselă și energică până când… căpitanul Georg Von Trapp revine acasă.

Copiii fug în holul principal, se așază într-o linie dreaptă și așteaptă să fie salutați de către tatăl lor, care se uită cu furie în jur, dezamăgit de lipsa regulilor și de libertatea care le-a oferit tuturor puțină culoare în obraji. Ochii lui se opresc pe tânăra Mary, care este intimidată la început de bărbatul atrăgător și rece, însă încăpățânarea ei nu s-a domolit de când a plecat de la mănăstire și îl înfruntă cu hotărâre pe căpitan, fără să se gândească la consecințe și că el este cel care a angajat-o: nu se apără pe ea, dar va face orice ca să îi apere pe copii și să-i arate tatălui lor cât de mult a greșit și cât de multă nevoie au de o îmbrățișare și de un semn de apreciere din partea lui.

Plummer și Andrews formează o legătură magică pe ecran. Poate că povestea vi se pare un clișeu în prezent, dar vă asigur că nu asta veți vedea în Sunetul muzicii. Tânăra vulcanică și visătoare se îndrăgostește de căpitan, se înroșește când este în preajma lui și evită să-l privească sau să rămână singură cu el, iar el este fascinat de frumusețea și de tinerețea ei, de acea sete de viață care îi este familiară și străină în același timp, care îi amintește de trecut, când soția lui trăia și muzica se făcea mereu auzită în casă. Avem, însă, o mică problemă: el este logodit.

Dacă ai rețineri pentru că este Musical sau un film clasic, indiferent câte motive aș scrie, nu te voi putea să te conving să-l vizionezi și nici nu vreau să te oblig. Nu că aș avea cum, la o cugetarea mai profundă.

Dar…

… pot să îți spun că este unul dintre cele mai frumoase filme din istorie.

… pot să îți spun că te vei atașa de acești șapte copii talentați și obraznici, care ar renunța la tot ce au pentru a avea din nou o familie.

… pot să îți spun că vei râde și că vei plânge, că nu vei simți când au trecut aproape 3 ore și că vei dori să-l revezi la câteva secunde după ce s-a terminat.

Acesta… este adevăratul sunet al muzicii.

Trebuie doar să-l asculți cu atenție.

10

Perfect

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader