Black Panther · Pantera neagră (2018)

Cronici Filme
Comandă DVD
9

Uimitor

9.8

User Avg

Black Panther · Pantera neagră (2018)
Black Panther  ·  Pantera neagră (2018)

Black Panther este o comoară din punct de vedere vizual. Cadrele dinamice ne aduc în fața ochilor o explozie de culori și lumini, toate în peisaje naturale foarte bine alese. Avem o combinație interesantă de nou și de vechi, de civilizat și de primitiv. Wakanda este un popor foarte avansat din punct de vedere tehnologic, dar cu tradiții bine înrădăcinate și la care ține foarte mult. Astfel, avem scene în care vedem costume și obiecte tribale exact lângă ultimele tehnologii apărute.

Coloana sonoră nu e nici ea deloc de ignorat, iar împreună cu scenele de care vorbeam mai devreme, creează un adevărat spectacol demn de revăzut.

 pe IMDb

„The world is changing. Soon there will only be the conquered and the conquerors. You are a good man, with a good heart. And it’s hard for a good man to be a king.”

 

În ultimii ani, datorită unei foarte bune prietene care obișnuiește să hiperventileze lângă mine la filme, am dezvoltat un entuziasm nebunesc, ca de copil, când vine vorba de filmele din universul Marvel.

Îmi arunc ochii cu cea mai mare nerăbdare pe trailere și teasere din momentul în care apar, atenția mea atinge note înalte când citesc articole despre acestea de parcă ar urma să dau test din ele, comentez cronicile altora de parcă sunt cronicar profesionist, iar când în sfârșit vine momentul să mă duc un film ce tocmai a apărut, mă deplasez cam așa (și cam am dreptate să mă deplasez așa, căci rareori am fost dezamăgită de un film Marvel în ultimul timp):

Chadwick Boseman (T’Challa/Black Panther) și-a făcut pentru prima dată intrarea în pași de felină în acest univers minunat în Captain America : Civil War, unde i-am remarcat accentul șmecher, ținuta sexy și mișcările… fine și demne de invidiat.

Black Panther ne oferă alte perspective asupra personajului, prezentând scenă cu scenă originea și elementele de background ale acestuia și construind, astfel, un personaj complex și bine conturat, puternic și aparent neînfricat în luptă, dar cu o inimă mare și gata de orice sacrificiu pentru poporul său.

Încă din primele sale momente, filmul continuă liniar acțiunea din Civil War referitoare la moartea regelui din Wakanda. Moștenitor al tronului, însă nepregătit încă să se despartă de tatăl său, T’Challa este obligat să îi ia locul și să devină noul rege al acestui popor bine ascuns în inima Africii.

Scena în care acesta este încoronat drept rege este o bijuterie. Vizual și auditiv, aceasta prezintă o colecție de cadre bine gândite, pline de culoare și cu o muzicalitate aparte, care reflectă tradiția poporului din Wakanda. Toate triburile sunt adunate într-un peisaj natural absolut fantastic, coregrafia accentuează importanța momentului, sunetul și culorile îi dau savoare, iar scena de luptă, deși destul scurtă și un pic previzibilă, este foarte intensă și te face să clipești mult mai rar decât ar trebui. Știu asta deoarece mi-am simțit ochii uscați după aceasta.

Trebuie să mărturisesc că fix acest moment din film a fost cel care m-a făcut să îmi dau seama destul de timpuriu că voi vorbi într-un mod plin de entuziasm în cronică de Black Panther.

După încoronare, însă, T’Challa nici nu apucă bine să se așeze confortabil pe tron, că circumstanțele îl și obligă să plece, iar plotul filmului începe să își facă simțită prezența. Fiind nevoit să își lase tristețea la o parte pentru binele poporului său, personajul nostru va fi conturat progresiv pe măsură ce avansăm în film, își va folosi atuurile și se va perfecționa devenind astfel un personaj complex, demn de a fi regele din Wakanda.

