Mari scriitori pentru mari cititori: 3 cărți „altfel” de la ART

Spargi pușculița sau ascunzi portofelul?

Lucrez cu drag la un proiect nou, înconjurată de zeci, poate chiar sute de cutii. M-am mutat din nou (sper că pentru ultima oară), prin urmare nu îmi găsesc 80% din lucruri. Nu prea mai am timp și răbdare să citesc, articolele rămân la draft, pentru că sunt nemulțumită de conținut, iar cărțile sunt triste și dezamăgite, abandonate de o cititoare care s-a decis în 2018 să își schimbe complet viața. Îmi e dor să scriu, dar mai ales să citesc. Responsabilitățile și provocările au bătut la ușă și au reușit să mă păcălească, însă stați să vedeți ce avalanșă de recomandări vă așteaptă după 15 decembrie, când redevin o bookaholică sarcastică și citesc 2-3 cărți pe zi.

Până atunci, vă reamintesc că mai puteți „profita” timp de câteva zile de campania Mari scriitori, mari cititori de la Cartepedia. Știu că portofelele au fost golite după Gaudeamus și Black Friday, dar 1) până pe 28 noiembrie (inclusiv) beneficiați de transport gratuit și 2) vreau să vă prezint câteva cărți „altfel” de la ART, pentru cititorii care ignoră stereotipurile și convențiile, mereu în căutarea unei lecturi provocatoare.

Arcul de aramă: Așa cum ne-a obișnuit și în Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei, Elizabeth George Speare acordă o atenție deosebită perioadei și detaliilor geografice, reliefând atât cu nostalgie și furie, cât și cu speranță și duioșie, lupta ce se dă în sufletul celor tineri, prinși între planurile de eliberare a evreilor și predicile pline de iubire rostite de fiul unui tâmplar, Iisus din Nazaret.

Într-o viziune critică asupra Iudaismului, așa cum a fost practicat în acel moment, etica, morala și credința se suprapun cu bătăliile, spionajul și prietenia pentru a ne oferi o lectură de o profunzime răpitoare. Alături de Daniel, orfan și sclav fugit, salvat de la moarte de o bandă de tâlhari, tinerii cititori vor oscila într-o viață lipsită de răspunderi și greutatea cătușelor strânse cu furie în jurul încheieturilor.

Ursul și Privighetoarea: Katherine Arden nu este o autoare obișnuită. Ocrotită de un mit, ea răscolește folclorul rusesc și le oferă cititorilor un basm liric și o poveste întunecată, cu o eroină curajoasă și îndrăzneață, ce refuză să își coboare privirea și să se supună normelor, doar pentru că acesta este „destinul femeii”. Într-un timp în care menirea ei ar trebui să se rezume la gospodărie, familie și căsnicie, Vasea se maturizează, îmbrățișează aventura și riscul, acceptă magia și ascultă șoaptele spiritelor. Ea se eliberează de cătușele societății și își clădește propriul drum, conștientă de repercursiuni, de bârfele ce o vor înconjura în lumină, când ea va râvni după protecția oferită de întuneric. Atunci și acolo, unde magia pulsează și așteaptă să fie chemată, se află demonul zăpezii, mentor, aliat și blestem.

Manual pentru femei de serviciu: Am început să citesc cartea în urmă cu câteva ore și trebuie să vă previn: nu este o lectură ușoară sau plăcută, însă dacă vă faceți „porții”, câteva povestiri pe zi, o să descoperiți o femeie extraordinară, o autoare talentată și o mamă curajoasă.

Lucia Berlin s-a inspirat pentru multe dintre povestirile ei din experiențele personale, iar vivacitatea, umorul, tristețea și forța literară a scriiturii ei fac din ea o voce literară de neuitat. Unul dintre fiii ei spunea, după moartea ei: „Mama a scris povești adevărate, nu neapărat autobiografice, dar pe-aproape.”

Cele patruzeci și trei de povestiri reunite în acest volum-eveniment stau mărturie. Traumele copilului abuzat, experiențele greu de imaginat ale unei tinere femei dependente de alcool, efortul de a-și crește și educa cei patru fii, relația dezastruoasă cu o mamă și ea alcoolică, clinicile de dezintoxicare, amorurile eșuate, muncile insolite pe care le prestează sunt toate ecouri ale unei vieți adevărate.

P.S.: Știați că prietenii de la Cartepedia vă pot trimite ziarul Harry Potter? Sunt mândră să vă spun că două articole au fost scrise de mine.

Împrăștiată, dar creativă, cu nasul în cărți și mereu pe fugă. Încăpățânată și cu un doctorat în Sarcasm. Dușmanul declarat al somnului. Cinefilă de mică, cu căștile în urechi oriunde merge, imaginația o îndeamnă să viseze în cele mai (ne)potrivite momente.
No items found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader