S-a născut o stea · A Star is Born (2018) · Maybe its time to let the old ways die.

Cronici Filme
Comandă DVD/BLU-RAY
10

Perfect

9

User Avg

S-a născut o stea · A Star is Born (2018) · Maybe its time to let the old ways die.
S-a născut o stea · A Star is Born (2018) · Maybe its time to let the old ways die.

Tragica poveste de dragoste este centrată în jurul muzicianului Jackson Maine (Bradley) care o întâlneşte pe tânăra aspirantă Ally (Lady Gaga) şi se îndrăgosteşte pe loc de ea. Deşi nu mai spera să devină cântăreaţă vreodată, Ally cucereşte publicul imediat, după ce Jack o convinge să urce pe scenă, la unul dintre concertele lui. Pe măsură ce cariera lui Ally ia amploare, povestea lor de dragoste se deteriorează, iar Jack se simte tot mai singur în interminabila lui luptă cu demonii interiori.

Premiera în România: 19. 10. 2018

Muzica este o amantă posesivă. Îl seduce și îl domină pe artist. Îi controlează visele și dorințele. Îl atrage într-o lume unde ritmul este un aliat pasager, parșiv și viclean, în timp ce vocea luptă pentru supraviețuire și fidelitate, „arma” prin care artistul își definește personalitatea și stilul, fără să fie conștient de capcana în care alunecă sau de adevăratele intenții ale muzei. În S-a născut o stea, Bradley Cooper și Lady Gaga încearcă să ignore tentațiile și să elimine stereotipurile, orbiți de pasiunea și iubirea lor pentru muzică; din păcate, atunci când se așteaptă cel mai puțin, ea cere un tribut: și nu este unul ușor de plătit.

Sunt filme pe care le aștepți cu nerăbdare de la primul teaser. Poate să fie o știre despre distribuție, un sinopsis captivant, un actor preferat sau doar câteva poze promoționale, un poster ce îți face mai multe promisiuni ca un trailer. Dar ce se întâmplă când apare și trailerul final, iar tu te încăpățânezi să asculți la nesfârșit Shallow, de teama eventualelor spoilere ascunse în soundtrack? Ignori versurile și numeri zilele până la vizionare sau îți descarci playlist-ul și realizezi că șansele lui Justin Hurwitz să câștige din nou la Best Original Song și Best Original Score au scăzut dramatic?

Am vrut să ascult (și să trăiesc) soundtrack-ul în sala de cinema. Nu la laptop sau la căști, nu pe fugă, apăsând mereu butonul de pause. Nu a fost o idee strălucită: în momentul în care Bradley Cooper cântă primele versuri din Shallow și o cheamă pe Lady Gaga pe scenă, oferindu-i curajul necesar pentru a-și învinge temerile și nesiguranța, mi-am ținut (involuntar) respirația și mi-am reținut lacrimile, conștientă de privirile ce îmi erau adresate. Nu plâng la filmele la care toți se așteaptă să vii cu șervețele la tine. La Titanic întotdeauna am ochii uscați, dar când Théoden strigă Death în Întoarcerea regelui, când Hector se luptă cu Achilles în Troia, iar o singură lacrimă alunecă pe obrazul lui Alec Newman în Dune, sunt de nerecunoscut și (aproape) că îmi este rușine de felul în care reacționez.

Știam că S-a născut o stea este un film dramatic, însă nu am crezut că mă va afecta atât de mult. Motivul este simplu: de Bradley Cooper mi-a plăcut doar în Lunetistul american, iar Lady Gaga m-a îngrozit cu „performanța” din American Horror Story (trebuie să recunosc că nici scenariul nu a ajutat-o). Dar iată că după zece, poate cincisprezece minute, ea interpretează absolut magnific La Vie En Rose (Edith Piaf), iar Cooper rostește cuvintele ce urmează să mă bântuie în următoarea perioadă: Maybe it’s time to let the old ways die.

Dacă pleci de la premisa că S-a născut o stea este o „simplă” poveste tragică de dragoste, un film pe care o să-l vezi doar dacă primește suficiente nominalizări la Oscar și la Globurile de Aur cât să-ți atragă atenția, tratezi cu superficialitate și dezinteres simbolistica implementată de scenariu la nivel cinematografic, precum și profunzimea temelor transpune pe marele ecran.

Da, știu că majoritatea nu îți sunt necunoscute, însă, dacă în alte producții sunt ascunse sau decăderea este brutală și agonizantă, de data aceasta primim o abordare mai subtilă: știm că problemele și necazurile există, dar când ești pe scenă și cânți, când muzica te salvează și fanii îți scandează numele, durerea dispare și rămâne o bucurie pură, umbrită de vicii când cortina alunecă în fața ta. Și atunci ești din nou singur. Expus. Vulnerabil.

Bradley Cooper ocupă pentru prima oară scaunul regizorului în al 4-lea remake al filmului S-a născut o stea: originalul, bazat pe What Price Hollywood?, a debutat în 1937 cu Janet Gaynor și Fredric March, urmat de două musicaluri, în 1954 cu Judy Garland și în 1976 cu Barbra Streisand, și de Aashiqui 2, un film indian din 2013. În triplu rol, regizor, actor și cântăreț, Cooper este de nerecunoscut cu chitara în brațe, prins în vâltoarea momentului, cu glasul ușor răgușit și o privire ușor tulbure, susținută de o dependență „clasică” pentru un artist: alcool și droguri.