Dacă tot vorbim despre personaje faine, voiam să vă spun că femeile din acest film sunt foarte cool. Lupita Nyong’o (Nakia) și Danai Gurira (Okoye) fac amândouă o treabă foarte bună interpretând două personaje cheie, foarte feminine, puternice și curajoase. Una fiindu-i sora rebelă, iar alta fiindu-i fosta iubită, amândouă dau dovadă de loialitate și iubire față de T’Challa, iar prezența lor în Black Panther oferă complexitate și savoare.

Anunț random în mijlocul cronicii : oameni buni, în sfârșit avem un villain care știe de ce e rău și vrea să distrugă… chestii. Nu vreau să fiu răutăcioasă, dar până acum filmelor din universul Marvel le cam lipseau elementele de motivație pentru personajele negative. În principiu, acestea erau rele pentru că… așa le plăcea lor? Așa le spusese mama? Au visat asta în timpul nopții? Nimeni nu știe. Nimeni nu va ști.

„I’ve waited my whole life for this. The world’s going to start over. I’M A BURN IT ALL!”

Michael B. Jordan îl interpretează bine pe Erik Killmonger, un villain pe care l-am apreciat și aproape l-am îndrăgit, care știe ce vrea, și, mai important, știe și de ce vrea. O să vă las pe voi să descoperiți care sunt motivele lui, uitându-vă la film sau citind din marea înțelepciune a internetului, însă vreau să vă spun că probabil și eu aș fi fost ușor răutăcioasă în locul lui.

„Ulysses Klaue : Let’s have some fun!”

Andy Serkis este Ulysses Klaue, un villain mai micuț și mai amuzant, fără vreo motivație internă copleșitoare însă foarte comic și ușor nebun, ce m-a făcut să râd în hohote și ce scoate filmul din anonimat și îi oferă un pic din umorul cu care ne-am obișnuit în filmele Marvel.

Black Panther este o comoară din punct de vedere vizual. Cadrele dinamice ne aduc în fața ochilor o explozie de culori și lumini, toate în peisaje naturale foarte bine alese. Avem o combinație interesantă de nou și de vechi, de civilizat și de primitiv. Wakanda este un popor foarte avansat din punct de vedere tehnologic, dar cu tradiții bine înrădăcinate și la care ține foarte mult. Astfel, avem scene în care vedem costume și obiecte tribale exact lângă ultimele tehnologii apărute. Coloana sonoră nu e nici ea deloc de ignorat, iar împreună cu scenele de care vorbeam mai devreme, creează un adevărat spectacol demn de revăzut.

În ceea ce privește umorul și complexitatea replicilor dintre personaje, filmul mi se pare vădit mai slab decât altele din aceeași categorie, însă compensează bine prin alte elemente, cum ar fi scenele de luptă deosebit de intense și bine gândite.

O altă parte mai slăbuță mi s-a părut plotul destul de previzibil și plin de nereguli pe care nu le pot detalia fără a da spoilere. Totuși, trebuie să recunosc că nu pot spune că sunt dezamăgită, deoarece a fost tot răul spre bine : fără aceste plot holes nu aș fi râs atât de mult la film.

Mai are rost să vă spun că vă recomand să vă luați picioarele la plimbare înspre primul cinema și să vă lăsați prinși de universul Marvel în Black Panther sau am fost deja destul de evidentă? Fuguța la film! Eu aștept cu interes acum Avengers: Infinity War.

9

Uimitor

Ușor zăpăcită și încăpățânată, consideră că viața trebuie privită cu umor și cu un strop de ironie. Îi place să creadă că norocul ți-l faci singur, așa că și-a făcut un trifoi cu 4 foi și l-a pus pe pălărie. :)

1 Comment

  1. L-am vazut la cinema Pantera neagra, mi-a placut nota 10.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Powered by watch naruto shippuden watch one piece watch one punch man online

Download by Wordpress Nulled Themes Keepvid youtube downloader