Jackson Maine (Bradley Cooper) este un cântăreț faimos de muzică tip country. Când nu se ceartă cu fratele său Bobby (Sam Elliott) sau nu susține un concert, scurge toate sticlele de băutură pe care le găsește și adoarme în cele mai neobișnuite locuri, mort de beat, hrănindu-și viciile cu o sete înspăimântătoare. Situația nu se schimbă când ajunge într-un bar de travestiți, chiar și după ce o întâlnește pe Ally Campana (Lady Gaga), însă speranța există: oare ar putea această tânără cântăreață și compozitoare să-l salveze?

S-a născut o stea este o poveste despre ascensiune și decădere. În timp ce „steaua” lui Jack apune, iar viciile sale preiau controlul și spulberă până și confortul și bucuria trăite pe scenă, Ally strălucește în întuneric și se îndreaptă spre lumina reflectoarelor, unde trebuie să învețe că vocea nu este îndeajuns pentru a avea un succes pe măsura talentului său. Conștientă de trăsăturile ei și că nu reprezintă idealul unui record producer, Ally s-a obișnuit cu gândul că visul ei niciodată nu se va îndeplini. Dar ea nu știe cât de încăpățânat și persuasiv poate să fie Jack, cât de mult o admiră și cât de ușor îi poate seduce pe cei din jurul ei atunci când cântă.

Nu este corect să spui că există „chimie” între actori, dar Bradley Cooper și Lady Gaga te provoacă să găsești un termen mai potrivit pentru a descrie înțelegerea, armonia și pasiunea dintre Jack și Ally. Observi din timp obstacolele, mediile și țelurile diferite, probleme lui, aspirațiile ei, însă nu îți pasă. Când Jack o privește pe Ally, muzica devine o amantă geloasă. Își pierde puterea și renunță parțial la luptă. Aici se strecoară ironia supremă: muzica îi unește și îi dezbină. Muzica îi pune în antiteză și îi provoacă să se privească în oglindă, să se accepte cu bune și cu rele și să nu se mulțumească doar cu câteva duete și piese compuse pe drum, notate cu grijă în caiet.

Jack și Ally par să fie doi pribegi îndrăgostiți. Ea îi acceptă viciile, iar el îi devine mentor. O ajută să își elibereze glasul și curajul, să ridice privirea când pășește pe scenă și să își interpreteze propriile cântece, primul pas, prima fisură ce le amenință dragostea și viitorul. Intervin gelozia și nepăsarea, jignirile și reproșurile. Se pierd în scuze și regrete, în noi momente de declin și țipete ascuțite, culminând cu scene în care amândoi reiau rolul a doi străini care nu știu cum au ajuns împreună sau de ce se iubesc.

Transformarea lui Ally subliniază un adevăr imposibil de contestat: oricât de talentată ești, dacă vrei să ai succes și să devii faimoasă, dacă vrei ca numele tău să fie pe buzele tuturor, trebuie să te schimbi, de la fizic și comportament, până la stilul de muzică pentru care vrei să fii cunoscută. Totul este comercial și se rezumă la bani. Imaginea te definește și, de cele mai multe ori, nu-ți reflectă adevărata personalitate, însă fiecare realizare cere sacrificii și mici ajustări. Important pentru Ally este să nu uite cine este.

De admirat este devotamentul ei pentru Jack. Chiar și când o dezamăgește și îi face rău, ea are grijă de el și îi scuză gesturile. Uneori, am simțit că iubirea ei este mai mare și mai puternică. Lady Gaga trece de la agonie la extaz, de la dragoste la ură, de la lacrimi de bucurie la o tristețe sfâșietoare. Prestația ei este uimitoare și impresionantă: mi-ar plăcea să fie recompensată cu un Oscar, însă simt că o trădez pe Claire Foy cu un astfel de gând. Diferența dintre cele două interpretări o reprezintă scenariul: dacă personajul lui Lady Gaga a avut o evoluție spectaculoasă, Foy joacă ireproșabil în Primul om pe Lună, dar are un rol liniar, cu un singur moment de ascensiune.

La polul opus, Bradley Cooper reușește în S-a născut o stea să topească și o inimă de gheață. Vrei să-l urăști pe Jack, să îl acuzi și să îl salvezi în egală măsură, să urli la el și să-i amintești că este pe cale să-și distrugă viața și să o piardă pe Ally dacă nu renunță la viciile sale. Însă fără alcool și droguri, muzica devine o amantă mută și refuză să îl mai urmeze pe scenă și să-i recunoască talentul. Din mentor alunecă în statutul de dușman și își observă mult prea târziu greșelile. La fel ca și Ally, Jack este conștient de limitele și de defectele lui, cu o singură diferență: chiar dacă există loc pentru îmbunătățiri sau o cale de a-și rezolva problemele, face mereu doi pași în spate și unul în față, de parcă nu își dorește tot ce e mai bun, atât pentru el, cât și pentru noi (suferința noastră este reală).

Oare ce cuvinte aș putea să folosesc pentru a descrie coloana sonoră? Magnifică? Impunătoare? Copleșitoare? Aș putea să continui la nesfârșit, să iau DEX-ul în brațe și să completez lista cu zeci de aprecieri, dar cel mai bine ar fi să cauți soundtrack-ul, să îți pui căștile și să trăiești muzica, păstrând pentru final I’ll never love again. Sfatul meu este să nu asculți coloana sonoră înainte să vezi filmul.

La final, mai am două lucruri de spus: And I want to pretend that it’s not true și Sam Elliott este cel mai bun frate din lume.

10

Perfect

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader